Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENjA SREDSTAVA ZA REGRESIRANjE DIZEL GORIVA ZA PROLEĆNE RADOVE U POLjOPRIVREDI U 2012. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 17 od 7. marta 2012, 31/12)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje dizel goriva, i to: dizel goriva D-2, odnosno evrodizela za prolećne radove u poljoprivredi u 2012. godini.
Sredstva za regresiranje iz stava 1. ovog člana ne odnose se na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište.
Maloprodajna cena dizel goriva D-2, odnosno evrodizela iz stava 1. ovog člana regresira se u visini od 60 dinara po litru od cene ugovorene nakon sprovedenog javnog poziva iz člana 2. ove uredbe, do 80.000.000 litara dizel goriva od kojih do 60.000.000 litara dizel goriva D-2 i do 20.000.000 litara evrodizela.

Član 2.

Prodaju dizel goriva D-2, odnosno evrodizela iz člana 1. ove uredbe obavljaće distributer dizel goriva koji je ovlašćen za distribuciju dizel goriva (u daljem tekstu: ovlašćeni distributer) izabran putem javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Ministarstvo), putem bonova "Prolećni radovi u poljoprivredi u 2012. godini", koje obezbeđuje Ministarstvo.
Bonovi iz stava 1. ovog člana izdaju se sa rokom važenja do 15. maja 2012. godine.
Ovlašćeni distributer, u smislu ove uredbe, jeste lice koje je registrovano kod Agencije za privredne registre i bavi se prodajom na malo derivata nafte.

Član 3.

Izbor ovlašćenog distributera iz člana 2. ove uredbe vrši se na osnovu najniže ponuđene određene maloprodajne cene dizel goriva D-2 i na osnovu najniže ponuđene odredive maloprodajne cene evrodizela, pod uslovom da može da obezbedi distribuciju na celoj teritoriji Republike Srbije na način utvrđen javnim pozivom.
Ministarstvo zaključuje ugovor sa izabranim ovlašćenim distributerom kojim se bliže regulišu međusobna prava i obaveze.

Član 4.

Pravo na regresiranje dizel goriva D-2, odnosno evrodizela (u daljem tekstu: dizel gorivo) ima fizičko lice-nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: fizičko lice) upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i promenu podataka i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11, 97/11 i 15/12 - u daljem tekstu: Pravilnik) i nalazi se u aktivnom statusu, u količini koja se određuje u zavisnosti od biljne kulture, a po hektaru prijavljenog obradivog zemljišta, u skladu sa Pravilnikom, na dan podnošenja zahteva i to za:
1) žitarice do 40 litara;
2) industrijsko bilje do 40 litara;
3) krmno bilje do 30 litara;
4) povrće do 75 litara;
5) voće i grožđe do 100 litara;
6) aromatično bilje i lekovito bilje do 50 litara;
7) sadni materijal i hortikultura do 100 litara.
Pripadajuća količina dizel goriva po fizičkom licu određuje se množenjem prijavljene površine pod odgovarajućom grupom biljne kulture u Registru i normativa iz stava 1. ovog člana, zaokruženo na pet litara i to tako da se količina do zaključno sa 2,5 litara zaokružuje na nula, a preko 2,5 litara zaokružuje na 5 litara.

Član 5.

Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva podnosi se u dva primerka Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava) ili preko asistenta savetodavca od 13. marta do 9. aprila 2012. godine na Obrascu - Zahtev za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u 2012. godini (u daljem tekstu: zahtev), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Ako fizičko lice podnosi zahtev preko asistenta savetodavca istovremeno, preko tog asistenta savetodavca, može podneti i prijavu za promenu podataka u Registru, u skladu sa Pravilnikom.
Ako fizičko lice podnosi zahtev za bonove za evrodizel dužan je da uz zahtev dostavi fotokopiju saobraćajne knjižice (dozvole) na svoje ime ili na ime člana porodičnog poljoprivrednog gazdinstva čiji je fizičko lice nosilac, odnosno fotokopiju ugovora o korišćenju mašine sa fotokopijom saobraćajne knjižice (dozvole) za tu mašinu.
Fizičko lice može podneti zahtev na osnovu ove uredbe samo jedanput.
Mesto prijema zahteva preko asistenta savetodavca objavljuje se u dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji Republike Srbije.
Prilikom prijema zahteva, zaposleni Uprave, odnosno asistent savetodavac upisuje na oba primerka zahteva datum i vreme prijema zahteva, overava ih potpisom i jedan primerak zahteva vraća podnosiocu zahteva kao dokaz da je zahtev primljen.
Prilikom prijema prijave za promenu podataka iz stava 2. ovog člana asistent savetodavac je dužan da sa prijavom postupi na isti način, kao i sa podnetim zahtevom.
Asistent savetodavac je dužan da sve primljene zahteve, odnosno prijave za promenu podataka dostavi Upravi najkasnije sledećeg radnog dana ujutru.

Član 6.

Uprava sprovodi postupak utvrđivanja