Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2010. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 107/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENjA PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA NABAVKU NOVIH ROJEVA PČELA I KVALITETNIH PRIPLODNIH PČELINjIH MATICA ZA 2010. GODINU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 25 od 21. aprila 2010, 59/10)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za nabavku novih rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova sa kvalitetnom priplodnom pčelinjom maticom iz 2010. godine, kao i nabavka kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica iz 2010. godine, za 2010. godinu (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).
Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2010. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 107/09), član 7, Razdeo 16 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva ako je:
1) upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09 i 21/10 - u daljem tekstu: Pravilnik);
2) vlasnik kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica, odnosno rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova sa kvalitetnom priplodnom pčelinjom maticom, za koje podnosi zahtev za podsticajna sredstva ili je vlasnik priplodnih pčelinjih matica, odnosno rojeva član poljoprivrednog gazdinstva.

Član 3.

Lice iz člana 2. ove uredbe ima pravo na podsticajna sredstva za nabavku novih rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova sa kvalitetnom priplodnom pčelinjom maticom iz 2010. godine, kao i za nabavku kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica iz 2010. godine, jednom u toku godine.

Član 4.

Podsticajna sredstva utvrđuju se po broju novih rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova sa kvalitetnom priplodnom pčelinjom maticom iz 2010. godine i po broju kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica iz 2010. godine u visini od:
1) 3.000 dinara za roj pčela standardno formiran na pet ramova sa kvalitetnom priplodnom pčelinjom maticom iz 2010. godine;
2) 700 dinara za kvalitetnu priplodnu pčelinju maticu iz 2010. godine iz centra za selekciju pčelinjih matica ili reprostanice.
Lice iz člana 2. ove uredbe ostvaruje pravo na podsticajna sredstva u zavisnosti od vrste podsticaja, i to za najviše 50 rojeva po korisniku podsticajnih sredstava, odnosno 100 kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica.

Član 5.

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu - Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava za nabavku novih rojeva pčela i kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica za 2010. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) - Uprava za agrarna plaćanja do 31. avgusta 2010. godine, i to za nabavku novih rojeva pčela i kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica iz 2010. godine kupljenih u periodu od 1. maja do 31. avgusta 2010. godine.
Lice iz člana 2. ove uredbe uz zahtev podnosi:
1) uverenje o poreklu matice izdato od strane glavne odgajivačke organizacije;
2) fotokopiju fakture sa fiskalnim isečkom na ime podnosioca zahteva ili člana poljoprivrednog gazdinstva podnosioca zahteva kao dokaz o kupovini novih rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova sa kvalitetnom priplodnom pčelinjom maticom iz 2010. godine, kao i kvalitetnih priplodnih pčelinjih matica iz 2010. godine iz centra za selekciju pčelinjih matica ili reprostanice.

Član 6.

Podsticajna sredstava isplaćuje Ministarstvo na namenski račun korisnika sredstava otvoren kod poslovne banke.
Podsticajna sredstva isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva do iznosa finansijskih sredstava utvrđenog posebnim aktom Vlade.

Član 7.

U slučaju ostvarivanja prava na korišćenje podsticajnih sredstava suprotno članu 4. ove uredbe korisnik sredstava gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Pravilnikom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticajnih sredstava, sa obračunom zakonske zatezne kamate.

Član 8.

Novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj odgajivačka organizacija, ako izda uverenje o poreklu matice sa netačnim podacima na osnovu kojih lice iz člana 2. ove uredbe ostvari pravo na podsticajna sredstva.
Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ostvari pravo na podsticajna sredstva, a ne ispunjava uslove iz člana 2. ove uredbe.

Član 9.

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 10.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-2700/2010
U Beogradu, 15. aprila 2010. godine
Vlada
Prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika Vlade, Ivica Dačić, s.r.