Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05 i 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENjA PREMIJE ZA PROIZVODNjU DUVANA U LISTU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 23 od 28. marta 2012, 31/12)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja premije za proizvodnju duvana u listu (u daljem tekstu: premija).

Član 2.

Fizička lica koja se bave proizvodnjom duvana u listu (u daljem tekstu: korisnik premije) upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i promenu podataka i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11, 97/11 i 15/12 - u daljem tekstu: Pravilnik) i na dan 9. aprila 2012. godine imaju prijavljene površine pod odgovarajućom grupom poljoprivrednih kultura u skladu sa Pravilnikom, imaju pravo na premiju za ugovorenu proizvodnju duvana u listu po kilogramu predate količine u iznosu od 20,00 din/kg za duvan tipa virdžinija, berlej i orijental za proizvedene i isporučene prve četiri klase duvana.

Član 2a

Korisnik premije ima pravo na deo premije pre isporuke proizvedene količine duvana u listu u vidu avansa u iznosu od 4.000 dinara po hektaru.
Zahtev za ostvarivanje avansa iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, neposredno ili preko asistenta, savetodavca od 17. aprila do 10. maja 2012. godine, u dva primerka, na Obrascu - Zahtev za isplatu avansa za duvan u listu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Mesto prijema zahteva iz stava 2. ovog člana preko asistenta savetodavca objavljuje se na njeb stranici Ministarstva.
Prilikom prijema zahteva iz stava 2. ovog člana Ministarstvo finansija - Uprava za trezor, odnosno asistent savetodavac upisuje na oba primerka zahteva datum i vreme prijema zahteva, overava ih potpisom i jedan primerak zahteva vraća korisniku premije, kao dokaz da je zahtev primljen.
Asistent savetodavac je dužan da sve primljene zahteve dostavi Ministarstvu finansija - Upravi za trezor najkasnije sledećeg radnog dana ujutru.
Korisnik premije dužan je da vrati neopravdani iznos na ime primljenog avansa u roku od 10 dana od dana prijema pismenog zahteva Ministarstva.

Član 3.

Korisnik premije ostvaruje premiju preko organizatora proizvodnje.
Organizator proizvodnje u smislu ove uredbe jeste pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom, otkupom, odnosno preradom duvana u listu i koji je upisan u odgovarajući registar koji se vodi u skladu sa zakonom kojim se uređuje duvan.

Član 4.

Korisnik premije ostvaruje premiju po isporuci proizvedenih količina duvana u listu organizatorima proizvodnje.
Zahtev za isplatu premije podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 31. januara 2013. godine na Obrascu 1 - Zahtev za isplatu premije za duvan u listu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Uz zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi se: