Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05 i 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENjA PREMIJE ZA INDUSTRIJSKO BILjE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 23 od 28. marta 2012, 37/12)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja premije za industrijsko bilje, i to za: soju, suncokret, uljanu repicu i šećernu repu (u daljem tekstu: premija).

Član 2.

Pravo na korišćenje premije ima fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: korisnik premije), pod uslovom da je:
1) upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i promenu podataka i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11, 97/11 i 15/12 - u daljem tekstu: Pravilnik);
2) na dan 9. aprila 2012. godine imalo prijavljene površine pod odgovarajućom grupom poljoprivrednih kultura, u skladu sa Pravilnikom.

Član 3.

Korisnik premije ostvaruje premiju preko pravnog lica i preduzetnika, koji se bave proizvodnjom šećera, ulja, odnosno proizvodnjom hrane za životinje, kao i preko Republičke direkcije za robne rezerve.
Korisnik premije ostvaruje premiju za soju i suncokret i preko pravnog lica i preduzetnika, koji imaju objekat za proizvodnju hrane za životinje koji je odobren, odnosno registrovan u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
Pravno lice i preduzetnik, koji se bave proizvodnjom hrane za životinje, kao i pravno lice i preduzetnik iz stava 2. ovog člana, dužni su da industrijsko bilje koje su nabavili u skladu sa ovom uredbom iskoriste za proizvodnju hrane za životinje.

Član 4.

Korisnik premije ostvaruje pravo na premiju po kilogramu proizvedenog i isporučenog industrijskog bilja iz člana 1. ove uredbe, i to za:
1) soju u iznosu od tri dinara/kg;
2) suncokret u iznosu od tri dinara/kg;
3) šećernu repu u iznosu od 0,50 dinara/kg;
4) uljanu repicu u iznosu od tri dinara/kg.

Član 5.

Korisnik premije za proizvodnju industrijskog bilja ima pravo na premiju po isporuci industrijskog bilja pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi proizvodnjom šećera, ulja, odnosno proizvodnjom hrane za životinje, odnosno Republičkoj direkciji za robne rezerve.
Korisnik premije za proizvodnju soje i suncokreta ima pravo na premiju i po isporuci soje i suncokreta pravnom licu i preduzetniku iz člana 3. stav 2. ove uredbe.
Ministar bliže propisuje način, postupak i uslove isporuke iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 6.

Korisnik premije ostvaruje premiju po isporuci proizvedenih količina industrijskog bilja.
Isplata premije iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu dokumentacije o isporučenim količinama industrijskog bilja SRPS-kvaliteta.

Član 7.

Zahtev za isplatu premije podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 15. januara 2013. godine.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za isplatu premije za industrijsko bilje, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:
1) zapisnik poljoprivrednog inspektora o isporučenim količinama industrijskog bilja SRPS-kvaliteta;
2) obračun premije, koji se podnosi na Obrascu 2 - Obračun premije za industrijsko bilje, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo;
3) spisak