Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 39. Zakona o pravima i dužnostima saveznih organa u pogledu sredstava u društvenoj svojini koja oni koriste ("Službeni list SFRJ", br. 56/80 i 64/86), Savezno izvršno veće donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU ČUVANjA, ZAŠTITE I ODRŽAVANjA SLUŽBENIH ZGRADA I PROSTORIJA KOJE KORISTE SAVEZNI ORGANI

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 32/87, 77/87)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način čuvanja, zaštite i održavanja službenih zgrada i prostorija (u daljem tekstu: službene prostorije), koje koriste savezni organi iz člana 7. Zakona o pravima i dužnostima saveznih organa u pogledu sredstava u društvenoj svojini koja oni koriste.
Odredbe ove uredbe odnose se na službene prostorije sa pripadajućim nepokretnostima na kojima pravo raspolaganja ima Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (u daljem tekstu: SFRJ) i druge službene prostorije koje koriste savezni organi, ako ovom uredbom ili drugim propisom nije drukčije uređeno.

Član 2.

O čuvanju, zaštiti i održavanju službenih prostorija stara se zajednička stručno-tehnička služba saveznih organa (u daljem tekstu: Služba), kojoj je povereno redovno održavanje i obezbeđivanje korišćenja službenih prostorija.
Savezni sekretarijat za inostrane poslove i Savezni sekretarijat za unutrašnje poslove neposredno se staraju i vrše poslove čuvanja, zaštite i održavanja službenih prostorija koje koriste u skladu sa odredbama ove uredbe.
Savezni organi neposredno se staraju i vrše poslovanje čuvanja, zaštite i održavanja službenih prostorija koje koriste njihove organizacione jedinice van Beograda u skladu sa odredbama ove uredbe.
Služba može u sporazumu sa organom iz stava 3. ovog člana preuzeti određene poslove u vezi sa investicionim i tekućim održavanjem službenih prostorija koje koriste njegove organizacione jedinice van Beograda.

Član 3.

Savezni organi neposredno su odgovorni za namensko korišćenje službenih prostorija i za sprovođenje mera čuvanja i zaštite tih prostorija utvrđenih ovom uredbom i drugim propisima iz ove oblasti.
Radi potpunijeg čuvanja i zaštite službenih prostorija, savezni organi svojim aktima, u skladu sa ovom uredbom i propisima iz ove oblasti, a zavisno od prirode svoje delatnosti i tehnologije u procesu rada, utvrđuju prava, dužnosti i odgovornosti radnika u radnoj zajednici u vezi sa sprovođenjem mera čuvanja i zaštite službenih prostorija, opreme i uređaja u njima i druga pitanja društvene zaštite sredstava u društvenoj svojini koja oni koriste.
O nenamenskom korišćenju službenih prostorija i nesprovođenju mera njihovog čuvanja i zaštite, Služba je dužna da obavesti funkcionera koji rukovodi saveznim organom.

II. USLOVI I NAČIN ČUVANjA I ZAŠTITE SLUŽBENIH PROSTORIJA

Član 4.

Fizičko-tehničko obezbeđenje vrši se preduzimanjem mera čuvanja i obezbeđenja službenih prostorija i opreme u njima, otkrivanjem i sprečavanjem pojava koje mogu ugroziti bezbednost ljudi i imovine, a posebno pojave prisvajanja, zloupotrebe i oštećenja društvene imovine, kao i drugih mera kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje rada u službenim prostorijama.

Član 5.

Fizičko-tehničko obezbeđenje službenih prostorija u zgradama u Beogradu u ulicama Trg Marksa i Engelsa br. 13 (Skupština SFRJ), Bulevar Lenjina br. 2 (Palata federacije) i Omladinskih brigada br. 1. (SIV-IIi SIV-III) vrši Savezni sekretarijat za unutrašnje poslove saglasno propisima kojima se uređuje vršenje poslova obezbeđenja u ovim službenim prostorijama.
Fizičko-tehničko obezbeđenje službenih prostorija koje koriste savezni organi, osim službenih prostorija iz stava 1. ovog člana vrši Služba neposredno, preko posebne organizacione jedinice.

Član 6.

Uslovi i način vršenja poslova fizičko-tehničkog obezbeđenja propisuje direktor Službe u sporazumu sa saveznim sekretarom za unutrašnje poslove.

Član 7.

Zaštita od požara službenih prostorija vrši se preduzimanjem mera za sprečavanje izbijanja i širenja požara,