Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 60. stav 6. Zakona o turizmu ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10 i 99/11 - dr. zakon) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNjAVA ZDRAVSTVENA USTANOVA ZA PRUŽANjE UGOSTITELjSKIH USLUGA TREĆIM LICIMA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 18 od 9. marta 2012, 54/13)

Član 1.

Ovom uredbom se propisuju tehnički, ekonomski, tržišni i drugi uslovi koje mora da ispunjava zdravstvena ustanova koja pruža usluge smeštaja i ishrane trećim licima.

Član 2.

Zdravstvena ustanova u kojoj se organizuje boravak i pružanje usluga prevencije, lečenja i rehabilitacije korisnicima po osnovu uputa nadležne lekarske komisije i komisije Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova), može pružati usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka trećim licima (u daljem tekstu: ugostiteljske usluge), na osnovu odobrenja ministra nadležnog za poslove turizma (u daljem tekstu: ministar).
Zdravstvena ustanova pruža ugostiteljske usluge u objektima koji ispunjavaju propisane minimalno-tehničke i sanitarno-higijenske uslove za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata (u daljem tekstu: ugostiteljski objekat).

Član 3.

Zdravstvena ustanova svojim aktom određuje vrstu ugostiteljskog objekta i vrstu usluge koja se u njemu pruža, kao i broj i strukturu smeštajnih jedinica u ugostiteljskom objektu za smeštaj.
Broj i struktura smeštajnih jedinica u kojima se pružaju usluge smeštaja trećim licima usaglašava se sa planom mreže zdravstvenih ustanova i sa odredbama ugovora koji su zaključeni sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Smeštajne jedinice moraju biti vidno označene brojevima prema principima numeracije.

Član 4.

Odobrenje iz člana 2. stav 1. ove uredbe izdaje se rešenjem koje se donosi na zahtev zdravstvene ustanove.
Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:
1) podatke o zdravstvenoj ustanovi;
2) podatke o ugostiteljskom objektu;
3) izjavu o ispunjenosti minimalno-tehničkih i sanitarno-higijenskih uslova;
4) saglasnost Privredne komore Srbije;
5) saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zdravlja;
6) overenu kopiju ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o pružanju zdravstvenih usluga i Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 5.

(Brisan)

Član 6.

Ugostiteljski objekat koji posluje u okviru zdravstvene ustanove razvrstava se u određenu kategoriju ugostiteljskog objekta za smeštaj vrste hotel, na zahtev zdravstvene ustanove, ako pored uslova iz člana 2. ove uredbe, ispunjava i uslove utvrđene standardima za određenu kategoriju hotela i ako predstavlja zasebnu građevinsku celinu.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se izjava sa podacima o ispunjenosti standarda propisanih za određenu kategoriju hotela, kao i sa podacima o broju soba koje su isključivo namenjene pacijentima koji može iznositi najviše do 20% od ukupnog broja soba.
U pogledu prava i obaveza zdravstvenih ustanova u postupku razvrstavanja ugostiteljskog objekta u određenu kategoriju hotela, kao i način razvrstavanja, primenjuju se odgovarajuće odredbe zakona kojim se uređuje turizam.
: