Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA SUBVENCIONISANjE KAMATNE STOPE ZA POTROŠAČKE KREDITE I KREDITE ZA PRAVNA LICA, ODNOSNO FINANSIJSKI LIZING, ZA NABAVKU ODREĐENIH TRAJNIH POTROŠNIH DOBARA I USLUGA U 2011. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 1 od 14. januara 2011, 26/11, 52/11, 93/11)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i kriterijumi za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite i kredite za pravna lica (u daljem tekstu: krediti), odnosno finansijski lizing, za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara i usluga u 2011. godini.

Član 2.

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe u iznosu od 790.000.000,00 dinara obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10), član 7, Razdeo 20 - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Funkcija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi i poslovi po pitanju rada, Ekonomska klasifikacija 621 - Nabavka domaće finansijske imovine, a plasiraju se preko Fonda za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond).
Međusobni odnosi između ministarstva nadležnog za poslove ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) i Fonda uređuju se ugovorom o komisionu.

Član 3.

Potrošački krediti se odobravaju preko banke u Republici Srbiji (u daljem tekstu: banka), a finansijski lizing preko lizing kuće uz primenu valutne klauzule sa rokom otplate do sedam godina za automobile, traktore, autobuse, građevinske mašine i teretna motorna vozila - kamione.
Potrošački krediti i krediti za preduzetnike i pravna lica se odobravaju i u dinarima preko banke sa rokom otplate do tri godine sa počekom od 12 meseci za poljoprivrednu mehanizaciju, nameštaj, građevinski materijal, kućne aparate, računare sa monitorom i zvučnicima, domaći gotov softver i usluge implementacije softverskog rešenja do visine kreditne sposobnosti korisnika kredita.
Korisnik kredita u periodu počeka plaća kamatu.
Pravo na korišćenje potrošačkih kredita iz stava 2. ovog člana imaju zaposleni u radnom odnosu na neodređeno vreme sa redovnim mesečnim primanjima po osnovu zarade, korisnici penzije po osnovu penzije i registrovani poljoprivrednici, odnosno pravo na korišćenje kredita za kupovinu domaćeg gotovog softvera i nabavku usluge implementacije softverskog rešenja imaju preduzetnici i pravna lica registrovana u Republici Srbiji.
Krediti za pravna lica odobravaju se preko banke za teretna motorna vozila - kamione, građevinske mašine i autobuse, pod uslovima iz stava 1. ovog člana koji se odnose na potrošačke kredite za kupovinu automobila, traktora, autobusa, građevinskih mašina i teretnih motornih vozila - kamiona.
Krediti za nabavku nameštaja mogu se odobriti i za nameštaj koji je proizveden u Republici Srpskoj.
Krediti za nabavku domaćeg gotovog softvera i usluga implementacije softverskog rešenja iz stava 2. ovog člana odobravaju se pravnim licima i preduzetnicima registrovanim u Republici Srbiji. Domaći gotov softver, u smislu ove uredbe, jeste softver koji je proizveden u Republici Srbiji i nad kojim lice registrovano u Republici Srbiji ima pravo intelektualne svojine na softveru za čije korišćenje se plaća licenca. Domaći pružalac usluga implementacije softverskog rešenja, u smislu ove uredbe, je privredno društvo, odnosno preduzetnik registrovan u Republici Srbiji, gde uslugu pružaju zaposleni u Republici Srbiji.
Subvencionisani iznos kamate za automobile, traktore, autobuse, građevinske mašine i teretna motorna vozila - kamione iznosi 4% godišnje na neotplaćeni deo kredita, odnosno finansijskog lizinga, za svaku godinu.
Subvencionisani iznos kamate za poljoprivrednu mehanizaciju, nameštaj, građevinski materijal, kućne aparate, računare sa monitorom i zvučnicima, domaće gotove softvere i usluge implementacije softverskog rešenja, izračunava se tako što se referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije umanji za 3,5 procentna poena.
Fond iznos kamate iz stava 7. ovog člana prenosi banci, odnosno lizing kući, unapred za svaku godinu, na iznos dinarske protivvrednosti kredita, odnosno finansijskog lizinga, obračunatog po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate kamate, s tim da se uplaćeni iznos kamate smatra konačnim iznosom kamate za tu kalendarsku godinu.
Fond iznos kamate iz stava 8. ovog člana prenosi banci unapred za svaku godinu na iznos