Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2010. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 107/09),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA SUBVENCIONISANjE KAMATNE STOPE ZA POTROŠAČKE KREDITE I KREDITE ZA PRAVNA LICA, ODNOSNO FINANSIJSKI LIZING, ZA NABAVKU ODREĐENIH TRAJNIH POTROŠNIH DOBARA, USLUGA I TURISTIČKIH PUTOVANjA U 2010. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 2 od 15. januara 2010, 6/10, 20/10, 28/10, 40/10, 43/10, 50/10, 53/10, 67/10, 76/10)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i kriterijumi za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite i kredite za pravna lica (u daljem tekstu: krediti), odnosno finansijski lizing, za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara, usluga i kupovinu određenih turističkih putovanja, sa ili bez posredovanja turističke agencije, čije je odredište putovanja u Republici Srbiji (u daljem tekstu: turističkih putovanja) u 2010. godini.

Član 2.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) je za namene iz člana 1. ove uredbe u 2010. godini preko Fonda za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond) obezbedilo 550.000.000,00 dinara za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite i kredite za pravna lica za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji i turističkih putovanja.
Međusobni odnosi između Ministarstva i Fonda uređuju se ugovorom o komisionu.
Sredstva preneta Fondu za namene iz člana 1. ove uredbe zaključno sa 30. septembrom 2010. godine, mogu se koristiti i za subvencionisanje kamate u 2010. godini za kredite koji su odobreni u skladu sa Uredbom o uslovima za subvencionisanje kamatnih stopa za kredite za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava i za izvozne poslove u 2010. godini ("Službeni glasnik RS", br. 2/10, 5/10, 28/10, 38/10, 43/10, 50/10 i 53/10), a najviše do iznosa od 250.000.000 dinara.
Sredstva preneta Fondu za namene iz člana 1. ove uredbe zaključno sa 15. decembrom 2010. godine, mogu se koristiti i za subvencionisanje kamate u 2010. godini za kredite koji su odobreni u skladu sa Uredbom o merama podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate za stambene kredite i dugoročno stambeno kreditiranje u 2010. godini ("Službeni glasnik RS", br. 2/10, 4/10, 50/10 i 72/10), a najviše do iznosa od 60 miliona dinara.

Član 3.

Potrošački krediti se odobravaju preko banke u Republici Srbiji (u daljem tekstu: banka), a finansijski lizing preko lizing kuće uz primenu valutne klauzule sa rokom otplate do sedam godina za automobile, traktore, autobuse, građevinske mašine i teretna motorna vozila-kamione.
Potrošački krediti i krediti za preduzetnike i pravna lica se odobravaju i u dinarima preko banke sa rokom otplate do tri godine sa počekom od 12 meseci za poljoprivrednu mehanizaciju, nameštaj, tepihe, podne obloge, građevinski materijal, sanitarne uređaje, kućne aparate, računare sa monitorom i zvučnicima, domaći gotov softver, usluge implementacije softverskog rešenja i nabavku turističkih putovanja do visine kreditne sposobnosti korisnika kredita.
Korisnik kredita u periodu počeka plaća kamatu.
Pravo na korišćenje potrošačkih kredita iz stava 2. ovog člana imaju zaposleni u radnom odnosu na neodređeno vreme sa redovnim mesečnim primanjima po osnovu zarade, korisnici penzije po osnovu penzije i registrovani poljoprivrednici, odnosno pravo na korišćenje kredita za kupovinu domaćeg gotovog softvera i nabavku usluge implementacije softverskog rešenja imaju preduzetnici i pravna lica registrovana u Republici Srbiji.
Krediti za pravna lica odobravaju se preko banke za teretna motorna vozila - kamione, građevinske mašine i autobuse, pod uslovima iz stava 1. ovog člana koji se odnose na potrošačke kredite za kupovinu automobila, traktora, autobusa, građevinskih mašina i teretnih motornih vozila - kamiona.
Krediti za nabavku domaćeg gotovog softvera i usluga implementacije softverskog rešenja iz stava 2. ovog člana odobravaju se pravnim licima i preduzetnicima registrovanim u Republici Srbiji. Domaći gotov softver, u smislu ove uredbe, je softver koji je proizveden u Republici Srbiji i nad kojim lice registrovano u Republici Srbiji ima pravo intelektualne svojine na softveru za čije korišćenje se plaća licenca. Domaći pružalac usluga implementacije softverskog rešenja, u smislu ove uredbe, je privredno društvo, odnosno preduzetnik registrovan u Republici Srbiji, gde uslugu pružaju zaposleni u Republici Srbiji.
Subvencionisani iznos kamate za automobile, traktore, autobuse, građevinske mašine i teretna motorna vozila-kamione iznosi 4% godišnje na neotplaćeni deo kredita, odnosno finansijskog lizinga, za svaku godinu.
Subvencionisani iznos kamate za poljoprivrednu mehanizaciju, nameštaj, tepihe, podne obloge, građevinski materijal, sanitarne uređaje, kućne aparate, računare sa monitorom i zvučnicima, domaće gotove softvere, usluge implementacije softverskog rešenja i nabavku turističkih putovanja, izračunava se tako što se referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije umanji za 3,5 procentna poena.
Fond iznos kamate iz stava 7. ovog člana prenosi banci, odnosno lizing kući, unapred za svaku godinu, na