Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 108. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I NAČINU OSTVARIVANjA PRAVA NA KONVERZIJU PRAVA KORIŠĆENjA U PRAVO SVOJINE UZ NAKNADU, KAO I O NAČINU ODREĐIVANjA TRŽIŠNE VREDNOSTI GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA I VISINE NAKNADE PO OSNOVU KONVERZIJE PRAVA KORIŠĆENjA U PRAVO SVOJINE UZ NAKNADU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 67 od 13. septembra 2011, 20/12)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom bliže se uređuju uslovi, kriterijumi i način ostvarivanja prava na konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu, kao i način određivanja tržišne vrednosti građevinskog zemljišta i visine naknade po osnovu konverzije prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu.

Član 2.

Pravo na konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10-US i 24/11, u daljem tekstu: Zakon) i ovom uredbom, imaju:
1) nosioci prava korišćenja koji su bili ili jesu privredna društva i druga pravna lica na koja su se primenjivale odredbe zakona kojima se uređuje promena vlasništva društvenog ili državnog kapitala, odnosno imovine (u daljem tekstu: privatizacija, stečajni ili izvršni postupak) i njihovi pravni sledbenici, osim u slučaju iz člana 103. stav 2. Zakona, kada se vrši konverzija bez naknade;
2) nosioci prava korišćenja koji su pravo korišćenja stekli kupovinom od privrednog društva ili drugog pravnog lica koje je bilo predmet privatizacije, stečajnog ili izvršnog postupka;
3) nosioci prava korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu u državnoj svojini koje je stečeno radi izgradnje, u skladu sa ranije važećim zakonima kojima je bilo uređeno građevinsko zemljište do 13. maja 2003. godine ili na osnovu odluke nadležnog organa, a koje nije privedeno urbanističkoj nameni;
4) lica koja su stekla pravo dugoročnog zakupa na neizgrađenom ostalom građevinskom zemljištu u državnoj svojini, u skladu sa Zakonom;
5) privredna društva i druga pravna lica, nosioci prava korišćenja na neizgrađenom i izgrađenom građevinskom zemljištu, na koja se primenjuju odredbe propisa Republike Srbije i bilateralnih međunarodnih ugovora, kojima se uređuje sprovođenje Aneksa G, Sporazuma o pitanjima sukcesije ("Službeni list SRJ"- "Međunarodni ugovori", broj 6/02), za koja je okončan postupak za povraćaj imovine.

Član 3.

Konverzija prava korišćenja u pravo svojine ostvaruje se na pojedinačnim katastarskim parcelama ili na više katastarskih parcela u okviru istog građevinskog kompleksa, po zahtevu stranke.

II. NAČIN OBRAČUNA NAKNADE ZA KONVERZIJU

Član 4.

Naknada za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu koje je predmet konverzije obračunava se tako što se tržišna vrednost tog građevinskog zemljišta, u momentu podnošenja zahteva za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, umanjuje za troškove pribavljanja prava korišćenja na tom građevinskom zemljištu, ukoliko je takvih troškova bilo, odnosno ako su ti troškovi nastali do 11. septembra 2009. godine. Tržišna vrednost građevinskog zemljišta ne umanjuje se ako su troškovi pribavljanja prava korišćenja na tom građevinskom zemljištu nastali posle 11. septembra 2009. godine.
Tržišna vrednost građevinskog zemljišta i troškovi pribavljanja prava korišćenja, odnosno visina naknade za konverziju prava korišćenja, utvrđuju se u postupku koji sprovodi, po zahtevu lica koja imaju pravo na konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) , organ jedinice lokalne samouprave nadležan za imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: nadležni organ), na čijoj teritoriji se nalazi građevinsko zemljište koje je predmet konverzije.

III. TROŠKOVI PRIBAVLjANjA PRAVA KORIŠĆENjA

Član 5.

Troškovi pribavljanja prava korišćenja građevinskog zemljišta iz člana 4. stav 1. ove uredbe, u smislu Zakona i ove uredbe, obuhvataju:
1) za lica iz člana 2. tač. 1) i 2) ove uredbe, ukupnu revalorizovanu cenu kapitala, odnosno imovine isplaćene u postupku privatizacije, odnosno ukupnu revalorizovanu cenu isplaćenog kapitala, imovine ili dela imovine privrednog društva ili drugog pravnog lica u stečajnom ili izvršnom postupku, kao i druge stvarne troškove nastale najkasnije do 11. septembra 2009. godine;
2) za lica iz člana 2. tač. 3) i 5) ove uredbe, revalorizovanu cenu isplaćenu za sticanje prava korišćenja, kao i druge stvarne troškove;
3) za lica iz člana 2. tačka 4) ove uredbe, revalorizovani iznos zakupnine za period na koji glasi ugovor o zakupu, koji je isplaćen u celosti, kao i druge stvarne troškove.
Drugi stvarni troškovi, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvataju troškove koja su lica iz člana 2. ove uredbe imala na pripremanju građevinskog zemljišta koje je predmet konverzije, osim naknade za uređivanje građevinskog zemljišta zemljišta koja ne predstavlja trošak pribavljanja prava korišćenja, kao i troškove na otklanjanju industrijskog zagađenja na predmetnom zemljištu, nastalih najkasnije do 11. septembra 2009.

Član 6.

Ako je po sticanju prava korišćenja od strane lica iz člana 2. Ove uredbe, došlo do statusne promene pravnog lica, promene vlasnika pravnog lica ili je, u skladu sa zakonom, neko drugo lice postalo nosilac prava korišćenja ili sukorisnik prava korišćenja na građevinskom zemljištu koje je predmet konverzije do dana stupanja na snagu Zakona, kao stvarni troškovi pribavljanja prava korišćenja, uračunavaju se revalorizovani troškovi koje je to lice imalo prilikom sticanja prava korišćenja, a najkasnije do 11. septembra 2009. godine.

Član 7.

U slučaju da je predmet privatizacije, stečajnog ili izvršnog postupka bilo privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je nosilac prava korišćenja na više katastarskih parcela građevinskog zemljišta na različitim lokacijama, troškovi pribavljanja prava korišćenja za pojedinačnu katastarsku parcelu koja je predmet konverzije utvrđuju se kao proizvod ukupnih troškova pribavljanja prava korišćenja u skladu sa ovom uredbom i koeficijenta koji se dobija kada se tržišna vrednost predmetne građevinske parcele podeli sa ukupnom tržišnom vrednošću svih parcela.
Lice iz stava 1. Ovog člana, pre podnošenja zahteva za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, može podneti zahtev za prestanak prava korišćenja na katastarskim parcelama za koje ne postoji interes tog lica za konverziju prava korišćenja. Prestanak prava korišćenja se utvrđuje u postupku koji sprovodi nadležni organ, uz obavezno učešće javnog pravobranioca jedinice lokalne samouprave koji može odbiti davanje saglasnosti, ako utvrdi da jedinica lokalne samouprave nema ekonomski interes za sticanje prava korišćenja na tom zemljištu. Po pravnosnažnosti, rešenje kojim je utvrđen prestanak prava dotadašnjeg nosioca prava korišćenja, predstavlja osnov za provođenje promene u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i prava.
Po okončanju postupka iz stava 2. Ovog člana, lice iz stava 1. Ovog člana podnosi zahtev za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na preostalim katastarskim parcelama, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Član 8.

U slučaju da je privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je bilo predmet privatizacije, stečajnog ili izvršnog postupka, po okončanom postupku privatizacije, stečaja ili izvršnog postupka, do 11. Septembra 2009. Godine prodato u celini ili u delovima trećem licu ili je njegova imovina ili deo imovine prodat trećem licu, kao troškovi pribavljanja prava korišćenja na građevinskom zemljištu, priznaju se revalorizovani troškovi koje je treće lice imalo u toj kupovini iz ugovora o prodaji.

Član 9.

U slučaju prodaje kapitala ili imovine subjekta privatizacije trećim licima, posle raskida ugovora o prodaji kapitala, kao i prodaje kapitala ili imovine subjekta privatizacije, čiji je kapital posle privatizacije prenet u korist Republike Srbije, u celini ili delovima, troškovi pribavljanja prava korišćenja na građevinskom zemljištu obuhvataju cenu kapitala, odnosno imovine koja je ostvarena naknadnom prodajom.

IV. NAČIN ODREĐIVANjA TRŽIŠNE VREDNOSTI GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

Član 10.

Jedinica lokalne samouprave može doneti akt kojim utvrđuje tržišnu vrednost građevinskog zemljišta na svojoj teritoriji prema urbanističkim zonama, najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.
U aktu iz stava 1. ovog člana tržišna vrednost građevinskog zemljišta izražava se po m2 bruto razvijene građevinske površine objekta koji se na predmetnoj lokaciji može izgraditi shodno važećem planskom dokumentu na osnovu koga se može izdati lokacijska dozvola, za svaku pojedinačnu urbanističku zonu i pojedinačnu namenu. Početnu vrednost za utvrđivanje tržišne vrednosti