Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 195. stav 1. Zakona o Vojsci Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 116/07) i člana 17. stav 1. i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka i 101/07),
Vlada donosi

UREDBU

O TRANSFORMACIJI VOJNIH USTANOVA KOJE OBAVLjAJU PROIZVODNU I USLUŽNU DELATNOST PO PRINCIPU STICANjA I RASPODELE DOBITI I O PRAVIMA I OBAVEZAMA CIVILNIH LICA NA SLUŽBI U VOJSCI SRBIJE ZAPOSLENIH U TIM USTANOVAMA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 58 od 6. juna 2008, 94/09, 10/13)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi, način i postupak transformacije vojnih ustanova koje obavljaju proizvodnu i uslužnu delatnost, odnosno posluju po principu sticanja i raspodele dobiti i prava i obaveze civilnih lica na službi u Vojsci Srbije zaposlenih u tim ustanovama do završetka transformacije.

Član 2.

Vojne ustanove koje obavljaju proizvodnu i uslužnu delatnost, odnosno posluju po principu sticanja i raspodele dobiti (u daljem tekstu: postojeće vojne ustanove) mogu se transformisati u:
1) vojne ustanove koje su organizaciono i funkcionalno vezane za Ministarstvo odbrane (u daljem tekstu: Ministarstvo) i u kojima se ne obavljaju poslovi iz delokruga Ministarstva, koje mogu steći status pravnog lica;
2) jednočlana privredna društva čiji osnivač je Republika Srbija, u skladu sa propisima kojima se uređuje pravni položaj privrednih društava.
Ministar odbrane urediće način rada, poslovanja i upravljanja ustanovama iz stava 1. tačka 1) ovog člana i odrediće vojne ustanove koje mogu steći status pravnog lica.

Član 3.

Postojeće vojne ustanove mogu se transformisati u vojne ustanove iz člana 2. tačka 1) ove uredbe ako su u funkciji realizacije logističke podrške Vojsci Srbije i zadovoljenja njenih potreba u:
1) proizvodnji, modernizaciji i održavanju naoružanja i vojne opreme;
2) snabdevanju naoružanjem i vojnom opremom i drugim sredstvima;
3) opštim logističkim potrebama;
4) izgradnji i održavanju objekata infrastrukture;
5) pružanju reprezentativnih usluga i obavljanju poslova iz oblasti lovno-šumske delatnosti.
Vojne ustanove koje obavljaju proizvodnu i uslužnu delatnost u funkciji realizacije logističke podrške Vojske Srbije i zadovoljenja njenih opštih logističkih potreba, kao i potreba iz oblasti lovno-šumske delatnosti, pre transformacije sprovešće racionalizaciju broja zaposlenih promenom organizacijsko-formacijske strukture.
Organizacijsko-formacijsku strukturu vojnih ustanova iz stava 1. ovog člana urediće ministar nadležan za poslove odbrane (u daljem tekstu: ministar).

Član 4.

Postojeće vojne ustanove koje ne transformišu u vojne ustanove iz člana 2. tačka 1) ove uredbe mogu se na predlog ministra organizovati kao jednočlana privredna društva čiji osnivač je Republika Srbija.
Postojeće vojne ustanove mogu se transformisati u jednočlana privredna društva čiji osnivač je Republika Srbija ako obavljaju privrednu delatnost i ako mogu samostalno poslovati na tržištu radi sticanja dobiti.

Član 5.

Vojne ustanove iz člana 2. tačka 1) ove uredbe preuzeće od postojećih vojnih ustanova sredstva koja su u funkciji obavljanja delatnosti za koju se te vojne ustanove osnivaju po visini i obimu koje utvrdi ministar, civilna lica na službi u Vojsci Srbije zaposlena u postojećim vojnim ustanovama koja su potrebna za obavljanje delatnosti za koju se te ustanove osnivaju i obaveze i potraživanja od trećih lica.

Član 6.

Postojeće vojne ustanove izvršiće popis imovine koju koriste i sastaviće završni račun, u skladu sa zakonom.

Član 7.

Organizacione jedinice Ministarstva pretpostavljene postojećim vojnim ustanovama pripremiće i dostaviti ministru predlog programa transformacije tih vojnih ustanova.
Organizacione jedinice