Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 5. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 120/08 i 31/09) i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 70/07),
Vlada donosi

UREDBU

O SUBVENCIONISANjU PRODAJE TRAKTORA I AUTOMOBILA U REPUBLICI SRPSKOJ I USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA SUBVENCIONISANjE KAMATNE STOPE ZA POTROŠAČKE KREDITE ZA PROIZVODE I USLUGE IZ REPUBLIKE SRPSKE U 2009. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 49 od 3. jula 2009, 81/09)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i kriterijumi za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite (u daljem tekstu: krediti), za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara i kupovinu određenih turističkih putovanja, sa ili bez posredovanja turističke agencije, čije odredište je u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: turistička putovanja), kao i subvencionisanje prodaje traktora i automobila u 2009. godini.

Član 2.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) je za namene iz člana 1. ove uredbe u 2009. godini preko Fonda za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond) obezbedilo milijardu dinara za subvencionisanje kamatne stope na potrošačke kredite za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara, uključujući i nameštaj proizveden u Republici Srpskoj i turistička putovanja koja se realizuju na teritoriji Republike Srpske.
Sredstva za subvencionisanje prodaje traktora i automobila u Republici Srpskoj obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2009. godinu na razdelu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Član 3.

U skladu sa ovom uredbom, biće odobravani krediti uz subvencionisanje kamatne stope za nabavku nameštaja proizvedenog na teritoriji Republike Srpske, odnosno za realizaciju turističkih putovanja na teritoriji Republike Srpske, sa ili bez posredovanja turističkih agencija.
Nameštaj, iz stava 1. ovog člana, u smislu ove uredbe, imaće isti tretman kao trajna potrošna dobra proizvedena u zemlji, uz dokumentaciju koja se propisuje za dokazivanje da je roba proizvedena na navedenoj teritoriji.
Turističko putovanje, iz stava 1. ovog člana, u smislu ove uredbe, imaće isti tretman kao usluga izvršena u zemlji.

Član 4.

Potrošački krediti se odobravaju preko banaka u Republici Srbiji (u daljem tekstu: banka), uz primenu valutne klauzule sa rokom otplate do pet godina za nameštaj, a za nabavku turističkih putovanja sa rokom otplate od 6 do 12 meseci.
Subvencionisani iznos kamate iznosi 5% godišnje na neotplaćeni deo kredita, za svaku godinu.
Fond taj iznos kamate prenosi banci, unapred za svaku godinu, na iznos dinarske protivvrednosti kredita, obračunatog po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate kamate. Uplaćen iznos kamate smatra se konačnim iznosom kamate za tu godinu.
Korisnici kredita, imaju pravo na subvencionisanje kamatne stope ukoliko kamata, koja se privremeno obračunava korisniku kredita, odnosno finansijskog lizinga, iznosi najviše 4,5% godišnje za turistička putovanja i do 6,0 % godišnje za nameštaj, i to pod uslovima da korisnik kredita:
1) prilikom podnošenja zahteva za kredit, dostavi banci, profakturu prodavca iz koje se može utvrditi da su dobra iz stava 1. ovog člana proizvedena u Republici Srpskoj, odnosno usluge turističkih putovanja realizovana