Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 30. stav 1. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 5/91) i člana 19. stav 1. Zakona o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS", broj 20/92), Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O STRUČNOM ISPITU ZAPOSLENIH U ORGANIMA DRŽAVNE UPRAVE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 80/92, 62/01, 38/07)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi za polaganje stručnog ispita koje treba da ispunjavaju kandidati, predmeti koji se polažu i način polaganja stručnog ispita zaposlenih u organima državne uprave i zaposlenih u drugim organima, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama kojima su povereni poslovi državne uprave.

Član 2.

Stručni ispit polažu pripravnici sa srednjom, višom i visokom školskom spremom odgovarajućeg smera posle provedenog pripravničkog staža kao i zaposleni koji su u skladu sa članom 20. st. 1. i 2. Zakona o državnoj upravi obavezni da ga polože (u daljem tekstu: kandidati).
Kandidat koji je polagao stručni ispit po programu gradiva za srednju, odnosno višu školsku spremu, pa se u toku rada doškolovao sticanjem više, odnosno visoke školske spreme dužan je da polože stručni ispit po programu gradiva za onu spremu za koju se doškolovao.
Kandidat koji je sa istim stepenom školske spreme polagao stručni ispit za drugu vrstu poslova u organima državne uprave može se rasporediti na posao ako položi deo ispita koji se sastoji iz izrade i odbrane pismenog rada u okviru poslova na kojima će raditi.

Član 3.

Na stručnom ispitu se vrši provera stručne osposobljenosti kandidata za obavljanje poslova za koje se osposobljavao u toku pripravničkog staža, odnosno za praktično obavljanje poslova radnog mesta na koje je raspoređen.
Stručni ispit se sastoji iz opšteg i posebnog dela.
Opšti deo stručnog ispita za kandidate sa višim i visokim obrazovanjem sadrži:
1) Ustavno uređenje,
2) Sistem državne uprave,
3) Upravni postupak i upravni spor,
4) Radno zakonodavstvo,
5) Kancelarijsko poslovanje.
Opšti deo stručnog ispita za kandidate sa srednjim obrazovanjem sadrži:
1) Osnove sistema državne uprave i ustavnog uređenja,
2) Upravni postupak,
3) Osnovi sistema radnih odnosa i radni odnosi u organima državne uprave,
4) Kancelarijsko poslovanje.
Posebni deo stručnog ispita sadrži proveru praktične obučenosti kandidata za obavljanje poslova za koje se kandidat osposobljava, odnosno na koje je raspoređen.

Član 4.

Program opšteg dela stručnog ispita iz člana 3. st. 2. i 3. ove uredbe propisuje ministar nadležan za poslove uprave, a program posebnog dela stručnog ispita iz člana 3. stav 4. ove uredbe funkcioner koji rukovodi organom državne uprave u oblasti u koju spadaju poslovi za koje se kandidat osposobljava, odnosno koje obavlja.
Program stručnog ispita sadrži i pregled gradiva, izvora i literaturu za polaganje stručnog ispita.

Član 5.

Stručni ispit polaže se pred ispitnom komisijom (u daljem tekstu: komisija), koju obrazuje ministar nadležan za poslove uprave, odnosno funkcioner koji rukovodi pokrajinskim organom uprave nadležnim za poslove uprave - za zaposlene na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.
Komisija za polaganje stručnog ispita zaposlenih sa visokom i višom školskom spremom ima predsednika i četiri člana, a komisija za polaganje stručnog ispita zaposlenih sa srednjom školskom spremom ima predsednika i tri člana.
Administrativne poslove za komisiju obavlja zapisničar.
Predsednik, članovi komisije i zapisničar imaju zamenike.
Predsednik i članovi komisije su ispitivači za određene predmete. Za pojedine predmete, u slučaju potrebe, mogu se imenovati ispitivači van sastava komisije.

Član 6.

Predsednik i članovi komisije, njihovi zamenici i ispitivači ne mogu imati niži stepen školske spreme od školske spreme kandidata koji polaže stručni ispit.
Komisija se obrazuje za period od dve godine.

Član 7.

Troškove polaganja stručnog ispita snosi organ državne uprave, odnosno drugi organ ili organizacija koja kandidata upućuje na polaganje stručnog ispita.
Ukoliko kandidata na polaganje stručnog ispita ne upućuje organ državne uprave, odnosno drugi organ ili organizacija, troškove polaganja snosi kandidat.
Troškove ponovnog polaganja stručnog ispita ili popravnog ispita snosi kandidat ako ove troškove ne snose organi, odnosno organizacije iz stava 1. ovog člana.

Član 8.

Predsedniku i članovima komisije, ispitivačima, zapisničaru i njihovim zamenicima pripada naknada koju rešenjem utvrđuje ministar nadležan za poslove uprave.

Član 9.

Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se ministarstvu nadležnom za poslove uprave, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove uprave - za zaposlene na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.
Prijavu za polaganje stručnog ispita podnosi organ državne uprave, odnosno drugi organ ili organizacija u kojoj kandidat radi.
Prijavu za polaganje stručnog ispita može podneti i kandidat.
Prijava za polaganje stručnog ispita sadrži: ime i prezime kandidata, njegovu školsku spremu i kada ju je stekao, poslove na kojima je radio tokom pripravničkog staža, odnosno za vreme u kome je bio obavezan da položi stručni ispit i koliko je trajao pripravnički staž.
Uz prijavu se prilaže dokaz o ispunjavanju uslova za polaganje stručnog ispita, odnosno rešenje o raspoređivanju na zadatke i poslove i overen prepis diplome o završenoj školi odnosno fakultetu.
Polaganje stručnog ispita odobrava ministarstvo odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove uprave, ako utvrdi da kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje stručnog ispita.
O odobravanju polaganja stručnog ispita kandidat se obaveštava preko organa državne uprave, odnosno drugog organa ili organizacije u kojoj kandidat radi.
Uz