Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 87. i 93. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 67/93), Savezna vlada donosi

UREDBU

O STIPENDIJAMA PROFESIONALNIH OFICIRA, PROFESIONALNIH PODOFICIRA I CIVILNIH LICA NA SLUŽBI U VOJSCI SRBIJE I CRNE GORE ZA VREME ŠKOLOVANjA U INOSTRANSTVU

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 20/94, 39/94, 36/99 i "Sl. listu SCG", br. 52/03)

Član 1.

Profesionalnom oficiru, profesionalnom podoficiru i civilnom licu na službi u Vojsci Srbije i Crne Gore koji se upućuju na školovanje u inostranstvu (u daljem tekstu: stipendista) pripada stipendija u visini propisanoj ovom uredbom.

Član 2.

Školovanje u inostranstvu, u smislu ove uredbe, obuhvata i usavršavanje (specijalizaciju), obuku, trupno putovanje i konsultacije po osnovu ugovora i sporazuma između inostranih organa, odnosno organizacija i organa, odnosno organizacija Srbije i Crne Gore ili planova i programa međunarodne saradnje, kao i planova Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno Ministarstva odbrane.

Član 3.

Akt o upućivanju na školovanje u inostranstvu donosi načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno savezni ministar za odbranu ili starešine koje oni ovlaste.
Akte u vezi sa ostvarivanjem prava po odredbama ove uredbe donosi načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno savezni ministar za odbranu ili lica koja oni ovlaste.

Član 4.

Za vreme školovanja koje traje duže od 21 dan stipendisti pripada stipendija od prvog dana dolaska u mesto školovanja, bez obzira na to da li je školovanje u jednom mestu ili više mesta, odnosno u jednoj zemlji ili više zemalja.
Za vreme školovanja koje traje do 21 dan stipendisti pripada naknada troškova za službeno putovanje po propisima o naknadi putnih i drugih troškova za putovanje u inostranstvo vojnih lica i civilnih lica na službi u Vojsci Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: propisi o naknadi troškova).
Za vreme školovanja u inostranstvu stipendisti pripada, na ime stipendije, određeni procent od dnevnice za službeno putovanje u zemlji u kojoj se školuje, po propisima o naknadi troškova, i to:
1) ako su obezbeđeni besplatno stanovanje i besplatna ishrana - 20%;
2) ako su obezbeđeni besplatno stanovanje ili besplatna ishrana - 30%;
3) ako nisu obezbeđeni besplatno stanovanje i besplatna ishrana - 60%.
Za vreme ratnog stanja ministar za odbranu može iznos stipendije stava 3. tačka 1. ovog člana umanjiti od 60%.
Stipendija iz stava 3. ovog člana isplaćuje se unapred u četvoromesečnom iznosu, a ako školovanje traje manje od četiri meseca - za onoliko dana koliko školovanje traje. Za vreme ratnog stanja ministar za odbranu može odrediti i drugačiji način isplate stipendija.

Član 5.

Stipendista može o trošku Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno Ministarstva odbrane svoju užu porodicu preseliti u mesto školovanja pod uslovom da školovanje traje duže od dve godine ili ako je školovanje u rangu Škole nacionalne odbrane.
Stipendisti iz stava 1. ovog člana iznos stipendije iz člana 4. stav 3. ove uredbe povećava se, i to:
1) za bračnog druga - za 10% od iznosa dnevnice, prema propisima o naknadi troškova;
2) za svako dete - za iznos dečjeg dodatka koji se, prema važećim propisima, isplaćuje profesionalnim vojnicima na službi u vojnim izaslanstvima u inostranstvu.

Član 6.

Stipendista je dužan da, u roku od 15 dana od početka školovanja, odnosno preseljenja uže porodice u mesto školovanja, organu koji mu isplaćuje stipendiju dostavi pismenu izjavu o ishrani i stanovanju za vreme školovanja, prema uslovima iz člana 4. stav 3. ove uredbe, odnosno o članovima uže porodice preseljenim u mesto školovanja.
Za vreme školovanja u inostranstvu o svakoj promeni u vezi sa ishranom i stanovanjem, odnosno preseljenjem uže porodice u mesto školovanja stipendista dostavlja pismenu izjavu organu iz stava 1. ovog člana u roku od 15 dana od dana nastanka promene.
Izjave iz st. 1. i 2. ovog člana dostavljaju se preko vojnog izaslanika u odnosnoj zemlji.

Član 7.

Stipendisti koji se upućuju na školovanje u inostranstvu po pozivu i na teret međunarodne ili inostrane organizacije, ako je iznos stipendije koju prima manji od iznosa koji bi mu pripao po odredbama ove uredbe, pripada razlika do tog iznosa.

Član 8.

Stipendisti koji se upućuje na školovanje u inostranstvu prema zahtevu i na teret organizacije iz Srbije i Crne Gore stipendiju, čiji iznos ne može biti manji od iznosa koji bi mu pripadao po odredbama ove uredbe, obezbeđuje ta organizacija iz svojih sredstava.

Član 9.

Stipendisti ne pripada stipendija za dane kad je obavezan:
1) da svoj semestralni raspust (godišnji odmor) provede u Srbiji i Crnoj Gori;
2) da iz službenih razloga privremeno boravi u Srbiji i Crnoj Gori.
Obaveza iz stava 1. tačka 1. ovog člana utvrđuje se aktom o upućivanju na školovanje, a obaveza iz tačke 2 - na osnovu potvrde vojnog izaslanika ili starešine iz člana 3. stav 1. ove uredbe.

Član 10.

Odredbe ove uredbe primenjuju se i za vreme ratnog stanja, osim odredaba člana 5. ove uredbe.

Član 11.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o stipendijama i drugim naknadama za vreme školovanja u inostranstvu ("Službeni vojni list", br. 7/77 i 11/79).

Član 12.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".