Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 43. stav 5, člana 46. stav 3. i člana 67. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 67/93 i 24/94), Savezna vlada donosi

UREDBU

O STANjIMA U SLUŽBI I UNAPREĐIVANjU PROFESIONALNIH OFICIRA I PROFESIONALNIH PODOFICIRA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 87/93, 7/94, 33/94, 39/94, 2/96, 2/2000, 44/02, 6/04)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se: način i uslovi postavljanja profesionalnog oficira (u daljem tekstu: oficir) i profesionalnog podoficira (u daljem tekstu: podoficir) na dužnost, premeštaja i regulisanja drugih stanja u službi: način i uslovi unapređivanja oficira u čin pukovnika i viši čin i način i uslovi vanrednog unapređivanja oficira i podoficira.

II. STANjA U SLUŽBI OFICIRA I PODOFICIRA

1. Postavljanje na dužnost

1) Zajedničke odredbe

Član 2.

Oficiri, odnosno podoficiri raspoređuju se, prema potrebi službe, u vojne jedinice, odnosno vojne ustanove i postavljaju na odgovarajuće dužnosti, odnosno formacijska mesta utvrđena formacijom.
Oficiri, odnosno podoficiri mogu se, u skladu sa Zakonom o Vojsci Jugoslavije, rasporediti na dužnosti predviđene za profesionalne pripadnike Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: Vojska) u Saveznom ministarstvu za odbranu, drugom državnom organu, preduzeću i drugoj organizaciji (u daljem tekstu: raspored van Vojske).

Član 3.

Formacijskim mestima, u smislu ove uredbe, smatraju se formacijska mesta u mirnodopskim i ratnim formacijama vojnih jedinica, odnosno vojnih ustanova Vojske (u daljem tekstu: jedinice, odnosno ustanove) kao i radna mesta uređena odgovarajućim aktima o sistematizaciji radnih mesta na koja se postavljaju oficiri i podoficiri raspoređeni van Vojske.
Postavljanjem, u smislu ove uredbe, smatra se postavljenje oficira, odnosno podoficira na određeno formacijsko mesto na osnovu akta starešine određenog propisom kojim je uređena nadležnost za rešavanje o odnosima u službi (u daljem tekstu: nadležni starešina).
Oficir, odnosno podoficir smatra se postavljenim na formacijsko mesto danom prijema dužnosti, što se konstatuje u izveštaju o prijemu dužnosti.

Član 4.

Ako su Zakonom o Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: Zakon) ili formacijom, odnosno aktom o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji za određene dužnosti utvrđeni posebni uslovi (vojna škola, znanje stranog jezika, određeni stepen službene ocene, posebni zdravstveni uslovi, psihofizičke sposobnosti, radno iskustvo, akademsko, nastavno-naučno, naučno, stručno i drugo zvanje ili drugi posebni uslovi) na tu dužnost postavlja se oficir, odnosno podoficir koji te uslove ispunjava.

Član 5.

Ako se oficir, odnosno podoficir postavlja na formacijsko mesto za koje je formacijom određena opšta vojnoevidenciona specijalnost, smatra se da je postavljen na formacijsko mesto u rodu, odnosno službi kojoj pripada.

Član 6.

Oficiru, odnosno podoficiru koji se postavlja na formacijsko mesto za koje su određena dva formacijska čina ili više formacijskih činova (u daljem tekstu: čin u rasponu), aktom o postavljenju kao formacijski čin određuje se jedan od činova iz raspona, i to:
1) formacijski čin jednak činu koji ima - oficiru i podoficiru koji se postavlja na formacijsko mesto svoga čina;
2) formacijski čin neposredno viši od čina koji ima - oficiru i podoficiru koji se postavlja na formacijsko mesto višeg čina.

Član 7.

Oficir, odnosno podoficir raspoređuje se u jedinicu, odnosno ustanovu ili van Vojske i postavlja na određenu dužnost, odnosno na određeno formacijsko mesto aktom nadležnog starešine.
Akt o raspoređivanju oficira, odnosno podoficira sadrži: prezime, ime jednog roditelja, lično ime, pripadnost rodu odnosno službi, ličnu vojnoevidencionu specijalnost, datum rođenja, jedinstveni matični broj građana, stanje u službi u kome je do tada bio, garnizon službovanja, položajnu grupu prema kojoj prima položajnu platu i datum od kada je prima, garnizon i jedinicu, odnosno ustanovu u koju se raspoređuje, a za oficira, odnosno podoficira raspoređenog van Vojske - i jedinicu, odnosno ustanovu koja će ga voditi u evidenciji, datum raspoređivanja, šifru stanja u službi, šifru jedinice, šifru položajne grupe i šifru garnizona u koji se raspoređuje.
Akt o postavljenju oficira, odnosno podoficira na formacijsko mesto, pored podataka iz stava 2. ovog člana, sadrži i: naziv dužnosti na koju se postavlja, formacijsku vojnoevidencionu specijalnost, formacijski čin koji mu se određuje aktom o postavljenju, formacijsku položajnu grupu, položajnu grupu prema kojoj će primati položajnu platu dok se nalazi na tom formacijskom mestu, formacijski čin utvrđen formacijom; garnizon službovanja, šifru dužnosti na koju se postavlja, šifru formacijske vojnoevidencione specijalnosti, šifru formacijske položajne grupe, šifru položajne grupe prema kojoj će primati položajnu platu, šifru formacijskog čina utvrđenog formacijom i šifru formacijskog čina koji mu se određuje aktom o postavljenju.
Ako je isti starešina nadležan i za raspoređivanje i za postavljanje, aktom o raspoređivanju istovremeno se vrši i postavljanje oficira, odnosno podoficira.

2) Postavljanje na formacijsko mesto svoga čina

Član 8.

Oficir, odnosno podoficir se postavlja na formacijsko mesto svoga čina ili neposredno višeg čina, a samo izuzetno, po potrebi službe, može se postaviti i na formacijsko mesto neposredno nižeg čina.
Formacijskim mestom svoga čina smatra se mesto određeno formacijom ili odgovarajućim aktom o sistematizaciji, koje se popunjava oficirima ili podoficirima za koje je određen čin jednak činu koji oficir, odnosno podoficir ima.
Pod formacijskim mestom svoga čina podrazumeva se i mesto za koje je formacijom ili odgovarajućim aktom o sistematizaciji određen čin u rasponu ako se to mesto popunjava oficirom, odnosno podoficirom koji ima jedan od činova iz raspona i ako je aktom o postavljenju određen formacijski čin jednak činu koji oficir, odnosno podoficir ima.

3) Postavljanje na formacijsko mesto višeg čina

Član 9.

Oficir, odnosno podoficir koji se ističe rezultatima u radu može biti postavljen na formacijsko mesto neposredno višeg čina.
Oficir, odnosno podoficir može, izuzetno, biti postavljen na formacijsko mesto za koje je određen čin koji je za dva čina ili više činova viši od čina koji ima ako se to mesto ne može popuniti na način propisan u stavu 1. ovog člana, s tim što mu se u aktu o postavljenju kao formacijski čin određuje neposredno viši čin od čina koji ima.
Oficir, odnosno podoficir iz st. 1. i 2. ovog člana postavlja se na formacijsko mesto roda, odnosno službe kojoj pripada ili na formacijsko mesto za koje je formacijom predviđena opšta vojnoevidenciona specijalnost.

Član 10.

Pri izboru kandidata radi postavljenja na formacijsko mesto višeg čina uzimaju se u obzir: stepen stručne spreme, službene ocene, iskustvo značajno za dužnost na koju se postavlja, uspeh na školovanju i posebni uslovi iz člana 4. ove uredbe.

Član 11.

Pri izboru kandidata radi postavljenja oficira na formacijsko mesto višeg čina uzimaju se u obzir kandidati koji ispunjavaju uslove za to postavljenje.
Odluku o tome koji će kandidat biti postavljen na formacijsko mesto višeg čina donosi starešina nadležan za postavljenje, s tim što prethodno može zatražiti predlog i mišljenje kolegijuma ili komisije koju u tu svrhu obrazuje.

Član 12.

Oficir, odnosno podoficir koji je postavljen na formacijsko mesto višeg čina može biti smenjen s tog mesta:
1) ako je na tom formacijskom mestu ocenjen nepovoljnom službenom ocenom;
2) ako je za postavljenje na to formacijsko mesto, kao poseban uslov, propisana službena ocena najmanje "ističe se" ("vrlo dobar"), a na tom mestu bude ocenjen nižom službenom ocenom;
3) ako je svojim radom uticao da jedinicu, odnosno ustanovu, organ, službu ili delatnost kojom komanduje nadležni organ oceni ocenom manjom od "dobar";
4) ako je svojim radom uticao da jedinicu, odnosno ustanovu, organ, službu ili delatnost kojom komanduje, koji su u prethodnom ocenjivanju bili ocenjeni ocenom "odličan", nadležni organ oceni ocenom "dobar";
5) ako se u jedinici, odnosno ustanovi kojom komanduje desi vanredni događaj s težim posledicama, a utvrdi se da on za to snosi krivicu ili deo krivice.
Oficir, odnosno podoficir koji je smenjen s formacijskog mesta višeg čina postavlja se na formacijsko mesto čina koji ima ili na formacijsko mesto neposredno nižeg čina ako nema mogućnosti da se postavi na formacijsko mesto svoga čina.

4) Postavljanje u okviru drugog roda odnosno službe i na formacijsko

mesto druge specijalnosti

Član 13.

Oficir, odnosno podoficir koji zbog ukidanja organizacijske jedinice ili formacijskog mesta na koje je postavljen, ili zbog ograničene sposobnosti za trupnu službu ili dužnost koju vrši ne može biti postavljen na drugo formacijsko mesto roda, odnosno službe kojoj pripada, a ne može biti upućen na prekvalifikaciju, može biti postavljen na formacijsko mesto u okviru drugog roda, odnosno službe ako u drugom rodu, odnosno službi postoji upražnjeno formacijsko mesto, a on da pristanak za takvo postavljenje.
Oficir roda koji je završio školu za usavršavanje oficira za obavljanje dužnosti taktično-operativnog nivoa ili operativno-strategijskog nivoa može biti postavljen u drugi rod, na formacijsko mesto odgovarajućeg čina i specijalnosti ako to potrebe službe zahtevaju.

Član 14.

Oficir, odnosno podoficir može se, izuzetno, u okviru svog roda, odnosno službe, postaviti na formacijsko mesto druge specijalnosti ako potrebe službe nalažu da se to formacijsko mesto