Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. stav 3. Ustava Republike Srbije i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08), a u vezi sa čl. 105. i 106. Zakona o odbrani ("Službeni glasnik RS", broj 116/07) i članom 2. stav 1. tačka 4. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 39/02, 43/03 - dr. zakon, 55/04 i 101/05 - dr. zakon),
Vlada donosi

UREDBU

O SREDSTVIMA POSEBNE NAMENE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 82 od 9. septembra 2008, 47/10)

1. Osnovne odredbe

Član 1.

Ovom uredbom bliže se određuju sredstva posebne namene poverljivog karaktera (u daljem tekstu: sredstva posebne namene) u ministarstvu nadležnom za poslove odbrane (u daljem tekstu: Ministarstvo) i u Vojsci Srbije i propisuje način i postupak nabavke i otuđenja tih sredstava.
Na nabavku sredstava posebne namene ne primenjuju se propisi kojima se uređuju javne nabavke.

Član 2.

Sredstva posebne namene koriste se saglasno prirodi i nameni tih sredstava, u skladu sa zakonom, i u funkciji su ostvarivanja nadležnosti Ministarstva.

Član 3.

Sredstva posebne namene, u smislu ove uredbe, jesu nepokretne i pokretne stvari posebne namene u svojini Republike Srbije, koje se u Ministarstvu koriste za vojne potrebe, potrebe odbrane, potrebe Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije i poverljivog su karaktera.

Član 4.

Nepokretne stvari posebne namene, u smislu ove uredbe, jesu: zemljište; zgrade (službene, poslovne i druge zgrade); službene prostorije; magacini, skladišta i garaže; montažni, pokretni, privremeni i drugi građevinski objekti; podzemni i nadzemni objekti sa pratećom infrastrukturom; druge nepokretne stvari koje se nalaze u vojnom krugu a koje koriste organizacione jedinice Ministarstva i Vojske Srbije, čija nadležnost, organizacija i postupanje ima bezbednosni ili poverljiv karakter.

Član 5.

Pokretne stvari posebne namene, u smislu ove uredbe, jesu:
1) naoružanje i vojna oprema i roba dvostruke namene, određeni Odlukom o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme ("Službeni glasnik RS", broj 60/09) i Odlukom o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene ("Službeni glasnik RS", broj 60/09);
2) neborbena vozila koja su proizvedena prema specijalnim vojnim zahtevima ili koja su namenjena za izvršavanje borbenih zadataka za podršku borbenim dejstvima i za obuku za izvršavanje borbenih zadataka;
3) stvari određene propisima kojima su uređene službe bezbednosti Republike Srbije, a koje se koriste za nadzor, osmatranje, praćenje i prismotru lica, odnosno dokumentovanje, nadzor nad poštanskim pošiljkama i drugim sredstvima opštenja, kao i informacioni sistemi, telekomunikaciona sredstva, sistemi za prenos podataka, oprema koja se koristi u obavljanju operativnih i funkcionalnih zadataka i sredstva za zaštitu informacija od odliva tehničkim kanalima;
4) alati, pribori, uređaji, delovi, sklopovi i specijalna maziva i tečnosti za funkcionisanje i održavanje pokretnih stvari posebne namene iz tač. 1), 2) i 3) ovog člana.
Pod stvarima iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se i druge pokretne stvari posebne namene koje se po svojoj nameni, karakteristikama i svojstvima mogu upodobiti sa stvarima navedenim u stavu 1. ovog člana.

2. Nabavka sredstava posebne namene

Član 6.

Nabavka sredstava posebne namene vrši se na osnovu plana nabavki sredstava posebne namene koji donosi ministar nadležan za poslove odbrane (u daljem tekstu: ministar), u skladu sa planom izvršenja budžeta Ministarstva za budžetsku godinu za koju se plan donosi.
Na osnovu odobrenih sredstava, direktor Vojnobezbednosne agencije i direktor Vojnoobaveštajne agencije predlažu planove nabavki sredstava posebne namene za potrebe tih agencija, koje donosi ministar.

Član 7.

Nabavku sredstava posebne namene prema planu iz člana 6. ove uredbe sprovodi komisija koju obrazuje ministar ili lice koje on ovlasti.
Komisija iz stava 1. ovog člana ima neparan broj članova, od kojih je obavezno jedan član iz sastava organizacione jedinice koja je nosilac izvršenja plana, jedan diplomirani ekonomista i jedan diplomirani pravnik.

Član 8.

Sredstva posebne namene iz člana 5. ove uredbe nabavljaju se prikupljanjem pismenih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, na način koji obezbeđuje ekonomičnost i efikasnost upotrebe budžetskih sredstava uz primenu propisanih mera zaštite tajnih podataka odbrane.
Nabavka iz stava 1. ovog člana obuhvata nabavku dobara, izvođenje radova i vršenje usluga u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem sredstava posebne namene.
Usluge iz stava 2. ovog člana obuhvataju i istraživanje, razvoj, transfer tehnologije, modifikaciju, modernizaciju, adaptaciju, remont, održavanje i obuku operatera za korišćenje pokretnih stvari posebne namene.

Član 9.

Komisija iz člana 7. ove uredbe je obavezna da sprovede sve predugovorne radnje i da o svom radu sačini izveštaj koji sadrži pregled elemenata bitnih za dodelu ugovora o nabavci sredstava posebne namene i predlog odluke o