Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 101. Zakona o odbrani ("Službeni glasnik RS", broj 116/07) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O SPROVOĐENjU MOBILIZACIJE

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 96 od 23 oktobra 2008, 24/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se način i postupak sprovođenja mobilizacije subjekata sistema odbrane, stvari i materijalnih dobara za potrebe odbrane zemlje, osim mobilizacije Vojske Srbije.

Član 2.

Mobilizacijom, u smislu ove uredbe, smatra se postupak kojim građani, državni organi, privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: subjekti mobilizacije) iz mirnodopske organizacije i stanja prelaze na ratnu organizaciju i uslove rada, radi izvršavanja obaveza koje su im definisane Planom odbrane Republike Srbije.

Član 3.

Mobilizacija se sprovodi prema Planu zadataka i mera za mobilizaciju koji je sastavni deo Plana odbrane Republike Srbije.

Član 4.

Mobilizacija po obimu može biti opšta ili delimična, a saopštava se javnim oglašavanjem ili pojedinačnim pozivom.
Opšta mobilizacija obuhvata sve subjekte sistema odbrane kojima su definisane obaveze u odbrani i čija se ratna organizacija razlikuje od mirnodopske, kao i materijalna sredstva potrebna za odbranu zemlje.
Delimična mobilizacija obuhvata potreban deo subjekata odbrane čija se ratna organizacija razlikuje od mirnodopske, kao i materijalna sredstva potrebna za adekvatan odgovor na izazove, rizike i pretnje.

Član 5.

Subjekti mobilizacije čija se ratna organizacija razlikuje od mirnodopske izrađuju plan zadataka i mera za mobilizaciju.
Subjekti mobilizacije čija je ratna organizacija istovetna mirnodopskoj, ne izrađuju plan zadataka i mera za mobilizaciju već prelazak na uslove rada u ratnom i vanrednom stanju realizuju primenom mera pripravnosti.
Subjekti mobilizacije čija je ratna organizacija istovetna mirnodopskoj, a imaju definisane obaveze obezbeđenja proizvoda i pružanja usluga u mobilizaciji, izrađuju plan obezbeđenja proizvoda i pružanja usluga u mobilizaciji.

Član 6.

Opštu i delimičnu mobilizaciju naređuje predsednik Republike.
Vlada predlaže predsedniku Republike opštu i delimičnu mobilizaciju, osim mobilizacije Vojske Srbije.

Član 7.

Delimična mobilizacija subjekata sistema odbrane i materijalnih sredstava za potrebe odbrane zemlje može se narediti radi provere spremnosti za izvršenje mobilizacije, u okviru planiranih vežbi i kontrole organizovanja priprema za odbranu.
Mobilizaciju iz stava 1. ovog člana za subjekte mobilizacije, kao i za materijalna sredstva naređuje predsednik Vlade.

Član 8.

Opšta mobilizacija subjekata sistema odbrane saopštava se javnim oglašavanjem, posebno propisanim znakom uzbunjivanja i preko sredstava informisanja.
Istovremeno sa oglašavanjem mobilizacije iz stava 1. ovog člana donosi se i naređenje o sprovođenju mobilizacije subjekata mobilizacije.

Član 9.

Delimična mobilizacija subjekata mobilizacije saopštava se pojedinačnim pozivom odnosno naređenjem nadležnih organa.

Član 10.

Sprovođenje mobilizacije vojnih jedinica i vojnih ustanova koje su funkcionalno i organizaciono vezani za Ministarstvo odbrane, izvršava se prema Pravilu o mobilizaciji Vojske Srbije.

Član 11.

Rukovalac plana zadataka i mera za mobilizaciju za državni organ, organe autonomne pokrajine i organ jedinice lokalne samouprave je rukovodilac koji rukovodi tim organom odnosno lice koje on ovlasti, za privredno društvo i pravno lice direktor odnosno lice koje on ovlasti a za preduzetnika - preduzetnik ili lice koje on ovlasti.

Član 12.

Rukovalac plana zadataka i mera za mobilizaciju je odgovoran za: primenu propisane ratne organizacije i sistematizacije; planiranje, organizovanje, pripremu i izvršenje mobilizacije; izradu i ažuriranje plana mobilizacije; čuvanje plana zadataka i mera za mobilizaciju i osposobljenost za izvršenje mobilizacije.

Član 13.

Lica koja se staraju o sprovođenju mobilizacije odnosno izvršioci mobilizacije za:
1) državne organe, organe autonomne pokrajine, organe jedinica lokalne samouprave su rukovodioci koji rukovode tim organima odnosno lica koja oni ovlaste;
2) privredna društva i druga pravna lica su direktori odnosno lica koja oni ovlaste;
3) preduzetnike - preduzetnici odnosno lica koja oni ovlaste.

Član 14.

Izvršioci mobilizacije u toku pripreme mobilizacije obavljaju zadatke koji se odnose na:
1) učešće u procenjivanju uslova i mogućnosti za pripremanje i izvršenje mobilizacije;
2) određivanje snaga i sredstava, zadataka, mera i postupaka za pripremanje i izvršenje mobilizacije;
3) određivanje mobilizacijskog zborišta uz saglasnost Regionalnog centra Ministarstva odbrane;
4) učešće u pripremi pojedinačnih planova zadataka i mera za mobilizaciju;
5) saradnju sa teritorijalnim organima Ministarstva odbrane pri postavljanju zahteva za popunu ljudstvom i pokretnim stvarima iz popisa;
6) saopštavanje ratnog rasporeda zaposlenom obvezniku radne obaveze u državnom organu, organu autonomnih pokrajina, organu jedinica lokalne samouprave, privrednom društvu, drugom pravnom licu i kod preduzetnika;
7) osposobljenost obveznika mobilizacije i kontrolu organizovanja priprema za izvršenje mobilizacije;
8) izvršenje mobilizacije po prijemu naređenja (signala) za mobilizaciju državnih organa, organa autonomnih pokrajina, organa jedinica lokalne samouprave, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika.

Član 15.

Izvršioci mobilizacije u toku mobilizacije izvršavaju poslove i zadatke kojima se obezbeđuje prelazak na ratnu organizaciju, radi obezbeđenja procesa rada u vanrednom i ratnom stanju i obavljaju druge poslove u skladu sa planom zadataka i mera za mobilizaciju.
Za svakog izvršioca mobilizacije određuje se i njegov zamenik.

Član 16.

Za prihvat, opremanje i obuku obveznika mobilizacije, stvari i materijalnih dobara iz popisa određuju se mobilizacijsko mesto i mobilizacijsko zborište.

Član 17.

Mobilizacijsko mesto je opštepoznat geografski pojam, po pravilu, naseljeno mesto.
Mobilizacijsko mesto za subjekte mobilizacije je definisano njihovom mirnodopskom lokacijom.

Član 18.

Mobilizacijsko zborište je određena zemljišna prostorija u blizini mobilizacijskog mesta gde se organizuje i izvršava prihvat obveznika mobilizacije, stvari i opremanje i priprema za izvršavanje obaveza koje su definisane Planom odbrane Republike Srbije.
Mobilizacijsko zborište se određuje kao osnovno i rezervno.
Mobilizacijsko zborište se može odrediti i u rejonu mirnodopske lokacije.
Saglasnost na predloženo mobilizacijsko zborište za državne organe, organe autonomne pokrajine i organe jedinica lokalne samouprave daje Regionalni centar Ministarstva odbrane.

Član 19.

Vreme trajanja mobilizacije je period u kojem subjekti mobilizacije izvršavaju pripreme za funkcionisanje po ratnoj organizaciji i izvršavanje obaveza iz Plana odbrane Republike Srbije.
Vreme trajanja mobilizacije se izražava u časovima (do 48 časova) i u danima (preko 48 časova).
Vreme trajanja mobilizacije za subjekte mobilizacije određuju izvršioci mobilizacije, u skladu sa zadacima koji su im definisani u Planu odbrane Republike Srbije.

Član 20.

Lica koja su u radnom odnosu u državnom organu, organu autonomne pokrajine, organu jedinica lokalne samouprave, pravnom licu i kod preduzetnika, dužna su da nastave obavljanje poslova na svom radnom mestu ako nisu pozvana na službu u Vojsku Srbije ili ako nisu raspoređena na druge poslove i zadatke.
Po potrebi, a na osnovu ratne sistematizacije, popuna subjekata mobilizacije može se vršiti i drugim licima kojima je određena radna obaveza u tom subjektu, kao i stvarima iz popisa.
Za izvršenje popune iz stava 2. ovog člana, subjekti mobilizacije dostavljaju zahteve centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu. U zahtevu za popunu obveznicima radne obaveze navode se sledeći podaci: broj lica, zanimanje, stručna sprema i mesto izvršenja radne obaveze, a u zahtevu za popunu stvarima iz popisa - naziv stvari, mesto i vreme predaje stvari.

Član 21.

Subjekti mobilizacije regionalnom centru Ministarstva odbrane i centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu (u daljem tekstu: teritorijalni organ Ministarstva odbrane) dostavljaju spisak zaposlenih lica radi vođenja evidencije i određivanja obaveze, u skladu sa zakonom.

II. PRIPREME ZA IZVRŠENjE MOBILIZACIJE

1. Osnovna pravila

Član 22.

Pripreme za izvršenje mobilizacije imaju za cilj da obezbede organizovanu i pravovremenu mobilizaciju svih subjekata mobilizacije, radi uspešnog izvršenja zadataka koji su im definisani u Planu odbrane Republike Srbije.

Član 23.

Pripreme za izvršenje mobilizacije obuhvataju:
1) procenu uslova i mogućnosti pripreme i izvršenja mobilizacije;
2) izradu Inicijalne direktive za planiranje mobilizacije;
3) izradu planova zadataka i mera za mobilizaciju subjekata mobilizacije kojima su definisane obaveze u odbrani;
4) izradu izvoda iz planova zadataka i mera za mobilizaciju;
5) izradu pojedinačnih planova zadataka i mera za mobilizaciju;
6) ustrojavanje i ažuriranje evidencije i saopštavanje radne obaveze u centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu;
7) osposobljavanje za izvršenje mobilizacije;
8)