Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 150. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 67/93 i 24/94), Savezna vlada donosi

UREDBU

O SLUŽBI CIVILNIH LICA U VOJSCI SRBIJE I CRNE GORE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36/94, 42/94, 9/2000, 44/02, 32/05)

I. OSNOVNA ODREDBA

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se popuna radnih mesta u Vojsci Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Vojska) civilnim licima, prijem u službu, raspoređivanje, stručno usavršavanje, sticanje zvanja i prestanak službe tih lica.

II. POPUNA RADNIH MESTA U VOJSCI CIVILNIM LICIMA

Član 2.

Radna mesta u Vojsci popunjavaju se civilnim licima do nivoa ukupnih formacijskih potreba koji odredi načelnik Generalštaba Vojske (u daljem tekstu: Generalštab), odnosno ministar odbrane.

Član 3.

Nivo popune potčinjenih jedinica i ustanova Vojske, a u okviru popune Vojske, utvrđuje komandant operativnog sastava i starešina jedinice, odnosno ustanove ili organizacijske jedinice za čiji je položaj predviđen čin pukovnik - general-major ili viši čin, odnosno lice istog ranga.
Nivo popune potčinjenih vojnih jedinica i ustanova Ministarstva odbrane (u daljem tekstu: Ministarstvo), zavisno od potreba službe, a u okviru nivoa popune tih jedinica i ustanova, utvrđuju starešine sektora kojima organizacijski te jedinice, odnosno ustanove pripadaju.
Starešine iz st. 1. i 2. ovog člana mogu za pojedine jedinice i ustanove odrediti nivo popune u visini ukupnih formacijskih potreba na račun drugih jedinica i ustanova iz svog sastava.
U stanje popune radnih mesta, u okviru utvrđenog nivoa popune jedinice i ustanove Vojske, odnosno jedinice i ustanove Ministarstva uračunavaju se civilna lica postavljena na radna mesta, civilna lica čije se radno mesto ukida ili se smanjuje broj izvršilaca na jednom radnom mestu i civilna lica primljena u radni odnos na određeno vreme.

Član 4.

O popuni slobodnih radnih mesta, a u okviru utvrđenog nivoa popune, u jedinicama i ustanovama Vojske i jedinicama i ustanovama Ministarstva u garnizonu, nezavisno od njihove potčinjenosti, odnosno organizacijske pripadnosti, odlučuje komandant bataljona - diviziona sa samostalnom formacijom i starešina jedinice, odnosno ustanove za čiji je položaj predviđen čin potpukovnik - pukovnik ili viši čin, odnosno lice istog ranga, uz saglasnost načelnika Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva.
Pri donošenju odluke o popuni slobodnih radnih mesta prvenstvo imaju civilna lica odgovarajuće vrste i stepena stručne spreme, odnosno stručne osposobljenosti koja su na službi u jedinicama i ustanovama u garnizonu.

Član 5.

Radi popune slobodnih radnih mesta, odnosno radi rasporeda civilnih lica na radna mesta, starešine svih jedinica i ustanova u garnizonu dostavljaju starešinama iz člana 4. stav 1. ove uredbe:
1) zahtev za popunu slobodnih radnih mesta, sa potrebnim podacima o radnom mestu (naziv radnog mesta, broj izvršilaca, stručna sprema, grupa radnih mesta i broj bodova, znanje stranih jezika i posebni uslovi za prijem u službu na to radno mesto) i podacima o popunjenosti jedinice, odnosno ustanove, civilnim licima;
2) podatke o civilnim licima čije se radno mesto ukida ili se smanjuje broj izvršilaca na jednom radnom mestu, prema upitniku osnovnih podataka, koji je odštampan u Prilogu 1. ove uredbe i čini njen sastavni deo;
3) podatke o civilnim licima - invalidima rada, prema upitniku osnovnih podataka, koji je odštampan u Prilogu 2. ove uredbe i čini njen sastavni deo;
4) podatke o stipendistima koji su obavezni da stupe u službu u Vojsku;
5) podatke o civilnim licima koja su raspoređena na radna mesta za koje je predviđen niži stepen stručne spreme od stepena koji ona imaju, prema upitniku osnovnih podataka, koji je odštampan u Prilogu 3. ove uredbe i čini njen sastavni deo;
6) podatke o civilnim licima na radnim mestima iz člana 7. ove uredbe koja nisu postavljena prema osnovnim elementima iz akta o formaciji, prema upitniku osnovnih podataka koji je odštampan u Prilogu 4. ove uredbe i čini njen sastavni deo;
7) podatke o civilnim licima postavljenim na formacijska mesta profesionalnih vojnika.
Zahtev za popunu radnih mesta i podaci iz stava 1. ovog člana, dostavljaju se odmah po nastanku promena u službi, odnosno promena u pogledu popunjenosti.
Pod stručnom spremom podrazumeva se odgovarajuća školska sprema i položen stručni ispit ili stručna osposobljenost za određeno radno mesto propisana formacijom, odnosno utvrđena aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji jedinice, odnosno ustanove.

Član 6.

Slobodna radna mesta u jedinicama i ustanovama u garnizonu popunjavaju se, po pravilu:
1) raspoređivanjem civilnih lica čije se radno mesto ukida ili se smanjuje broj izvršilaca na jednom radnom mestu;
2) postavljanjem civilnih lica - invalida rada na način i pod uslovima utvrđenim ovom uredbom;
3) prijemom u službu stipendista;
4) rasporedom civilnih lica na radna mesta koja odgovaraju njihovoj stručnoj spremi ili stručnoj osposobljenosti.
Odluku o načinu popune slobodnih radnih mesta u jedinicama i ustanovama u garnizonu, zavisno od utvrđenog nivoa popune i u skladu sa redosledom iz stava 1. ovog člana, donose starešine iz člana 4. stav 1. ove uredbe.
Ako se slobodna radna mesta u jedinicama i ustanovama u garnizonu ne mogu popuniti na način utvrđen u stavu 1. ove uredbe, starešina iz člana 4. stav 1. ove uredbe može doneti odluku o njihovoj popuni prijemom lica iz građanstva u službu u Vojsku.

Član 7.

Ako je za određeno radno mesto formacijom utvrđen stepen stručne spreme u rasponu, nadležni starešina je dužan da, zavisno od potreba službe, stepena stručne spreme, raspoloživog kadra i mogućnosti popune slobodnih radnih mesta, aktom o unutrašnjoj organizaciji, utvrdi stepen stručne spreme, grupu radnih mesta i broj brodova za taj stepen stručne spreme.
Ako za određena radna mesta formacijom nije utvrđen stepen stručne spreme u rasponu, a u jedinici, odnosno ustanovi ima civilnih lica čije se radno mesto ukida ili se smanjuje broj izvršilaca na jednom radnom mestu, za ta radna mesta može se, po odobrenju starešine koga odredi načelnik Generalštaba, utvrditi drugi stepen stručne spreme.
Predlog za utvrđivanje radnih mesta iz stava 2. ovog člana podnosi starešina nadležan za regulisanje odnosa u službi civilnih lica (u daljem tekstu: nadležni starešina), na način koji odredi starešina iz stava 2. ovog člana. Predlog se podnosi na obrascu koji je odštampan u Prilogu 5. ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 8.

U okviru utvrđenog nivoa popune, popunu slobodnih radnih mesta sprovodi nadležni starešina, na način koji odredi starešina iz člana 4. stav 1. ove uredbe.

III. PRIJEM LICA IZ GRAĐANSTVA U SLUŽBU U VOJSKU

Član 9.

Nadležni starešina, na osnovu odluke starešine iz člana 4. stav 1. ove uredbe, prijavljuje potrebu za popunom određenog radnog mesta organizaciji nadležnoj za poslove zapošljavanja.
Odluka nadležnog starešine o popuni radnog mesta može se opozvati do dostavljanja rešenja o prijemu u službu. Radno mesto za koje je opozvana odluka o popuni ne može se popunjavati u roku od šest meseci od dana opozivanja odluke o popuni.
Oglas o slobodnom radnom mestu sadrži uslove za prijem u službu, a ako je prijem uslovljen probnim radom - i podatak o tome i rok do koga se mogu podneti prijave. Taj rok ne može biti kraći od osam niti duži od trideset dana.

Član 10.

Načelnik Generalštaba može obustaviti prijem u službu lica iz građanstva u jedinice i ustanove Vojske, a ministar odbrane - u jedinice i ustanove Ministarstva.

Član 11.

Ako je kao poseban uslova za prijem u službu civilnih lica predviđeno proveravanje stručnih i drugih radnih sposobnosti one se mogu proveravati i pre prijema.
Stručne i druge radne sposobnosti proverava komisija koju obrazuje nadležni starešina, odnosno komisija za prijem lica iz građanstva. Komisija se obrazuje od najmanje tri člana iz reda stručnjaka iste vrste i istog ili višeg stepena stručne spreme od stepena koji je predviđen za radno mesto koje se popunjava. Za članove te komisije mogu se imenovati i lica van sastava jedinice, odnosno ustanove koja se popunjava. Stručne i druge radne sposobnosti mogu se proveravati i u organizaciji nadležnoj za poslove zapošljavanja ili u drugoj odgovarajućoj organizaciji van Vojske.

Član 12.

Komisiju za prijem lica iz građanstva nadležni starešina imenuje naredbom.
Ako se u istom garnizonu nalazi više jedinica i ustanova, čije su starešine istovremeno i nadležne starešine, može se, po odluci starešine iz člana 4. stav 1. ove uredbe imenovati jedna ili više zajedničkih komisija za određene jedinice i ustanove, nezavisno od njihove potčinjenosti, odnosno organizacijske pripadnosti. Aktom o imenovanju zajedničke komisije za prijem lica iz građanstva određuje se pri kojim se jedinicama, odnosno ustanovama imenuje i za koje su jedinice i ustanove nadležne.

Član 13.

: