Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 2. Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 42/02), Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA PRIPADNIKA BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNE AGENCIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 68 od 18. oktobra 2002; 82/02)

Član 1.

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (u daljem tekstu: Agencija), koji imaju svojstvo ovlašćenih službenih lica i radnika na određenim dužnostima, prilikom obavljanja službenih poslova propisanih Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji svoj identitet i svojstvo dokazuju službenom legitimacijom.
Obrasci službenih legitimacija odštampani su u prilogu ove uredbe i čine njen sastavni deo (prilog br. 1-3).

Član 2.

Službenu legitimaciju ovlašćenih službenih lica (u daljem tekstu: OSL) čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koji se nose u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, crne boje, dimenzija 327x78mm. Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzija 83x60mmza obrazac službene legitimacije.

Član 3.

Obrazac službene legitimacije OSL je veličine 60x90mm, štampan je na zaštićenom papiru, ima tonsku podlogu svetlo plave boje sa zaštitnim gijoš elementima u vidu elipsastih linija i štita trouglastog oblika sa znaka Agencije i zaštićen je omotom od providne plastificirane mase.
Prednja strana obrasca legitimacije sadrži: u gornjem levom uglu dijagonalno postavljenu zastavu Republike Srbije, širine 8mm, dužine 9mmpo gornjoj ivici i 25mmpo donjoj ivici zastave, na vrhu na sredini natpis: crnim slovima: "REPUBLIKA SRBIJA"; ispod toga, na sredini, natpis: crvenim slovima "BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNA AGENCIJA"; ispod toga na sredini natpis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA" i ispod toga "OVLAŠĆENOG SLUŽBENOG LICA" crnim slovima; ispod toga, sa leve strane mesto za ime i prezime lica i napis: "ID broj", a sa desne strane mesto za fotografiju u boji veličine 25x30mm; ispod toga, sa leve strane pečat Agencije prečnika 15mm, a sa desne strane napis: "DIREKTOR" i potpis direktora Agencije, ispod toga sa leve strane hologramska nalepnica.
Poleđina obrasca službene legitimacije sadrži: u gornjem delu na sredini tekst: "OVLAŠĆENjE", a ispod toga tekst: "Imalac ove legitimacije primenjuje ovlašćenja utvrđena zakonom i drugim propisima koje primenjuju ovlašćena službena lica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, u skladu sa propisima o unutrašnjim poslovima"; ispod toga na sredini serijski broj službene legitimacije, a ispod toga na sredini napis: "Datum izdavanja" i datum izdavanja.

Član 4.

Službena značka je izrađena u obliku dvanaestokrake zvezde, zlatno-žute boje, blago ispupčene, visokopolirane površine, prečnika 61mm. Kraci zvezde se sastoje od četrdeset osam dužih i kraćih sunčevih zraka, međusobno razdvojenih, koji se šire radijalno od centra ka periferiji. Na ovu višezračnu osnovu je položen krst, hrom-bele boje, jednakih krakova, punzlovane površine, između kojih se nalazi po jedno ocilo hrom-bele boje, punzlovane površine. Na horizontalnoj prečagi krsta po sredini je utisnuta tanka linija, a završetak krsta prati oblik zrakaste osnove značke. Na vertikalnoj prečagi krsta je postavljen mač, zlatnožute boje, visine 68mm, sa vrhom na gore, koji po sredini sečiva ima tanku utisnutu liniju, a drška mača je reljefno obrađena. U centru znaka nalazi se štit, trouglastog oblika, dimenzija 25x25mm, sa reljefnim zlatnim, odnosno srebrnim ćiriličnim inicijalima BIA ("Bezbednosno-informativna agencija"). Štit je ispunjen crnim, odnosno kobalt-plavim emajlom. Oko štita sa inicijalima Agencije, postavljen je kružni prsten, zlatno-žute boje, prečnika 48mmsa ćiriličnim napisom: "REPUBLIKA SRBIJA - BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNA AGENCIJA". Visina slova napisa "Republika Srbija" je 3,5mm, a napisa "Bezbednosno-informativna agencija" je 2mm. Slova su ispunjena crnom, odnosno kobalt-plavom bojom. Na hromiranoj visokopoliranoj površini nakrsnice mača utisnut je trocifreni, odnosno petocifreni identifikacioni broj OSL. Arapske cifre identifikacionog broja su visine 3,5mmi ispunjene su crnom, odnosno kobalt-plavom bojom.
Službenu značku u čijem se centru nalazi štit trouglastog oblika sa reljefnim zlatnim ćiriličnim inicijalima BIA nose: direktor, zamenik direktora i pomoćnik direktora Agencije.

Član 5.

Identifikacioni broj (u nastavku: ID broj) služi za identifikaciju ovlašćenog službenog lica. Ne mogu se izdati dva istovetna ID broja.
ID broj sastoji se od pet cifara i određuje se u rasponu od 10000 do 99999.
ID broj direktora, zamenika direktora i pomoćnika direktora Agencije sastoji se od tri cifre i određuje se u rasponu od 001 od 099.
ID broj upisuje se u obrazac službene legitimacije, a isti broj se urezuje na službenu značku.

Član 6.

O izdatim službenim legitimacijama OSL Agencija vodi jedinstvenu evidenciju.
Evidencija o izdatim službenim legitimacijama OSL sadrži: redni broj, ime i prezime, ID broj, datum izdavanja, JMBG, oznaku serije i serijski broj, organizacionu jedinicu u kojoj ovlašćeno službeno lice radi, radno mesto,