Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 99. tač. 1. i 4. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, a u vezi sa članom 4. Zakona o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja ("Službeni list SRJ", br. 31/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O RAZVRSTAVANjU JEDINICA RAZVRSTAVANjA PREMA KLASIFIKACIJI DELATNOSTI

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 45/96, 58/96, 17/98 i 63/98)

Član 1.

Ovom uredbom bliže se uređuje razvrstavanje po delatnostima prema Klasifikaciji delatnosti: preduzeća i drugih oblika organizovanja, državnih organa i organa jedinica lokalne samouprave, političkih, sindikalnih i drugih organizacija i lica koja u vidu zanimanja u svoje ime trajno obavljaju delatnost (u daljem tekstu: jedinica razvrstavanja).

Član 2.

Razvrstavanje po delatnostima vrši se na osnovu prijave za razvrstavanje koju jedinica razvrstavanja podnosi na propisanom obrascu.
Prijava za razvrstavanje sadrži podatke potrebne za razvrstavanje po delatnostima i za vođenje Registra jedinica razvrstavanja.

Član 3.

Prijavu za razvrstavanje po delatnostima podnose preduzeća i drugi oblici organizovanja, državni organi i organi jedinice lokalne samouprave i političke, sindikalne i druge organizacije.
Lica koja u vidu zanimanja u svoje ime trajno obavljaju delatnost ne podnose prijavu za razvrstavanje po delatnostima već se njihova delatnost utvrđuje na osnovu evidencije koju vodi poseban organ.

Član 4.

Prijava za razvrstavanje podnosi se, zajedno sa prijavom za registraciju, sudu koji vodi sudski registar ili organu koji vodi poseban registar.
U prijavi za razvrstavanje jedinica razvrstavanja daje podatke i o delovima preduzeća i drugih oblika organizovanja, odnosno poslovnim organizacionim i drugim jedinicama u svom sastavu.

Član 5.

Prijavu za razvrstavanje podnosi:
1) jedinica razvrstavanja koja nastane osnivanjem, organizovanjem ili povezivanjem;
2) jedinica razvrstavanja koja je nastala podelom, spajanjem ili pripajanjem drugoj jedinici razvrstavanja (statusne promene), odnosno koja je promenila oblik organizovanja;
3) jedinica razvrstavanja koja je promenila podatke o firmi, nazivu, sedištu, adresi i delatnosti, bez obzira na to da li ta promena utiče na njeno razvrstavanje prema Klasifikaciji delatnosti, kao i podatke o oblicima povezivanja.
Jedinica razvrstavanja koja je prestala stečajem, likvidacijom i u drugim zakonom propisanim slučajevima podnosi prijavu za brisanje iz Registra jedinica razvrstavanja.

Član 6.

Sud koji vodi sudski registar ili organ koji vodi poseban registar upisuje u primljenim prijavama podatke o nazivu registarskog organa i registarski broj ako to već nije učinila jedinica razvrstavanja, a podatke koje je upisala jedinice razvrstavanja proverava i po potrebi ih ispravlja.
Sud koji vodi sudski registar ili organ koji vodi poseban registar proverava da li su u prijavama koje prima zaokruženi odgovarajući brojevi koji označavaju vrstu promene i da li su upisani potrebni podaci o promeni.

Član 7.

Prijavu za razvrstavanje neposredno organu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima podnosi:
1) jedinica razvrstavanja koja nije obavezna da se upiše u sudski registar, odnosno poseban registar;
2) jedinica razvrstavanja koja je obavezna da se upiše u sudski registar, odnosno poseban registar, ako kod nje nastupe promene činjenica koje se navode u prijavi za razvrstavanje za koje nije dužna da podnese prijavu sudu ili organu koji vodi poseban registar.
Jedinice razvrstavanja iz stava 1. ovog člana dostavljaju prijavu za razvrstavanje organu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima u roku od 15 dana od dana donošenja akta o osnivanju, odnosno od dana kad su promene nastale.

Član 8.

Na osnovu primljenih prijava za razvrstavanje, organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima razvrstava jedinice razvrstavanja, delove preduzeća i drugih oblika organizovanja, odnosno poslovne i druge jedinice u sastavu.
Organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima dužan


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: