Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu čl. 5. i 23. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 123/07) i člana 17. stav 1. i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka i 101/07),
Vlada donosi

UREDBU

O RASPODELI I KORIŠĆENjU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJU SELA KROZ NABAVKU NOVE POLjOPRIVREDNE OPREME I MEHANIZACIJE, KAO I ZA ISKOPAVANjE BUNARA U FUNKCIJI NAVODNjAVANjA U 2008. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 29 od 21. marta 2008, 58/08)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za podršku razvoju sela kroz nabavku nove poljoprivredne opreme i mehanizacije (u daljem tekstu: nabavka opreme), kao i za iskopavanje bunara u funkciji navodnjavanja u 2008. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).
Podsticajna sredstva koriste se za:
1) nabavku opreme i iskopavanje bunara radi smanjenja rizika u poljoprivrednoj proizvodnji;
2) nabavku opreme za poboljšanje organizacije i efikasnosti stočarske proizvodnje i pripreme stočne hrane;
3) nabavku opreme za preradu i unapređenje prodaje poljoprivrednih proizvoda;
4) nabavku opreme za povrtarsku, ratarsku i hortikulturnu proizvodnju;
5) nabavku opreme za proizvodnju, preradu i skladištenje meda.

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, imaju:
1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva;
2) zemljoradnička zadruga;
3) crkva i verska zajednica;
4) zadužbina;
5) poljoprivredna škola.
Lice iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08).
Lice iz stava 1. tačka 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar crkava i verskih zajednica u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama ("Službeni glasnik RS", broj 36/06).
Lice iz stava 1. tačka 4) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u odgovarajući registar zadužbina za obavljanje aktivnosti, odnosno ostvarivanje ciljeva koji se odnose na razvoj poljoprivredne proizvodnje, u skladu sa Zakonom o zadužbinama, fondacijama i fondovima ("Službeni glasnik SRS", broj 59/89).
Lice iz stava 1. tačka 5) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u odgovarajući registar u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 62/03, 64/03 - ispravka, 58/04 - izmena, 62/04 - ispravka, 79/05 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon).

Član 3.

Podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe utvrđuju se u procentu od plaćenog iznosa cene za nabavku opreme (u daljem tekstu: procenat od iznosa cene) umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 40.000 dinara za ostala područja i 50.000 dinara za marginalna područja za iskopavanje bunara u funkciji navodnjavanja, i to za iznos cene iskopavanja koji nije manji od 80.000 dinara, umanjen za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost.
Podsticajna sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljuju se kao bespovratna.
Iznos podsticajnih sredstva iz stava 1. ovog člana po licu iz člana 2. ove uredbe ne može biti veći od 350.000 dinara.

Član 4.

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se u zavisnosti od toga da li se podsticajna sredstva koriste za nabavku opreme, odnosno za iskopavanje bunara na marginalnom području ili na ostalom području.
Marginalno područje, u smislu ove uredbe, jeste područje opštine na čijoj teritoriji postoje prirodna (velika nadmorska visina, loš kvalitet zemljišta, veliki nagibi terena, plavljenja i sve vrste erozije) i zakonska (zaštita prirode, zaštita izvorišta voda), ograničenja za razvoj intenzivne poljoprivredne proizvodnje na velikim površinama.
Marginalna područja, iz stava 2. ovog člana, jesu sledeće opštine: Nova Crnja, Žitište, Sečanj, Beočin, Irig, Alibunar, Kovin, Kladovo, Kučevo, Majdanpek, Žagubica, Bor, Boljevac, Sokobanja, Knjaževac, Svrljig, Bela Palanka, Gadžin Han, Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad, Crna Trava, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Preševo, Kočanik, Štrpce, Prizren, Opolje, Gora, Dečani, Peć, Istok, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Kuršumlija, Tutin, Novi Pazar, Raška, Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Ivanjica, Priboj, Čajetina, Užice i Bajina Bašta.

Član 5.

Podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe utvrđuju se u procentu od iznosa cene, i to za:

1. Nabavku opreme i za iskopavanje bunara radi smanjenja rizika u poljoprivrednoj proizvodnji


-----------------------------------------------------------------------------------
Procenat od iznosa Procenat od iznosa
cene za ostala cene za marginalna
područja/utvrđeni područja/utvrđeni
iznos za kopanje iznos za kopanje
bunara u din. bunara u din.
-----------------------------------------------------------------------------------
Oprema za navodnjavanje (sistemi za
navodnjavanje "kap po kap", tifoni,
prskalice, pumpe, creva i cisterne
za osoku i navodnjavanje) 50 50
Protivgradne mreže 30 40
Priključne mašine (pneumatske
sejalice, sadilice, vadilice)
Oprema za zaštitu bilja
(atomizeri i


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: