Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 69. stav 1. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 9/2002 i 87/2002),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O RADU, OVLAŠĆENjIMA I OBELEŽJIMA BUDžETSKE INSPEKCIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 10 od 4. februara 2004, 84/2007)

Uvodne odredbe

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se način rada, ovlašćenja i obeležja budžetske inspekcije, kao i pravna zaštita u postupku inspekcije, koja se ostvaruje u skladu sa ovom uredbom.

Član 2.

Ministarstvo finansija, odnosno nadležni organ lokalne vlasti, obavlja poslove budžetske inspekcije kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava, organizacija obaveznog socijalnog osiguranja i drugih pravnih lica iz člana 68. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 9/02, 87/02, 61/05, 66/05, 101/05, 62/06 i 85/06).

Rad, ovlašćenja i obeležja budžetske inspekcije

Član 3.

Budžetska inspekcija vrši kontrolu poslovnih knjiga, izveštaja, evidencija i druge dokumentacije kod korisnika budžetskih sredstava, organizacija obaveznog socijalnog osiguranja i pravnih lica iz člana 2. ove uredbe (u daljem tekstu: organi i organizacije), sa ciljem da utvrdi da li su sredstva namenski i zakonito korišćena.
Budžetska inspekcija ima pravo uvida u dokumentaciju o poslu koji je predmet kontrole i kod drugih pravnih lica, učesnika u tom poslu.

Član 4.

Poslovi kontrole u skladu sa ovom uredbom, obavljaju se po programu koji donosi ministar nadležan za poslove finansija (u daljem tekstu: ministar), odnosno nadležni izvršni organ lokalne vlasti.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana po zahtevu ministra, odnosno nadležnog izvršnog organa lokalne vlasti vrši se vanredna kontrola.

Član 5.

Poslove kontrole kod organa i organizacija budžetski inspektori vrše na osnovu planova rada i naloga za kontrolu koje utvrđuje, odnosno izdaje rukovodilac budžetske inspekcije.
Nalogom iz stava 1. ovog člana naročito se određuju: budžetski inspektor za obavljanje kontrole; organ ili organizacija kod koje će se obaviti kontrola; predmet kontrole i rok u kome će se kontrola obaviti.

Član 6.

Budžetski inspektor u postupku kontrole svojstvo službenog lica dokazuje službenom legitimacijom, koja je odštampana uz ovu uredbu na Obrascu - LBI i čini njen sastavni deo.

Član 7.

Pre otpočinjanja kontrole budžetski inspektor je dužan da najavi kontrolu funkcioneru koji rukovodi organom ili organizacijom kod koje će se vršiti kontrola.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, kontrola neće biti najavljena ako je to izričito navedeno u nalogu za obavljanje kontrole.
Odgovorno lice u organu i organizaciji dužno je da na zahtev budžetskog inspektora sačini pismeno objašnjenje u vezi sa predmetom kontrole.

Član 8.

Ako se u postupku kontrole organa i organizacije utvrdi da nije izvršen popis, da nije iskazano stanje imovine, kapitala, obaveza, prihoda i rashoda ili finansijskog rezultata, odnosno da knjigovodstvene evidencije nisu