Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 47. i člana 91. stav 5. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 46/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O PRIVREMENOM IZVOZU I UVOZU ROBE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 49/92, 52/94 i 55/99)

Član 1.

Ovom uredbom određuju se vrsta, namena i rokovi privremenog izvoza i uvoza robe.
Privremeni uvoz robe ne može se odobriti za robu čiji je redovan uvoz zabranjen.

I. PRIVREMENI IZVOZ I UVOZ ROBE KOJE VRŠE PRAVNA LICA

Član 2.

Preduzeće i drugo pravno lice upisani u sudski registar za obavljanje poslova spoljnotrgovinskog prometa (u daljem tekstu: preduzeće) mogu privremeno uvoziti robu radi oplemenjivanja (prerade, dorade i obrade), pod uslovom da je na oplemenjivanje daje strano lice - naručilac usluge ili preduzeće registrovano za poslove posredovanja u spoljnotrgovinskom prometu. Ti poslovi mogu da se obavljaju u više faza i može da ih obavlja više preduzeća.
Preradom robe, u smislu ove uredbe, smatraju se sve radnje oplemenjivanja u procesu proizvodnje kojima se menjaju osnovna svojstva privremeno uvezene robe.
Doradom robe, u smislu ove uredbe, smatraju se radnje kojima se uvezena roba oplemenjuje, kao što su štampanje, bojenje, čišćenje, sortiranje, ispitivanje kvaliteta, pakovanje i dr., ili joj se dodaje druga roba radi ugrađivanja, ušivanja, mešanja i dr., ako u tom procesu privremeno uvezena roba ne menja osnovna svojstva.
Obradom robe, u smislu ove uredbe, smatra se svaki mehanički, hemijski i drugi postupak koji se preduzima radi doterivanja i poboljšanja kvaliteta proizvoda bez dodavanja iste ili druge vrste robe.
Privremeni uvoz robe radi oplemenjivanja odobrava carinarnica, i to za vreme neophodno za ostvarivanje svrhe privremenog uvoza, ali ne duže od šest meseci. U opravdanom slučaju carinarnica može produžiti taj rok do završetka posla oplemenjivanja robe, a najduže do dve godine.

Član 3.

Privremeni izvoz, odnosno uvoz robe u smislu člana 43. stav 2. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju carinarnica odobrava:
1) ako je u pitanju oplemenjivanje (obrada, dorada ili prerada), osim oplemenjivanja poljoprivrednih proizvoda, ugovoreno u skladu sa odredbama člana 2. ove uredbe;
2) ako je u pitanju opravka ugovorena u skladu sa odredbom člana 4. ove uredbe;
3) ako je u proizvodnji robe dobijene obradom, doradom ili preradom, odnosno u opravci upotrebljen reprodukcioni materijal čije su karakteristike istovetne s reprodukcionim materijalom koji se privremeno uvozi, odnosno izvozi.
Privremeni izvoz, odnosno uvoz carinarnica odobrava na vreme od tri meseca.
Savezna uprava carina vodi posebnu evidenciju o izvozu, odnosno uvozu iz stava 1. ovog člana.

Član 4.

Privremeno se može uvoziti radi opravke:
1) roba koja je predmet opravke;
2) roba namenjena za opravku osnovnih sredstava u zemlji;
3) rekondicionirana (osvežena) roba - delovi i određeni sklopovi motora i motornih vozila po osnovu ugovora o prodaji robe s konsignacionog skladišta, ako su ispunjeni sledeći uslovi:
- da je zamena predviđena ugovorom sa stranim proizvođačem motornih vozila;
- da su u pitanju motorna vozila koja se u Jugoslaviji proizvode na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju ili ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji zaključenih između preduzeća i stranog lica - proizvođača tih motornih vozila;
- da se rekondicioniranje i generalno opravljanje delova i sklopova motora vrše u proizvodnim pogonima stranog lica - proizvođača tih motornih vozila;
- da se u istom broju i vrsti privremeno uvezenih delova i sklopova motora i motornih vozila koji su vlasništvo stranih lica obezbedi i izvoz istrošenih delova i sklopova tih motora i motornih vozila radi zamene za rekondicionirane i generalno opremljene delove i sklopove.
Carinarnica može odobriti privremeni uvoz određenog broja delova i sklopova motora i motornih vozila za koje preduzeće daje garanciju da će u roku od šest meseci od dana privremenog uvoza obezbediti, u istom broju i vrsti, izvoz tih delova i sklopova motora i motornih vozila.
Privremeni uvoz robe radi opravke carinarnica odobrava za vreme neophodno za ostvarivanje svrhe privremenog uvoza, ali ne duže od šest meseci. U opravdanom slučaju, carinarnica može produžiti taj rok najduže još dve godine.

Član 5.

Preduzeće može, na osnovu ugovora zaključenog sa stranim licem, privremeno uvoziti životinje za priplod i seme i druge organe biljaka za razmnožavanje.
Privremeni uvoz robe iz stava 1. ovog člana carinarnica odobrava, na osnovu saglasnosti Saveznog ministarstva za poljoprivredu, najduže dve godine.

Član 6.

Radi proizvodnje robe za izvoz, privremeno se može uvoziti reprodukcioni materijal (sirovine, pomoćni materijal ili poluproizvodi), odnosno sklopovi ili delovi za ugrađivanje, pod uslovom:
1) da je to predviđeno ugovorom zaključenim između preduzeća i stranog lica, odnosno ugovorom o zajedničkom ulaganju ili