Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 8a Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS", br. 39/96, 20/97, 46/98, 34/01 - dr. zakon, 80/02 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon),
Vlada donosi

UREDBU

O PRIVREMENIM USLOVIMA ZA OBAVLjANjE PROMETA BRAŠNA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br, 69 od 18. avgusta 2006, 49/10)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi za obavljanje prometa brašna proizvedenog od pšenice, kukuruza ili raži namenjenog ljudskoj ishrani (u daljem tekstu: brašno).

Član 2.

Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice-poljoprivrednik koji proizvodi ili uvozi brašno (u daljem tekstu: obveznik) dužan je da svako pojedinačno pakovanje brašna ili brašno u rinfuzu obeleži evidencionom markicom (u daljem tekstu: markica).
Obaveza iz stava 1. ovog člana, za proizvođača brašna nastaje pre stavljanja brašna u promet, a za uvoznika pre uvoza brašna.

Član 3.

Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice - poljoprivrednik koji se bavi prevozom može prevoziti samo brašno koje je obeleženo markicom.
Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice - poljoprivrednik koji se bavi proizvodnjom hleba i peciva ili na drugi način prerađuje brašno, može koristiti samo brašno koje je obeleženo markicom.
Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice - poljoprivrednik koji se bavi skladištenjem, može skladištiti samo brašno koje je obeleženo markicom.
Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice - poljoprivrednik koji se bavi trgovinom brašna na domaćem tržištu ili ga izvozi, može prodavati samo brašno koje je obeleženo markicom.
Izuzetno, ako pravno lice ili preduzetnik izvozi brašno u zemlju koja je propisala obavezu obeležavanja brašna, dužan je da u skladištu, magacinu ili poslovnom prostoru obeleži brašno namenjeno izvozu evidencionom markicom koja je propisana u zemlji uvoznici.
Izvoznik je dužan da ministarstvu nadležnom za poslove trgovine mesečno dostavlja izveštaj o realizovanom izvozu koji sadrži: naziv pravnog lica/preduzetnika, mesto i adresu, PIB, šifru delatnosti, matični broj, podatke o dobijenim evidencionim markicama od ino-partnera, datum isporuke, podatke o prevoznom sredstvu, količini i vrsti brašna izraženoj u kilogramima, pečat i potpis ovlašćenog lica.
Izvoznik je dužan da izveštaj o realizovanom izvozu dostavlja do 10. u tekućem mesecu za prethodni mesec.
Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice - poljoprivrednik koje je u posed brašna došlo kroz uslužnu meljavu pšenice, može isto koristiti samo ako je brašno obeleženo markicom bez obzira da li ga koristi za sopstvene potrebe ili dalju preradu.

Član 4.

Markica za obeležavanje pojedinačnog pakovanja brašna sadrži sledeće podatke:
1) reči: "Republika Srbija - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede";
2) slovnu oznaku porekla brašna i slovnu oznaku serije ispisanu velikim ćiriličnim štampanim slovima, i to:
(1) DB - za brašno koje je proizvedeno u zemlji,
(2) UB - za brašno iz uvoza;
3) serijski broj markice;
4) oznaku mase pakovanog brašna;
5) otisnut hologram.
Markica iz stava 1. ovog člana je pravougaonog oblika, veličine45 mm x 19 mm, mora biti pogodna za ručno i mašinsko lepljenje, a štampa se u posebnim bojama, i to:
1) u zelenoj - za brašno koje je proizvedeno u zemlji;
2) u braon - za brašno iz uvoza.
Markica za obeležavanje brašna u rinfuzu sadrži sledeće podatke:
1) reči: "Republika Srbija - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede";
2) slovnu oznaku porekla brašna i slovnu oznaku serije ispisanu velikim ćiriličnim štampanim slovima:
(1) DBR - za brašno koje je proizvedeno u zemlji,
(2) UBR - za brašno iz uvoza;
3) serijski broj markice;
4) oznaku mase brašna;
5) otisnut hologram.
Markica iz stava 3. ovog člana je pravougaonog oblika, veličine45 mm x 19 mm, mora biti samolepljiva, a štampa se u crnoj boji UV ribonom.

Član 5.

Obeležavanje pojedinačnog pakovanja brašna, vrši se lepljenjem markice na gornjoj strani ambalaže u kojoj se pakuje brašno, odnosno na vidljivom mestu na pakovanju.
Markica za obeležavanje pakovanja od 0,4; 0,5; 1; 2; 5; 10; 25; 30; 40 i 50 kilograma sadrži oznaku mase.
Ako obveznik prodaje brašno u rasutom stanju (rinfuz), markica se lepi na prednjoj strani ili poleđini dokumenta koji prati brašno u transportu (otpremnica ili dostavnica) i sadrži oznaku mase koja je navedena u dokumentu, i to: 1, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 i 20000 kilograma.

Član 6.

Štampanje markica vrši Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider (u daljem tekstu: Zavod), koji obezbeđuje poseban način zaštite kakav se koristi za štampanje vrednosnica.
Štampanje markica vrši se na papiru i na način koji sprečava falsifikovanje tih markica.
Ugovorom između ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: ministarstvo) i Zavoda određuje se vrsta papira za štampanje, način zaštite od falsifikovanja i drugi tehnički detalji, kao i druga pitanja od značaja za izdavanje, preuzimanje i dostavljanje markica.
Troškove štampanja i preuzimanja markica snosi obveznik.

Član 7.

Izdavanje markica vrši Zavod po prethodnom odobrenju ministarstva.
Zahtev za izdavanje markica podnosi se ministarstvu na Obrascu ZEMBR - Zahtev za izdavanje evidencionih markica za obeležavanje brašna (sastoji se od četiri samokopirajuća primerka), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Prilikom podnošenja zahteva iz stava 2. ovog člana popunjavaju se podaci u Obrascu ZEMBR označeni pod "I- Podaci o podnosiocu zahteva", "II- Podaci o inostranom proizvođaču i "III- Podaci o traženim evidencionim markicama".

Član 8.

Zahtev za izdavanje markica neposredno podnosi obveznik ili ovlašćeno lice obveznika.
Fotokopija lične karte obveznika i ovlašćenog lica, kao i ovlašćenje za podnošenje zahteva i za podizanje markica podnosi se ministarstvu u dva primerka.
Ovlašćenje iz stava 2. ovog člana, za pravno lice potpisuje lice ovlašćeno za zastupanje pravnog lica, za preduzetnika vlasnik samostalne radnje, a za fizičko lice - poljoprivrednika poljoprivrednik lično.
Ministarstvo dostavlja Zavodu fotokopiju lične karte obveznika ili ovlašćenog lica i ovlašćenje za to lice.
Obveznik koji prvi put podnosi zahtev za izdavanje markica, uz zahtev iz stava 1. ovog člana, dostavlja dokaz za obavljanje delatnosti, dokaz o ispunjavanju minimalnih tehničkih uslova za preradu žita ili skladištenje brašna izdat od strane nadležne institucije i poreski identifikacioni broj (PIB), odnosno JMBG (fotokopiju lične karte koju podnosi fizičko lice - poljoprivrednik).

Član 9.

Po prijemu zahteva, ministarstvo utvrđuje da li je podnosilac zahteva podneo propisanu dokumentaciju, određuje evidencioni broj, broj i datum zahteva i odobrava izdavanje markica, stavljanjem otiska


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: