Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 111. stav 1. Zakona o osiguranju imovine i lica ("Službeni list SRJ", br. 30/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O PREMIJSKIM STOPAMA U OSIGURANjU OD AUTOODGOVORNOSTI

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 20/97, "Sl. glasniku RS", br. 36/05)

I. OSNOVNA ODREDBA

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se premijske stope u osiguranju od autoodgovornosti, i to:
1) struktura premijskih stopa;
2) pravila za izračunavanje premijskih stopa, klasifikovanih prema grupama definisanim i obeležnim jednakim faktorima rizika;
3) uslovi za uvođenje novih ili smanjenja postojećih premijskih stopa;
4) uslovi za odstupanje od premijskih stopa osiguranja pojedinih vrsta ili grupa motornih vozila;
5) uslovi za izračunavanje viškova premija radi smanjenja premijskih stopa;
6) iznosi maksimalnih naknada, odnosno provizija koje se mogu plaćati za obavljanje poslova posredovanja i zastupanja u poslovima osiguranja od autoodgovornosti prema vrsti i obimu izvršenih usluga.

1. Struktura premijskih stopa

Član 2.

Premija kod osiguranja od autoodgovornosti sastoji se od funkcionalne premije i režijskog dodatka.
Funkcionalna premija iz stava 1. ovog člana sastoji se od tehničke premije i doprinosa za preventivu.
Doprinos za preventivu, koji se koristi za sprovođenje mera radi sprečavanja i suzbijanja rizika koji ugrožavaju imovinu i lica, utvrđuje se u visini do 2% od tehničke premije.
Režijski dodatak, koji se koristi za pokriće troškova za sprovođenja osiguranja od autoodgovornosti, utvrđuje se u visini do 30% od tehničke premije.

2. Pravila za izračunavanje premijskih stopa klasifikovanih prema grupama koje se mogu definisati i obeležiti jednakim faktorima rizika

Član 3.

Premijskim stopama kod osiguranja od autoodgovornosti mora se trajno obezbediti ispunjavanje ugovorenih obaveza osiguravača i solidan odnos premija i šteta.

Član 4.

Premijske stope izračunavaju se kombinovanjem sličnih faktora rizika i obrazovanjem jasno odredivih grupa rizika sa zajedničkim karakteristikama (tarifne grupe opasnosti), čime se obezbeđuje njihova uporedivost sa premijskim stopama drugih osiguravača u zemlji.
Premijske stope kod osiguranja od autoodgovornosti su iste za sve rizike u okviru grupe rizika i izračunavaju se kao godišnje premije.

Član 5.

Premijske stope se utvrđuju faktorima rizika koji su povezani sa osiguranim motornim i priključnim vozilima. Pod faktorima rizika podrazumevaju se tehničke karakteristike konstrukcije vozila, namena vozila, kao i obim i vrsta osiguranog rizika.
Faktori rizika povezani sa ličnošću osiguranika (lični faktor) mogu se koristiti tako što se uzima u obzir dužina perioda osiguranja bez šteta, broj i visinu šteta i mesto boravka osiguranika.
U zavisnosti od ponašanja rizika na određenom području, područje osiguranja se može deliti na zone rizika. Jedinica zone rizika je registarsko područje.
U obavljanju poslova koji se odnose na tarifu premija, Udruženje osiguravajućih organizacija Jugoslavije (u daljem tekstu: Udruženje) na jedinstven način utvrđuje sistem bonusa i zone rizika kao sastavni deo te tarife.

Član 6.

Pri izračunavanju premijskih stopa tehničke premije adekvatno se procenjuje prošlo iskustvo, korišćenjem podataka iz godišnjeg obračuna za poslednje tri godine, očekivani razvoj šteta kao i zaštita oštećenih lica.

Član 7.

Pri izračunavanju premijskih stopa tehničke premije može se ukalkulisati dobit do 3% od premije za svaku grupu rizika.

Član 8.

Radi zaštite trećih oštećenih lica, tarifu premija sa jedinstvenim