Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 62. Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta ("Službeni list FNRJ", br. 52/58), Savezno izvršno veće donosi

UREDBU

O POSTUPKU ZA SPROVOĐENjE NACIONALIZACIJE NAJAMNIH ZGRADA I GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

(Objavljena u "Sl. listu FNRJ", br. 4/59, 53/60 i "Sl. listu SFRJ", br. 8/64 i 1/65)

I. ORGANI ZA SPROVOĐENjE NACIONALIZACIJE

Član 1.

Organi uprave za utvrđivanje nacionalizacije celih zgrada, idealnih delova zgrada i posebnih delova zgrada, kao i za izuzimanje od nacionalizacije zgrada i posebnih delova zgrada, po Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Zakon) su komisije za nacionalizaciju pri opštinskim narodnim odborima, komisije za nacionalizaciju pri sreskim narodnim odborima, komisije za nacionalizaciju pri izvršnim većima autonomnih jedinica, komisije za nacionalizaciju pri republičkim izvršnim većima i Komisija za nacionalizaciju pri Saveznom izvršnom veću.

Član 2.

Komisija za nacionalizaciju pri opštinskom narodnom odboru sastoji se od predsednika, koji mora biti sudija sreskog suda ili drugo lice sa pravnom spremom, i dva člana, od kojih je jedan odbornik opštinskog narodnog odbora.
Predsednik i članovi komisije imaju zamenike.
I zamenik predsednika mora biti sudija sreskog suda ili drugo lice sa pravnom spremom, a zamenik člana komisije koji je odbornik opštinskog narodnog odbora mora takođe biti odbornik opštinskog narodnog odbora.
Predsednika i članove komisije, kao i njihove zamenika imenuje opštinski narodni odbor na zajedničkoj sednici oba veća.

Član 3.

Komisija za nacionalizaciju pri sreskom narodnom odboru sastoji se od predsednika, koji mora biti sudija okružnog suda ili drugo lice sa pravnom spremom, i dva člana, od kojih je jedan odbornik sreskog narodnog odbora.
Predsednik i članovi komisije imaju zamenike.
I zamenik predsednika mora biti sudija okružnog suda ili drugo lice sa pravnom spremom, a zamenik člana komisije koji je odbornik sreskog narodnog odbora mora takođe biti odbornik sreskog narodnog odbora.
Predsednika i članove komisije, kao i njihove zamenike, imenuje sreski narodni odbor na zajedničkoj sednici oba veća.

Član 4.

Komisija za nacionalizaciju pri izvršnom veću autonomne jedinice i komisija za nacionalizaciju pri republičkom izvršnom veću sastoje se od predsednika, potrebnog broja članova i sekretara.
Predsednika, članove i sekretara komisije imenuje izvršno veće autonomne jedinice odnosno republičko izvršno veće.
Predsednik komisije imenuje se iz reda članova izvršnog veća.

Član 5.

Komisija za nacionalizaciju pri Saveznom izvršnom veću sastoji se od predsednika, deset članova i sekretara.
Predsednika, članove i sekretara komisije imenuje Savezno izvršno veće.
Predsednik komisije imenuje se iz reda članova Saveznog izvršnog veća.

Član 6.

Komisije za nacionalizaciju rešavaju po pojedinim stvarima (čl. 20, 27, 29. i 31. ove uredbe) u većima sastavljenim od predsednika veća i dva člana.
Predsednik veća je predsednik komisije ili član komisije koga odredi predsednik komisije.
Rešenja se donose većinom glasova.
Rešenja komisije za nacionalizaciju potpisuje predsednik veća.

Član 7.

Komisija za nacionalizaciju pri Saveznom izvršnom veću donosi objašnjenja za primenu Zakona (član 56. Zakona).
Objašnjenja se donose većinom glasova.

Član 8.

Stručne i administrativne poslove za komisije za nacionalizaciju vrše odgovarajući organi uprave nadležni za poslove finansija.
Sredstva potrebna za lične i materijalne rashode komisije za nacionalizaciju obezbeđuju se u budžetu političko teritorijalne jedinice pri kojoj je komisija obrazovana.

Član 9.

Organi za utvrđivanje nacionalizacije građevinskog zemljišta i određivanje naknade za nacionalizovane nepokretnosti, po Zakonu, su organi uprave opštinskih narodnih odbora nadležni za poslove finansija.

II. UTVRĐIVANjE PREDMETA NACIONALIZACIJE

1. Utvrđivanje nacionalizacije zgrada i delova zgrada

Član 10.

U cilju utvrđenja predmeta nacionalizacije po Zakonu, savet opštinskog narodnog odbora nadležan za unutrašnje poslove ili drugi organ koji odredi opštinski narodni odbor objaviće javnim oglasom da su svi građani, građanska pravna lice, društvene organizacije i druga udruženja građana (nosioci prava građanske svojine) sa prebivalištem odnosno sedištem na području opštine koji su na dan 25. decembra 1958. godine imali u svojini na teritoriji Jugoslavije jednu ili više zgrada koje su Zakonom nacionalizovane, ili više zgrada, idealnih delova zgrada ili posebnih delova zgrada nego što se po Zakonu može imati, - dužni u određenom roku podneti organu uprave opštinskog narodnog odbora nadležnom za poslove finansija prijavu o svim zgradama, idealnim delovima zgrada i posebnim delovima zgrada, koje su na taj dan imali u svojini (prijava radi utvrđivanja predmeta nacionalizacije).
Rok za podnošenje prijave radi utvrđivanja predmeta nacionalizacije određen oglasom iz prethodnog stava ne može biti kraći od jednog meseca niti duži od tri meseca, računajući od dana objavljivanja tog oglasa.
U oglasu će upozoriti zainteresovana lica da se, u smislu člana 63. Zakona, za nepodnošenje prijave radi utvrđivanja predmeta nacionalizacije kao za krivično delo građani kažnjavaju zatvorom do godine dana, a građanska pravna lica, društvene organizacije i druga udruženja građana, kao za prekršaj - novčanom kaznom do 1,000.000 dinara.

Član 11.

Prijava radi utvrđivanja predmeta nacionalizacije podnosi se onom organu uprave opštinskog narodnog odbora nadležnom za poslove finansija na čijem području podnosilac prijave ima prebivalište odnosno sedište.
Građanin koji nema prebivalište na teritoriji Jugoslavije podnosi prijavu onom organu iz prethodnog stava na čijem području ima boravište, a ako nema ni boravište na teritoriji Jugoslavije, podnosi prijavu bilo kom organu iz prethodnog stava na čijem je području na dan 25. decembra 1958. godine imao zgradu, idealni deo zgrade ili posebni deo zgrade.
Pravno lice koje nema sedište na teritoriji Jugoslavije podnosi prijavu bilo kom organu uprave opštinskog narodnog odbora nadležnom za poslove finansija na čijem je području na dan 25. decembra 1958. godine imalo zgradu, idealni deo zgrade ili posebni deo zgrade.

Član 12.

Prijava radi utvrđivanja predmeta nacionalizacije podnosi se na obrascu koji propiše savezni Državni sekretarijat za poslove finansija.

Član 13.

Ako organ uprave opštinskog narodnog odbora nadležan za poslove finansija utvrdi da nije nadležan za prijem prijave koja mu je podneta, dostaviće je bez odlaganja organu uprave opštinskog narodnog odbora nadležnom za poslove finansija kome se po odredbama Zakona ta prijava imala podneti i obavestiće o tome podnosioca prijave.

Član 14.

Organ uprave opštinskog narodnog