Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 67. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 67/93), Savezna vlada donosi

UREDBU

O POSTUPKU ZA OSTVARIVANjE PRAVA NA PRODUŽENO PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE BRAČNOG DRUGA PROFESIONALNOG OFICIRA, ODNOSNO PROFESIONALNOG PODOFICIRA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 87/93 i 7/94)

Član 1.

Ovom uredbom propisuje se postupak za ostvarivanje prava na penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: produženo osiguranje) bračnog duga premeštenog profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira (u daljem tekstu: korisnik osiguranja) kome prestane zaposlenje zbog premeštaja, a u mestu u koje je profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir (u daljem tekstu: oficir, odnosno podoficir) premešten nema mogućnosti da se zaposli.

Član 2.

Korisnik osiguranja ostvaruje pravo na produženo osiguranje kod nadležne organizacije - fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radnika u kome je poslednji put bio osiguran prema republičkim propisima.
Korisnik osiguranja koji pravo na produženo osiguranje ostvaruje na osnovu člana 354. Zakona o Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: Zakon), to pravo ostvaruje kod nadležne organizacije - fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u mestu službovanja oficira, odnosno podoficira.
Uz molbu za priznavanje prava na produženo osiguranje, korisnik osiguranja podnosi potvrdu da se u propisanom roku prijavio nadležnoj organizaciji - zajednici za zapošljavanje, odnosno da nema mogućnosti da se zaposli na odgovarajućem radnom mestu i potvrdu o premeštaju oficira, odnosno podoficira po osnovu koga ostvaruje pravo na produženo osiguranje.
Nadležna organizacija - fond za penzijsko i invalidsko osiguranje donosi rešenje o priznavanju prava na produženo osiguranje i utvrđivanje iznos - osnovicu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Član 3.

Korisnik osiguranja podnosi pravosnažno rešenje nadležne organizacije - fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o priznavanju prava na produženo osiguranje jedinici, odnosno ustanovi u kojoj se oficir, odnosno podoficir nalazi u službi.

Član 4.

Rešenje o priznavanju prava na uplatu doprinosa za produženo osiguranje donosi starešina jedinice, odnosno ustanove na formacijskom mestu za koje je predviđen čin potpukovnika ili viši čin po osnovu koga korisnik osiguranja ostvaruje pravo na produženo osuguranje.
Rešenjem iz stava 1. ovog člana određuje se vreme produženog osiguranja, iznos za uplatu doprinosa i jedinica, odnosno ustanova koja će uplaćivati doprinos za produženo osiguranje.

Član 5.

Korisnik osiguranja dužan je da u roku od tri dana od dana zaposlenja, odnosno ostvarivanja prava na penziju izvesti starešinu iz stava 1. član 4. ove uredbe kad se zaposli ili ostvari pravo na penziju, ako mu je ponuđeno zaposlenje, na odgovarajućem radnom mestu ili ako bude osuđeno na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

Član 6.

Ako korisnik osiguranja ne postupi po odredbi člana 5. ove uredbe, pa usled toga bude pričinjena šteta Vojsci Jugoslavije, starešina iz stava 1. član 4. ove uredbe dužan je da nadležnom vojnom pravobraniocu dostavi predmet sa zahtevom o pokretanju postupka za naknadu štete.

Član 7.

Korisnik osiguranja koji je pravo na produženo osiguranje ostvario po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove uredbe zadržava to pravo shodno propisima koji su bili na snazi u vreme donošenja rešenja.

Član 8.

Odredbe čl. 1. do 7. ove uredbe primenjuju se i na civilno lice na službi u Vojsci Jugoslavije koje se prema članu 125. stav 3. tačka 1. Zakona raspoređuje na službu u drugom mestu.

Član 9.

Odredbe ove uredbe primenjuju se na oficira, odnosno podoficira i za vreme ratnog stanja.

Član 10.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o postupku za ostvarivanje prava na produženo osiguranje ("Službeni list SFRJ", br. 95/91).

Član 11.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".