Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 29. Carinskog zakona ("Službeni list SRJ", br. 45/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O POSTUPKU OSTVARIVANjA PRAVA NA OSLOBOĐENjE OD PLAĆANjA CARINE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 49/92, 28/95, 21/97 i 63/98)

Član 1.

Ovom uredbom propisuje se postupak za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja carine po odredbama čl. 22. do 26. Carinskog zakona.

Član 2.

Radi korišćenja povlastice iz člana 22. Carinskog zakona, carinarnici se podnosi potvrda Saveznog ministarstva za inostrane poslove da su uvezeni predmeti namenjeni za službene potrebe, za pružanje humanitarne pomoći i za ličnu upotrebu lica iz stava 1. tog člana.
Rešenje o oslobođenju od plaćanja carine carinarnica donosi u vidu zabeleške na potvrdi iz stava 1. ovog člana.

Član 3.

Radi korišćenja povlastice iz člana 23. Carinskog zakona, carinarnici se podnosi potvrda Saveznog ministarstva za inostrane poslove da su uvezeni predmeti namenjeni za ličnu upotrebu, odnosno za potrebe domaćinstva lica iz stava 1. tog člana i da postoji reciprocitet za oslobođenje od plaćanja carine.
Rešenje o oslobođenju od plaćanja carine carinarnica donosi u vidu zabeleške na potvrdi iz stava 1. ovog člana.

Član 4.

Radi korišćenja povlastice iz člana 24. stav 1. Carinskog zakona, carinarnici se, uz pismeni zahtev za oslobođenje od plaćanja carine, podnosi potvrda Saveznog ministarstva za odbranu da uvezenu robu čine: predmeti naoružanja i vojne opreme i njihovi delovi, uključujući i tehničku, remontnu i proizvodnu dokumentaciju, zatim mašine, aparati, rezervni delovi i reprodukcioni materijal za proizvodnju predmeta naoružanja i vojne opreme i njihovih delova, koji se u zemlji ne proizvode i da se ta roba uvozi u skladu sa programom razvoja Vojske Jugoslavije.
Rešenje o oslobođenju od plaćanja carine carinarnica donosi u vidu zabeleške na zahtevu iz stava 1. ovog člana.
Rešenje o oslobođenju od plaćanja carine na osnovu člana 24. stav 3. Carinskog zakona carinarnica donosi u vidu zabeleške na deklaraciji, u koju upisuje broj i datum rešenja saveznog ministra za finansije donesenog na osnovu člana 24. stav 4. tog zakona.

Član 5.

Radi korišćenja povlastice iz člana 25. stav 1. tačka 1. Carinskog zakona na lični prtljag koji korisnik povlastice nosi sa sobom, podnosi se usmeni zahtev na osnovu koga carinarnica oslobađa putnika plaćanja carine na lični prtljag.
Za lični prtljag putnika dat na prevoz drugim prevoznim sredstvom, poštom ili na drugi način, korisnik povlastice podnosi odgovarajuće dokaze da se radi o njegovom ličnom prtljagu. Na osnovu podnesenih dokaza, carinarnica oslobađa putnika plaćanja carine na lični prtljag i stavlja o tome odgovarajuću zabelešku na Prijavi za uvoz i provoz robe.

Član 6.

Radi korišćenja povlastice iz člana 25. stav 1. tačka 2. Carinskog zakona, korisnik povlastice podnosi usmeni zahtev na osnovu koga carinarnica oslobađa putnika plaćanja carine na lični prtljag.

Član 7.

Radi korišćenja povlastice iz člana 25. stav 1. tačka 3. Carinskog zakona, korisnik povlastice, uz pismeni zahtev za oslobođenje od plaćanja carine, podnosi carinarnici:
1) potvrdu nadležnog organa unutrašnjih poslova o prijemu u jugoslovensko državljanstvo, odnosno potvrdu da mu je dat azil ili odobrenje za stalno nastanjenje u Jugoslaviji;
2) spisak predmeta za domaćinstvo koje unosi, odnosno uvozi, sa naznačenjem vrste i količine predmeta.
Spisak predmeta za domaćinstvo korisnik povlastice podnosi carinarnici u dva primerka najdocnije uz zahtev za oslobođenje od plaćanja carine. Jedan primerak spiska carinarnica prilaže uz uvoznu carinsku deklaraciju, a drugi, overeni primerak, vraća korisniku povlastice, naznačujući koje je predmete uvezao. Ako korisnik te povlastice naknadno uveze predmete za svoje domaćinstvo u roku od jedne godine, podnosi carinarnici overeni spisak predmeta koji mu je carinarnica vratila.
Carinarnica koja je overila spisak predmeta za domaćinstvo staviće o tome zabelešku na putnu ispravu, upisati datum i to overiti pečatom.
Po zahtevu iz stava 1. ovog člana carinarnica donosi rešenje.

Član 8.

Radi korišćenja povlastice iz člana 25. stav 1. tačka 4. Carinskog zakona, korisnik povlastice, uz pismeni zahtev za oslobođenje od plaćanja carine, podnosi carinarnici:
1) potvrdu da je na radu u inostranstvu proveo neprekidno najmanje dve godine ili 24 meseca u periodu od četiri godine. Potvrdu može izdati diplomatsko ili konzularno predstavništvo Jugoslavije u inostranstvu, Zavod za zapošljavanje preko koga je radnik upućen na rad u inostranstvo ako o tome vodi evidenciju ili domaće preduzeće i drugo pravno lice koje je uputilo radnika na rad u inostranstvo. Potvrdu za članove posade domaćih brodova koji saobraćaju sa inostranstvom izdaje zapovednik broda, odnosno domaće preduzeće ili drugo pravno lice čiji je brod.
Ako korisnik povlastice ne raspolaže potvrdom u smislu stava 1. ove tačke, vreme provedeno na radu u inostranstvu dokazuje na drugi odgovarajući način (putnom ispravom, odgovarajućom ispravom inostrane službe za socijalno osiguranje ili stranog poslodavca i sl.);
2) izvod iz registra nadležnog organa kod koga je registrovan za obavljanje odnosne privredne delatnosti;
3) pismenu izjavu da se vraća sa rada iz inostranstva (članovi posade domaćih brodova ne podnose tu izjavu);
4) spisak predmeta za domaćinstvo koje unosi ili prima iz inostranstva, odnosno koje će naknadno uneti ili primiti;
5) spisak predmeta privrednog inventara koje unosi ili prima iz inostranstva, odnosno koje će naknadno uneti ili primiti.
Spisak predmeta za domaćinstvo, odnosno predmeta privrednog inventara korisnik povlastice podnosi carinarnici u dva primerka, najdocnije uz zahtev za oslobođenje od plaćanja carine. Jedan primerak spiska carinarnica prilaže uz deklaraciju, a drugi overava i vraća korisniku povlastice, uz naznačenje koje je predmete uvezao i u kojoj vrednosti. Ako korisnik povlastice naknadno uveze predmete za svoje domaćinstvo ili predmete privrednog inventara u roku od jedne godine, dužan je da carinarnici uz uvoznu carinsku deklaraciju podnese i overeni spisak predmeta.
Carinarnica koja je overila spisak predmeta za domaćinstvo, odnosno predmeta privrednog inventara sastaviće o tome zabelešku u putnoj ispravi, označiti datum i to overiti pečatom.
Dan povratka iz inostranstva korisnika povlastice carinarnica utvrđuje na osnovu putne isprave ili na drugi način.
Po zahtevu iz stava 1. ovog člana carinarnica donosi rešenje.
Pod neprekidnim boravkom u inostranstvu podrazumeva se i vreme provedeno na godišnjem odmoru, kao i vreme provedeno u Jugoslaviji zbog posla, posete porodici i sl.

Član 9.

Rešenje o oslobođenju od plaćanja carine za robu koju korisnik povlastice iz člana 25. stav 1. tačka 5. Carinskog zakona prima iz inostranstva carinarnica donosi u vidu zabeleške na Poštansko-carinskoj prijavi, odnosno na Prijavi za uvoz i provoz robe.

Član 10.

Radi korišćenja povlastice iz člana 25. stav 1. tačka 6.