Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 10. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije ("Službeni glasnik RS", broj 123/07) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka i 101/07),
Vlada donosi

UREDBU

O POSTUPKU I NAČINU EVIDENCIJE GRAĐANA KOJI IMAJU PRAVO NA NOVČANU NAKNADU I NA PRENOS AKCIJA BEZ NAKNADE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 3 od 11. januara 2008, 31/08)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se postupak i način evidencije građana koji imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu prodaje akcija ili udela evidentiranih u Privatizacionom registru koji se vodi u skladu sa Zakonom o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 38/01, 18/03, 45/05 i 123/07) i na prenos akcija bez naknade preduzeća i privrednih društava koja su određena Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Član 2.

U evidenciju nosilaca prava upisuju se lica koja ispunjavaju uslove propisane članom 2. stav 1. tač. 1)-4) Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije (u daljem tekstu: Zakon).
U evidenciju nosilaca prava mogu da se upišu i lica koja su pravo na akcije, odnosno udele bez naknade ostvarili u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji ("Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/01) i Zakonom o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 38/01, 18/03, 45/05 i 123/07) ako po osnovu tako stečenih akcija, odnosno udela nisu ostvarili pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo stečajne ili likvidacione mase i ako tim akcijama, odnosno udelima nisu raspolagali.
Lice iz stava 2. ovog člana uz prijavu za upis u evidenciju nosilaca prava podnosi potvrdu preduzeća o sticanju akcija, odnosno udela bez naknade, kao i potvrdu preduzeća da nije ostvario prava iz stava 2. ovog člana ili overenu izjavu tog lica da nije ostvario prava iz stava 2. ovog člana ako je preduzeće, odnosno privredno društvo prestalo sa radom, kao i izjavu tog lica da je saglasan da se te akcije prenesu Akcijskom fondu.
Potvrda iz stava 3. ovog člana izdaje se na obrascu koji propisuje Nacionalna služba za zapošljavanje.
Obrazac 1 - Izjava lica da nije ostvario pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo iz stečajne ili likvidacione mase i da nije raspolagao dobijenim akcijama, kao i Obrazac 2 - Izjava lica da je saglasan da se akcije, odnosno udeli po osnovu kojih nije ostvarivao pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo iz stečajne ili likvidacione mase i da nije raspolagao dobijenim akcijama prenesu Akcijskom fondu, odštampani su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 3.

Evidenciju nosilaca prava vodi Agencija za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija), kao javnu i elektronsku bazu podataka, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.
U evidenciju nosilaca prava upisuju se: prezime, ime roditelja i ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); datum rođenja; prebivalište i adresa stana; šifra opštine; broj dinarskog računa u banci i kontakt telefon.
U evidenciju nosilaca prava za lica lišena poslovne sposobnosti, odnosno lica nad kojima je produženo roditeljsko pravo, pored podataka iz stava 2. ovog člana, upisuju se i podaci o staratelju, i to: prezime, ime roditelja i ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); adresa stana; naziv organa koji je doneo odluku i broj odluke o postavljenju staratelja.

Član 4.

Upis u evidenciju nosilaca prava Agencija vrši na osnovu prijave za upis u evidenciju nosilaca prava.
Prijava za upis u evidenciju nosilaca prava podnosi se u skladu sa javnim pozivom koji objavljuje Agencija.
Agencija objavljuje javni poziv za prijavu upisa u evidenciju nosilaca prava u "Službenom glasniku Republike Srbije", u dnevnim listovima koji se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije, internet strani Agencije i na najmanje jednom elektronskom mediju sa nacionalnom frekvencijom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.
Javni poziv iz stava 2. ovog člana sadrži: mesto i vreme prijavljivanja, sadržinu prijave i način njenog podnošenja, dokaze koji se podnose uz prijavu, rok za prijavljivanje i druge podatke od značaja za podnošenje prijave.

Član 5.

Radi provere ispunjenosti uslova lica koje je podnelo prijavu (u daljem tekstu: podnosilac prijave), na zahtev Agencije nadležni državni organ i nadležni organ jedinice lokalne samouprave dostavljaju podatke iz: elektronske baze podataka o prebivalištu lica na teritoriji Republike Srbije, odnosno o statusu privremeno raseljenih lica sa Kosova i Metohije; elektronske baze podataka o licima koja su upisana u birački spisak nadležnog organa jedinice lokalne samouprave; elektronske baze podataka o statusu državljana Republike Srbije.
Organi iz stava 1. ovog člana dužni su da Agenciji dostave tražene podatke u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva.

Član 6.

Podnosioca prijave čija je prijava podneta u roku za prijavljivanje i koji ispunjava uslove propisane članom 2. stav 1. tač. 1)-4) Zakona, Agencija upisuje u evidenciju nosilaca prava i izdaje mu potvrdu o upisu u evidenciju nosilaca prava, najkasnije do 31. decembra 2008. godine.
Agencija zaključkom odbacuje prijavu ako je neblagovremena ili ako je podneta od strane lica koje ne ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. tač. 1)-4) Zakona.
Agencija zaključkom odbacuje prijavu koja nije podneta u skladu sa javnim pozivom, ukoliko je pre toga pozvala podnosioca prijave da prijavu uredi a podnosilac propusti da to učini u ostavljenom roku.
Na zaključak iz st. 2. i 3. ovog člana podnosilac prijave ima pravo žalbe ministarstvu nadležnom za poslove privatizacije, u roku i na način propisan članom 9. Zakona.
Potvrda o upisu u evidenciju nosilaca prava nema uticaja na ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita i obezbeđivanje socijalne sigurnosti građana i zakonom kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

Član 7.

Prijava za upis u evidenciju nosilaca prava podnosi se Agenciji preko jedinice poštanske mreže, kao organizacionog dela Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" (u daljem tekstu: Pošta).
Lica koja imaju boravište u inostranstvu prijavu za upis u evidenciju nosilaca prava podnose Agenciji preko diplomatsko-konzularnog