Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 29. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije ("Službeni glasnik RS", broj 123/07) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka i 101/07),
Vlada donosi

UREDBU

O POSTUPKU EVIDENCIJE ZAPOSLENIH I BIVŠIH ZAPOSLENIH KOJI IMAJU PRAVO NA PRENOS AKCIJA BEZ NAKNADE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 3 od 11. januara 2008, 31/08)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se postupak i način evidencije zaposlenih i bivših zaposlenih u preduzećima i privrednim društvima koja su određena članom 18. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, koji imaju pravo na prenos akcija bez naknade (u daljem tekstu: zaposleni i bivši zaposleni).

Član 2.

U evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih upisuju se lica koja ispunjavaju uslove propisane članom 25. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3.

Evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih vodi Agencija za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija) kao javnu i elektronsku bazu podataka, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.
U evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih upisuju se: prezime, ime roditelja i ime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), datum rođenja, prebivalište i adresa stana, šifra opštine, broj dinarskog računa u banci i kontakt telefon.
U evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih za lica lišena poslovne sposobnosti, pored podataka iz stava 2. ovog člana, upisuju se i podaci o staratelju, i to: prezime, ime roditelja i ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); adresa stana; naziv organa koji je doneo odluku i broj odluke o postavljenju staratelja.
U evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih mogu da se upišu i zaposleni i bivši zaposleni koji su pravo na akcije, odnosno udele bez naknade ostvarili u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji ("Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/01) i Zakonom o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 38/01, 18/03, 45/05 i 123/07) ako po osnovu tako stečenih akcija, odnosno udela nisu ostvarili pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo stečajne ili likvidacione mase i ako tim akcijama, odnosno udelima nisu raspolagali.
Zaposleni i bivši zaposleni iz stava 4. ovog člana uz prijavu za upis u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih podnosi potvrdu preduzeća o sticanju akcija, odnosno udela bez naknade, kao i potvrdu preduzeća da nije ostvario prava iz stava 4. ovog člana ili overenu izjavu zaposlenog ili bivšeg zaposlenog da nije ostvario ta prava ako je preduzeće, odnosno privredno društvo prestalo sa radom, kao i overenu izjavu zaposlenog ili bivšeg zaposlenog da je saglasan da se te akcije prenesu Akcijskom fondu.
Potvrda iz stava 5. ovog člana izdaje se na obrascu koji propisuje Nacionalna služba za zapošljavanje.
Obrazac 1 - Izjava zaposlenog ili bivšeg zaposlenog da nije ostvario pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo iz stečajne ili likvidacione mase i da nije raspolagao dobijenim akcijama, kao i Obrazac 2 - Izjava zaposlenog ili bivšeg zaposlenog da je saglasan da se akcije, odnosno udeli po osnovu kojih nije ostvarivao pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo iz stečajne ili likvidacione mase i da nije raspolagao dobijenim akcijama prenesu Akcijskom fondu, odštampani su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 4.

Upis u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih Agencija vrši na osnovu prijave za upis u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih.
Prijava za upis u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih podnosi se u skladu sa javnim pozivom koji objavljuje Agencija.
Agencija objavljuje javni poziv za prijavu upisa u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih u "Službenom glasniku Republike Srbije", u dnevnim listovima koji se distribuiraju na teritoriji Republike Srbije, internet strani Agencije i na najmanje jednom elektronskom mediju sa nacionalnom frekvencijom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.
Javni poziv iz stava 1. ovog člana sadrži: mesto i vreme prijavljivanja, sadržinu prijave i način njenog podnošenja, dokaze koji se podnose uz prijavu, rok za prijavljivanje i druge podatke od značaja za podnošenje prijave.

Član 5.

Zaposlene i bivše zaposlene koji se prijave u roku za prijavljivanje i koji ispunjavaju uslove propisane članom 25. Zakona, Agencija upisuje u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih i izdaje im potvrdu o upisu u evidenciju.

Član 6.

Prijava za upis u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih podnosi se Agenciji preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
Zaposleni i bivši zaposleni koji imaju boravište u inostranstvu prijavu za upis u evidenciju podnose Agenciji preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.

Član 7.

Zaposleni i bivši zaposleni prijavljuju se neposredno tako što potpisuju prijavu za upis u evidenciju u dva primerka na obrascu koji ima serijski broj i koji popunjava ovlašćeno lice Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.
Bivši zaposleni koji je lišen poslovne sposobnosti prijavljuje se preko staratelja.
Potpisani obrasci iz stava 1. ovog člana smatraju se prijavom upisa u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih i jedan primerak potpisanog i popunjenog obrasca zadržava ovlašćeno lice Nacionalne službe za zapošljavanje odnosno diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije a drugi primerak zadržava zaposleni, odnosno bivši zaposleni.
Zaposleni i bivši zaposleni odgovoran je za tačnost podataka sadržanih u prijavi koju je potpisao.
Zaposleni i bivši zaposleni koji se nisu prijavili na način iz stava 1. ovog člana smatraće se da nisu ni podneli prijavu.

Član 8.

Zaposleni i