Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 123/07) i člana 17. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka i 101/07),
Vlada donosi

UREDBU

O POSTUPKU PO KOME SE BIRAJU PROJEKTI ZA NACIONALNI INVESTICIONI PLAN I POSTUPKU PO KOME SE NACIONALNI INVESTICIONI PLAN SPROVODI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 29 od 21. marta 2008, 49/09)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se postupak po kome se biraju projekti za Nacionalni investicioni plan i postupak po kome se Nacionalni investicioni plan sprovodi.

Sadržina Nacionalnog investicionog plana

Član 2.

Predlog liste investicionih projekata Nacionalnog investicionog plana (u daljem tekstu: NIP) i plan sredstava za njihovu realizaciju utvrđuje Vlada, u okviru predloga zakona o budžetu Republike Srbije za odgovarajuću godinu, na predlog ministra nadležnog za sprovođenje NIP-a (u daljem tekstu: ministar).

Strateški prioriteti

Član 3.

Strateški prioriteti, čijem ostvarenju treba da doprinesu projekti NIP-a, jesu: razvoj infrastrukture koja će doprineti održivom razvoju, rastu zaposlenosti i podizanju standarda građana, sa ciljem postizanja ravnomernijeg regionalnog razvoja.

II. IZBOR PROJEKATA

1. Prijavljivanje

Javni poziv za prijavljivanje projekata

Član 4.

Projekti za NIP biraju se po sprovedenom javnom pozivu za prijavljivanje projekata, koji objavljuje Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Javni poziv za prijavljivanje projekata naročito sadrži: podatke o tome ko može da prijavi projekat, informacije o strateškim prioritetima, o rokovima i o načinu prijavljivanja projekata.
Javni poziv za prijavljivanje projekata objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", na internet stranici Ministarstva i u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ovlašćeni podnosioci prijave projekta

Član 5.

Projekat može da prijavi ministarstvo, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
Projekat mogu zajednički da prijave više ovlašćenih podnosilaca.

Prijavljivanje projekata

Član 6.

Projekat se prijavljuje tako što se popunjava Obrazac 1 - Prijava projekta za Nacionalni investicioni plan Republike Srbije za 2009. godinu (u daljem tekstu: prijava projekta) na internet stranici Ministarstva (www.mnip.gov.rs).
Projekat koji nije prijavljen na ovaj način neće se razmatrati.
Obrazac za prijavu projekta propisuje ministar.

Sadržina prijave projekta

Član 7.

Prijava projekta posebno sadrži: podatke o ovlašćenom podnosiocu prijave projekta i direktnom korisniku projekta, naziv projekta koji se prijavljuje, sektor i tip projekta, predlog dinamike sprovođenja projekta, predlog iznosa sredstava za finansiranje projekta (u daljem tekstu: budžet projekta), predlog svih izvora finansiranja projekta, informacije o javnim nabavkama koje su potrebne za sprovođenje projekta, opis projekta, ciljeve projekta, predlog osnovnih aktivnosti u projektu, rezultate projekta, merljive efekte projekta koji se očekuju, analizu rizika za sprovođenje projekta, zajedničke preduslove koji se moraju uzeti u obzir prilikom definisanja predloga projekta (veze sa nacionalnim, regionalnim ili lokalnim strateškim prioritetima i dr.) i informacije o stepenu spremnosti projekta.

2. Obrada, razmatranje i ocena projekta

Tehnička obrada prijave projekta

Član 8.

Ministarstvo proverava da li su podnesene prijave projekta blagovremene i potpune.
Nepotpuna prijava projekta, prijava projekta koja ima druge formalne nedostatke i prijava projekta koja nije blagovremena ne uzima se u razmatranje.

Razmatranje i ocena projekta

Član 9.

Ministarstvo razmatra i ocenjuje projekat koji je sadržan u prijavi projekta.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, projekti sadržani u prijavi projekta koji bi trebalo da se sprovode na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina (u daljem tekstu: APV) razmatra i ocenjuje komisija od pet članova od kojih dva imenuje ministar, a tri nadležni organ APV.
Ministarstvo može da angažuje stručna lica radi davanja mišljenja.
Ministarstvo može pozvati predstavnika korisnika sredstava budžeta Republike Srbije (u daljem tekstu: korisnik budžeta) u čijoj nadležnosti je oblast na koju se projekat odnosi i predstavnika podnosioca projekta, radi pribavljanja dodatnih informacija i objašnjenja.
Ministarstvo može da obrazuje projektne i posebne radne grupe radi razmatranja srodnih projekata.

Kriterijumi za ocenjivanje projekata

Član 10.

Projekti se ocenjuju na osnovu sledećih kriterijuma:
1) stepen opšteg uticaja i značaj projekta:
- stepen direktnog uticaja projekta na ostvarivanje strateških prioriteta NIP-a,
- značaj projekta (međunarodni, nacionalni, međuregionalni, regionalni, lokalni - gradski ili opštinski),
- stepen usklađenosti sa usvojenim nacionalnim strateškim dokumentima,
- stepen i trajnost strukturnog i regulatornog uticaja projekta,
- broj direktnih i indirektnih korisnika projekta;
2) ekonomska opravdanost projekta:
- isplativost projekta (odnos troškova i efekata, a kod projekta čije je sprovođenje započeto po osnovu ranije usvojenog akta Vlade isplativost nastavljanja sprovođenja projekta),
- stepen sufinansiranja projekta (sredstvima iz drugih javnih izvora - budžeta autonomne pokrajine, grada ili opštine; sredstvima iz međunarodnih izvora; privatnim sredstvima),
- održivost projekta (mogućnost nastavljanja aktivnosti po okončanju finansiranja sredstvima NIP-a, odnosno postojanje struktura za nastavljanje tih aktivnosti),
- nemogućnost finansiranja projekta na drugi način, bez sredstava NIP-a,
- mogućnost multiplikacije efekata i replikacije projekta;
3) sprovodljivost projekta:
- stepen rizika izvodljivosti i održivosti projekta,
- stepen razrađenosti projekta (definisanost i fokusiranost ciljeva i planiranih aktivnosti i kvalitet dokumentacije za sprovođenje projekta),
- kvalitet učesnika i partnerstva u sprovođenju projekta (jasno označen profil učesnika, organizovanost, iskustvo i rezultati u sprovođenju projekata od značaja za prijavljeni projekat, peference učesnika, adekvatnost organizacione strukture za sprovođenje projekta, definisanost zajedničkih ciljeva i odgovornosti učesnika i međusektorski efekti projekta),
- stepen mobilizacije resursa za sprovođenje projekta (postojanje obima resursa (finansijskih, ljudskih, opreme i dr.) potrebnih za uspeh projekta, integrisanost resursa u koherentan sistem i vreme potrebno za mobilizaciju resursa),
4) stepen posebnih uticaja projekta:
- stepen uticaja na povećanje društvene uključenosti (uticaj na smanjenje siromaštva, na povećanje društvene uključenosti grupa sa posebnim potrebama i smanjenje nejednakosti),
- stvaranje uslova za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i za povratak interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju,
- stepen uticaja na životno okruženje,
- stepen uticaja na rodnu ravnopravnost,
- stepen uticaja na razvoj informatičkog društva,
- stepen uticaja na međunarodne integracije Republike Srbije.
Projekti se ocenjuju na Obrascu 2 - Obrazac za ocenjivanje projekta za Nacionalni investicioni plan Republike Srbije za 2009. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

3. Priprema predloga i utvrđivanje liste projekata

Priprema nacrta liste projekata

Član 11.

Po oceni projekata, Ministarstvo rangira projekte prema utvrđenim kriterijumima, raspoređuje ih prema korisnicima budžeta u čijim bi budžetskim razdelima, s obzirom na nadležnost, trebalo da budu projekti i sačinjava nacrt liste projekata iz člana 2. stav 1. ove uredbe.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, projekte koji će se sprovoditi na teritoriji APV rangira komisija iz člana 9. stav 2. ove uredbe, nakon čega nadležni organ APV sačinjava predlog liste projekata NIP-a za teritoriju APV i dostavlja ga Ministarstvu radi uključivanja u nacrt liste projekata iz člana 2. stav 1. ove uredbe.

Član 12.

(Brisan)

Utvrđivanje NIP-a

: