Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


--------------------------
NAPOMENA REDAKCIJE
Odlukom ustavnog suda brojIU-223/2006 "SL. GLASNIK RS", broj 70 od 23. jula 2012. godine, Utvrđuje se da Uredba o postupanju državnih organa, organizacija i pravnih lica prema neaktivnim privrednim subjektima brisanim iz Registra privrednih subjekata ("Službeni glasnik RS", broj 49/06), u vreme važenja nije bila u saglasnosti sa Ustavom.
--------------------------
Na osnovu člana 90. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 68. stav 2. Zakona o registraciji privrednih subjekata ("Službeni glasnik RS", br. 55/04 i 61/05),
Vlada donosi

UREDBU

O POSTUPANjU DRŽAVNIH ORGANA, ORGANIZACIJA I PRAVNIH LICA PREMA NEAKTIVNIM PRIVREDNIM SUBJEKTIMA BRISANIM IZ REGISTRA PRIVREDNIH SUBJEKATA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 49 od 8. juna 2006, 70/12)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se postupanje državnih organa, organizacija i pravnih lica prema neaktivnim privrednim subjektima brisanim iz Registra privrednih subjekata (u daljem tekstu: Registar) u pogledu sredstava tih subjekata, postupaka koji se vode pred sudovima i drugim nadležnim organima i raspolaganja njihovom imovinom.

Član 2.

Neaktivnim privrednim subjektima koji se u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata brišu iz Registra (u daljem tekstu: brisani subjekt), prestaje pravna i poslovna sposobnost danom brisanja.

Član 3.

Sredstva brisanog subjekta koja se u momentu brisanja nalaze na njegovom računu kod banke, koji se gasi u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja računa kod banke ("Službeni glasnik RS", broj 33/05), prenose se na poseban račun, u skladu sa propisima kojima se uređuju poslovi platnog prometa.
Plaćanje obaveza prema brisanom subjektu, po pravnom osnovu koji je nastao pre njegovog brisanja iz Registra, vršiće se u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje vanparnični postupak u delu koji se odnosi na sudski depozit.

Član 4.

Na postupke koji se vode pred sudovima, državnim organima i organizacijama, organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, kao i pravnim licima koja postupak vode kao povereni posao, u kojima je jedna od stranaka brisani subjekt, primenjuju se zakoni kojima se uređuju ti postupci u delu koji se odnosi na prekid, odnosno obustavu postupka.

Član 5.

Nadležni državni organi, organizacije i pravna lica ne mogu da sprovode, registruju odnosno upisuju raspolaganja imovinom brisanog subjekta koja su vršena posle njegovog brisanja iz Registra.

Član 6.

Izuzetno, postupak po zahtevu za registraciju odnosno upis prava na pokretnim i nepokretnim stvarima brisanog subjekta u korist trećeg lica, može da se pokrene i/ili okonča i posle stupanja na snagu ove uredbe, ako su se za to stekli zakonski uslovi do dana njegovog brisanja.
Založna prava na imovini brisanog subjekta stečena do dana njegovog brisanja ostaju na snazi.

Član 7.

Agencija za privredne registre dužna je da na svojoj internet strani obezbedi dostupnost podataka o brisanom subjektu (poslovno ime i matični broj brisanog subjekta).

Član 8.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-3377/2006-1
U Beogradu, 8. juna 2006. godine
Vlada
Predsednik, Vojislav Koštunica, s.r.