Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93), a u vezi sa članom 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 52/96),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O POSEBNOJ NAKNADI NA SIROVU NAFTU I DERIVATE NAFTE ZA POKRIĆE DEFICITA U REPUBLIČKOM FONDU ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE ZAPOSLENIH

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 50/97 od 31. oktobra 1997; 51/97 od 13. 11. 97)

Član 1.

Radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava za isplatu penzija uvodi se posebna naknada na sirovu naftu i derivate nafte.

Član 2.

Posebna naknada iz člana 1. ove uredbe plaća se:
1) na domaću sirovu naftu 177,50 novih dinara po jednoj toni;
2) na sve vrste motornog benzina, dizel-goriva i ulja za loženje(EL)i(LS)1,00 novi dinar po jednom litru.
Posebna naknada iz stava 1. ovog člana ne ulazi u osnovicu za obračun akcize i poreza na promet proizvoda.

Član 3.

Obveznik posebne naknade iz člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe je proizvođač domaće nafte koji isporučuje sirovu naftu radi prerade.
Obveznik posebne naknade iz člana 2. stav 1. tačka 2) ove uredbe je prodavac čistog benzina, dizel-goriva i lož ulja koji ove proizvode prodaje za krajnju potrošnju (preko pumpnih stanica, neposredno velikim potrošačima i dr.).

Član 3a

Obveznik posebne naknade iz člana 3. stav 2. ove uredbe naplaćena sredstva od posebne naknade uplaćuje svakodnevno na račun broj 840-61171 - posebna naknada za sve vrste motornog benzina, dizel-goriva i ulja za loženje (EL) i (LS), i to najmanje u visini koja odgovara prosečnoj dnevnoj prodaji tih derivata nafte iz prethodnog meseca.
Usklađivanje visine izvršenih uplata sa stvarnim stanjem naplaćene posebne naknade i uplata eventualne razlike, vrši se u rokovima u kojima se vrši plaćanje poreza na promet proizvoda.

Član 4.

Sredstva od posebne naknade uplaćuju se na poseban račun Republike, a koristiće se za obezbeđivanje nedostajućih sredstava u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih.

Član 5.

U pogledu nastanka obaveze obračunavanja posebne naknade, evidentiranja, kontrole, kamate, povraćaja, zastarelosti kazni i ostalog što nije uređeno ovom uredbom, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje porez na promet proizvoda.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".