Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Uredba je prestala da važi na osnovu Uredbe o prestanku važenja Uredbe o ... ("Sl. glasnik RS", br. 27/01)
-------------------

Na osnovu člana 2. tačka 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O POSEBNOJ NAKNADI NA PROMET UPOTREBLjAVANIH MOTORNIH VOZILA I PLOVNIH OBJEKATA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 22 od 31. marta 2001; 27/01)

Član 1.

Na promet upotrebljavanih motornih vozila, odnosno upotrebljavanih plovnih objekata plaća se posebna naknada.

Član 2.

Upotrebljavano motorno vozilo, odnosno upotrebljavani plovni objekat, u smislu ove uredbe, jeste motorno vozilo, odnosno plovni objekat koje je, u skladu sa propisima, najmanje jedanput bilo registrovano na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: upotrebljavano vozilo).

Član 3.

Obveznik naknade iz člana 1. ove udredbe je:
1) lice rezident Republike, koje nasledi ili na poklon primi upotrebljavano vozilo u zemlji ili inostranstvu, odnosno lice nerezident Republike, koje nasledi ili na poklon primi upotrebljavano vozilo na teritoriji Republike - na promet upotrebljavanog vozila bez naknade;
2) prodavac upotrebljavanog vozila - na promet upotrebljavanog vozila uz naknadu.
U pogledu rezidentstva pravnih lica primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje porez na dobit preduzeća, a u pogledu rezidentstva fizičkih lica odredbe zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Član 4.

Osnovica posebne naknade iz člana 1. ove uredbe je tržišna vrednost upotrebljavanog vozila, koju utvrđuje nadležni poreski organ.

Član 5.

Stopa posebne naknade iz člana 1. ove uredbe iznosi 5%.

Član 6.

Posebna naknada iz člana 1. ove uredbe ne plaća se na promet specijalnih putničkih automobila sa ugrađenim uređajima za bolesnike, specijalnih putničkih automobila za obuku vozača sa ugrađenim duplim komandama, kao i putničkih automobila za taksi i "rent a kar", koji su posebno označeni.

Član 7.

U pogledu nastanka obaveze, utvrđivanja i naplate posebne naknade, oslobođenja, rokova za plaćanje, prinudne naplate, zastarelosti, obračuna kamate zbog docnje u plaćanju, prekršajnih kazni i ostalog što nije posebno propisano ovom uredbom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim je uređeno oporezivanje imovine u delu kojim je uređeno oporezivanje prenosa apsolutnih prava.

Član 8.

Na promet upotrebljavanih vozila posebna naknada iz člana 1. ove uredbe uplaćuje se na propisani račun za uplatu poreza na prenos apsolutnih prava.

Član 9.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. aprila 2001. godine.