Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 4a Zakona o obezbeđivanju sredstava za sprovođenje socijalnog programa Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 44/98 i 48/99),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O POSEBNOJ NAKNADI NA ALKOHOLNA PIĆA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 44 od 16. novembra 2000; 51/2000)

Član 1.

Na promet prirodne rakije i vinjaka, osim prirodne rakije - jabukovače, plaća se posebna naknada u visini od 9% na osnovicu na koju se plaća akciza.

Član 2.

Na promet žestokih i drugih alkoholnih pića, osim prirodnih vina i piva i osim alkoholnih pića iz člana 1. ove uredbe, plaća se posebna naknada u visini od 13% na osnovicu na koju se plaća akciza.

Član 3.

Na promet alkoholnih pića iz čl. 1. i 2. ove uredbe plaća se posebna naknada u visini od 10% na osnovicu na koju se plaća porez na promet proizvoda.

Član 4.

Sredstva od posebne naknade iz čl. 1, 2. i 3. ove uredbe uplaćuju se na poseban račun Republike, a koristiće se za finansiranje socijalnog programa - društvene brige o deci.

Član 5.

U pogledu obveznika posebne naknade iz čl. 1. i 2. ove uredbe, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje akciza.
U pogledu obveznika posebne naknade iz člana 3. ove uredbe primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje porez na promet.
U pogledu nastanka obaveze obračunavanja posebne naknade, rokova plaćanja, mesta plaćanja, evidentiranja, kontrole, kamate, povraćaja, zastarelosti, kazne i ostalog što nije uređeno ovom uredbom, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju akcize i porez na promet.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".