Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 309. stav 3. Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 18/10), a u vezi sa članom 7a stav 2. Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS", br. 39/96, 20/97, 46/98, 24/99, 33/99, 34/01, 80/02 i 101/05) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O POSEBNIM USLOVIMA ZA VRŠENjE PROMETA ROBE SA AUTONOMNOM POKRAJINOM KOSOVO I METOHIJA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 86 od 17. novembra 2010, 61/13)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se posebni uslovi za vršenje prometa robe sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: APKM) u periodu važenja Rezolucije Saveta bezbednosti broj 1244.

Član 2.

Strana roba koja je stavljena u slobodan promet na teritoriji Republike Srbije van APKM i roba domaćeg porekla ima status domaće robe i nije predmet regulisanja ove uredbe, osim u delu koji se odnosi na obavezu prijavljivanja te robe nadležnom organu na carinskom kontrolnom punktu.
Roba domaćeg porekla u smislu ove uredbe je roba koja je u potpunosti dobijena ili proizvedena na teritoriji Republike Srbije van APKM, odnosno čija je vrednost u procesu proizvodnje na teritoriji Republike Srbije van APKM uvećana najmanje za 51%, kao i roba koja je u potpunosti dobijena ili proizvedena na teritoriji APKM, odnosno čija je vrednost u procesu proizvodnje na teritoriji APKM uvećana najmanje za 51%, a koja je predmet trgovine između Republike Srbije van APKM i APKM.

II. UPUĆIVANjE, DOPREMA I TRANZIT STRANE ROBE SA TERITORIJE APKM

Član 3.

Strana roba koja se upućuje i doprema, odnosno koja je u tranzitu preko teritorije APKM na teritoriju Republike Srbije van APKM, ne može ući preko administrativne linije na teritoriju Republike Srbije van APKM, već se mora prijaviti nadležnoj carinskoj ispostavi na međunarodnim graničnim prelazima - Preševo i Prohor Pčinjski.

Član 4.

Poštanske pošiljke sa teritorije APKM prijavljuju se na carinskom kontrolnom punktu i upućuju se Carinarnici Niš - Carinska ispostava Pošta Niš.
Avio pošiljke sa teritorije APKM upućuju se Carinarnici Beograd - Carinska ispostava Aerodrom Beograd.

Član 5.

Za robu iz čl. 3. i 4. ove uredbe, za koju postoji obaveza pribavljanja prethodnog odobrenja nadležne inspekcije, ulazak na teritoriju Republike Srbije van APKM odobriće se samo ako je takvo odobrenje izdato.

Član 6.

Strana roba koja se doprema sa teritorije APKM na teritoriju Republike Srbije van APKM podleže plaćanju carine, drugih uvoznih dažbina, akcize i poreza na dodatu vrednost u skladu sa propisima kojima se uređuju ta pitanja.
Za robu iz stava 1. ovog člana carinskom organu podnose se carinske isprave koje se popunjavaju na način utvrđen propisom donetim na osnovu člana 87. stav 2. Carinskog zakona.

III. UPUĆIVANjE STRANE ROBE NAD KOJOM NIJE SPROVEDEN CARINSKI POSTUPAK STAVLjANjA ROBE U SLOBODAN PROMET, ROBE U TRANZITU I IZVOZNO OCARINjENE ROBE NA TERITORIJU APKM

Član 7.

Strana roba nad kojom nije sproveden carinski postupak stavljanja robe u slobodan promet, kao i roba u tranzitu, može se uputiti sa graničnog prelaza, odnosno sa teritorije Republike Srbije van APKM na teritoriju APKM, uz odgovarajuće mere carinskog nadzora i prijavljuje se nadležnom carinskom kontrolnom punktu sa APKM.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana upućivanje akcizne robe, nafte i naftnih derivata, kao i šećera sa teritorije Republike Srbije van APKM na teritoriju APKM vrši se samo preko Carinske ispostave Preševo, osim nafte i naftnih derivata domaćeg porekla, ako se na teritoriju APKM upućuju železnicom preko Carinskog referata Raška.
Robu iz stava 2. ovog člana nakon potvrde prijema Carinska ispostava Preševo,