Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 236. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 43/94, 28/96 i 44/99), Savezna vlada donosi

UREDBU

O OSTVARIVANjU PRAVA NA JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ, OSPOSOBLjAVANjU BRAČNOG DRUGA I O NAKNADI ZA ŠKOLOVANjE DECE VOJNOG LICA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 69 od 26. novembra 1999, i "Sl. listu SCG", br. 4/05, i "Sl. glasniku RS", br. 14/11)

1. Osnovne odredbe

Član 1.

Ovom uredbom se uređuje ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, osposobljavanje bračnog druga vojnog lica i novčana naknada za vreme školovanja i druge naknade u vezi sa školovanjem deteta vojnog lica koje pogine ili umre za vreme službe ili u vezi sa službom u Vojsci Srbije, kao i iznos te pomoći, odnosno naknade.

Član 2.

Ako vojno lice za vreme službe ili u vezi sa službom u Vojsci Srbije zadobije ranu, povredu, ozledu ili pogine, starešina jedinice, odnosno ustanove na položaju komandanta samostalnog bataljona (diviziona) i komandanta puka - brigade ili starešina jedinice, odnosno ustanove njima ravnog ili višeg položaja za koji je formacijom predviđen čin potpukovnika ili viši čin (u daljem tekstu: nadležni starešina) odmah po nastalom događaju po službenoj dužnosti preduzima mere radi utvrđivanja činjenica, odnosno okolnosti pod kojima je vojno lice ranjeno, povređeno, ozleđeno ili poginulo i obrazuje komisiju koja daje mišljenje o tome.
Po završenom postupku, nadležni starešina izdaje uverenje o okolnostima pod kojima je vojno lice ranjeno, povređeno, ozleđeno ili poginulo. U slučaju pogibije vojnog lica, primerak uverenja se dostavlja Ministarstvu odbrane.

2. Jednokratna novčana pomoć

Član 3.

Vojno lice iz člana 231. st. 1. i 2. Zakona o Vojsci Srbije (u daljem tekstu: Zakon) podnosi zahtev za dodeljivanje jednokratne novčane pomoći jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je na službi, uz koji prilaže dokaze o pravu na tu pomoć. Ako je vojnom licu prestala služba u Vojsci Srbije, zahtev se podnosi jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je to lice bilo na službi, a ako je ta jedinica, odnosno ustanova rasformirana - pretpostavljenoj komandi.

Član 4.

U slučaju smrti vojnog lica iz člana 231. Zakona, postupak za dodeljivanje jednokratne novčane pomoći po službenoj dužnosti pokreće nadležni starešina, o čemu obaveštava članove porodice poginulog, odnosno umrlog vojnog lica radi dostavljanja potrebnih dokaza za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć.
Ako je smrt lica iz stava 1. ovog člana nastupila od zadobijene rane, povrede ili ozlede za vreme službe ili u vezi sa službom, odnosno od bolesti koja je nastala ili se pogoršala kao neposredna posledica službe u Vojsci Srbije, nalaz, ocenu i mišljenje o tim okolnostima daje nadležna vojna lekarska komisija.
U slučaju smrti vojnika, studenta vojne akademije, učenika srednje vojne škole ili slušaoca škole za rezervne oficire, komisija iz stava 2. ovog člana daje nalaz, ocenu i mišljenje o tome da li je smrt nastupila pod uslovima iz člana 231. stav 5. Zakona.
Nalaz, ocena i mišljenje iz st. 2. i 3. ovog člana pribavlja se na zahtev nadležnog starešine.

Član 5.

Jednokratna novčana pomoć određuje se prema prosečnoj zaradi bez poreza i doprinosa po zaposlenom u Republici Srbiji (u daljem tekstu: obračunski osnov) u mesecu koji prethodi vremenu pogibije ili smrti vojnog lica, odnosno u vreme pravnosnažnosti rešenja o priznavanju svojstva mirnodopskog vojnog invalida, odnosno rešenja - nalaza nadležne vojne lekarske komisije o stepenu telesnog oštećenja.

Član 6.

Vojnom licu iz člana 3. ove uredbe jednokratna novčana pomoć se određuje, zavisno od stepena telesnog oštećenja organizma, tako što se obračunski osnov množi sa koeficijentom, i to:

Stepen oštećenja Koeficijent
organizma
20% 2,1
30% 2,6
40% 3
50% 3,6
60% 4,4
70% 5,3
80% 6,3
90% 7.6
100% 9,1

Član 7.

lanovima porodice vojnog lica iz člana 4. ove uredbe jednokratna novčana pomoć se određuje, zavisno od broja članova porodice, tako što se obračunski osnov množi sa koeficijentom, i to:

Broj članova Koeficijent
porodice
jedan član 24,6
dva člana 27,1
tri člana 29,8
četiri člana 32,7
pet članova 36
šest i više članova 38,8"

Član 8.

Po završenom postupku, starešina na položaju komandanta puka ili višem položaju donosi rešenje o pravu na jednokratnu novčanu pomoć.

3. Naknada za osposobljavanje bračnog druga vojnog lica

Član 9.

Bračni drug vojnog lica iz člana 235. stav 1. Zakona podnosi zahtev za naknadu za osposobljavanje radi sticanja stručne spreme jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je vojno lice bilo na službi pre smrti, a ako je ta jedinica, odnosno ustanova rasformirana pretpostavljenoj komandi.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana se prilažu dokazi za ostvarivanje prava na naknadu za osposobljavanje bračnog druga vojnog lica.

Član 10.

Osposobljavanje radi sticanja stručne spreme može trajati onoliko vremena koliko je potrebno da lice stekne stručnu spremu, a najduže četiri godine.
Iznos naknade za osposobljavanje određuje se u visini obračunskog osnova utvrđenog u članu 5. ove uredbe, a isplaćuje se početkom svakog meseca, za prethodni mesec.

Član 11.

Naknada za osposobljavanje radi sticanja stručne spreme pripada od početka školske godine u kojoj počinje osposobljavanje do kraja meseca u kome se završava poslednja školska godina ili do kraja meseca u kome lice stekne pravo na porodičnu penziju, zasnuje radni odnos ili prekine osposobljavanje radi sticanja stručne spreme.
Licu na osposobljavanju radi sticanja stručne spreme na početku svake školske godine isplaćuje se jednokratna naknada za nabavku knjiga i školskog pribora u visini naknade utvrđene u članu 10. stav 1. ove uredbe.

Član 12.

Rešenje o pravu na