Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 20, člana 24. stav 4. i člana 39. Zakona o odbrani ("Službeni list SRJ", br. 43/94 i 28/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O ORGANIZOVANjU I IZVRŠAVANjU RADNE OBAVEZE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36 od 24. jula 1998; 20/99)

1. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom se uređuju organizovanje i izvršavanje radne obaveze građana u saveznim organima i organizacijama, organima i organizacijama republika članica i jedinicama lokalne samouprave, organizacijama koje obavljaju javnu službu, preduzećima i drugim pravnim licima (u daljem tekstu: državni organi, preduzeća i druga pravna lica) i u jedinicama radne obaveze, kao i angažovanje preduzeća i drugih pravnih lica za izvršavanje neodložnih radova od značaja za odbranu zemlje za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja, dok takvo stanje traje.

Član 2.

Građani izvršavaju radnu obavezu (u daljem tekstu: obveznici radne obaveze), u skladu sa Zakonom o odbrani i odredbama ove uredbe.
Izvršavanje radne obaveze ne može se utvrditi građaninu bez njegove saglasnosti, i to:
1. roditelju deteta do 15 godina starosti čiji je bračni drug prema ratnom rasporedu na izvršavanju vojne obaveze;
2. samohranom roditelju, odnosno majci, koji ima dete mlađe od sedam godina, odnosno dvoje ili više dece mlađe od deset godina ili dete koje je težak invalid;
3. ženi za vreme trudnoće;
4. licu čiji je bračni drug težak invalid prema nalazu nadležnog zdravstvenog organa - ako mu je potrebna tuđa nega;
5. licu nesposobnom za rad.
Građaninu iz stava 2. ovog člana može se odrediti radna obaveza u državnom organu, preduzeću ili drugom pravnom licu kod koga je u radnom odnosu, bez njegove saglasnosti, samo ako se za obavljanje određenih poslova ne može obezbediti drugo lice.

Član 3.

Za potrebe izvršavanja obaveze iz člana 2. ove uredbe vodi se evidencija koju utvrđuje savezni ministar za odbranu.

Član 4.

Državni organi, preduzeća i druga pravna lica u koje se raspoređuju obveznici radne obaveze obezbeđuju uslove i sredstva za izvršavanje radne obaveze.

Član 5.

Sposobnost obveznika radne obaveze za izvršavanje radne obaveze, na njihov zahtev ili na zahtev državnog organa, preduzeća i drugog pravnog lica, utvrđuje se u zdravstvenim ustanovama, u skladu s propisima o opštoj i posebnoj zdravstvenoj sposobnosti radnika.

2. RADNA OBAVEZA U DRŽAVNIM ORGANIMA, PREDUZEĆIMA I DRUGIM PRAVNIM LICIMA

Član 6.

Obveznici radne obaveze radnu obavezu izvršavaju obavljanjem poslova i zadataka u državnim organima, preduzećima i drugim pravnim licima na koje su raspoređeni prema aktu o ratnoj organizaciji i sistematizaciji, spisku dužnosti i planu popune.
Raspored obveznika radne obaveze iz stava 1. ovog člana smatra se njihovim ratnim rasporedom.

Član 7.

Obveznicima radne obaveze raspored se određuje u mestu rada ili prebivalištu.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, obveznici radne obaveze mogu biti raspoređeni van mesta svog rada ili prebivališta, ako u sedištu državnog organa, preduzeća ili drugog pravnog lica nedostaje za popunu po ratnoj sistematizaciji potreban broj obveznika.

Član 8.

Obveznike radne obaveze svojim rešenjem raspoređuje:
1) u državnom organu - funkcioner koji rukovodi tim organom ili lice koje on ovlasti;
2) u preduzeću i drugom pravnom licu - direktor ili lice koje on ovlasti.
Vojni obveznici se, u smislu stava 1. ovog člana, raspoređuju po prethodno dobijenoj saglasnosti nadležnog vojnoteritorijalnog organa.

Član 9.

Nadležni područni organi Saveznog ministarstva za odbranu (u daljem tekstu: nadležni područni organ) vode evidenciju o obveznicima radne obaveze koji imaju određen ratni raspored u državnim organima, preduzećima i drugim pravnim licima.
Državni organi, preduzeća i druga pravna lica su dužni da na zahtev organa iz stava 1. ovog člana dostave svoja akta o ratnoj organizaciji i sistematizaciji i daju potrebne podatke o obveznicima radne obaveze.

Član 10.

Za popunu upražnjenih radnih mesta koja ne mogu popuniti zaposlenima iz svog sastava, državni organi, preduzeća i druga pravna lica podnose zahtev nadležnom područnom organu.
Nadležni područni organ, na osnovu svoje evidencije i evidencije drugih nadležnih organa i organizacija, kao i akta o organizaciji i sistematizaciji iz člana 6. ove uredbe, raspoređuje obveznike radne obaveze i o tome obaveštava podnosioca zahteva.
Organi i organizacije kod kojih su obveznici radne obaveze u evidenciji dužni su da postupe po aktu o raspoređivanju.

3. RADNA OBAVEZA U JEDINICAMA RADNE OBAVEZE

Član 11.

Od obveznika radne obaveze koji