Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 30. i 39. Zakona o odbrani ("Službeni list SRJ", br. 43/94 i 28/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O ORGANIZOVANjU I IZVRŠAVANjU MATERIJALNE OBAVEZE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36 od 24. jula 1998; 32/99, 9/01)

1. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom se uređuju organizovanje i izvršavanje materijalne obaveze građana, preduzeća i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: vlasnici stvari) u miru, za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja, određuju pokretne i nepokretne stvari (u daljem tekstu: stvari) koje se uzimaju, potrebe odbrane zemlje i propisuje: evidencija tih stvari, način njihovog uzimanja, vraćanja i visina naknade za dopremanje i korišćenje, kao i postupak za utvrđivanje naknade za štetu prouzrokovanu oštećenjem, uništenjem ili nestankom tih stvari.

Član 2.

Vlasnici stvari izvršavaju materijalnu obavezu za potrebe Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: Vojska) i druge potrebe odbrane zemlje, u skladu sa Zakonom o odbrani, odredbama ove uredbe i drugim aktima nadležnih državnih organa.

2. STVARI I NjIHOVA EVIDENCIJA

Član 3.

Za potrebe izvršavanja obaveze iz člana 2. ove uredbe vodi se evidencija.
Postupak i način vođenja evidencije iz stava 1. ovog člana utvrđuje savezni ministar za odbranu.

Član 4.

Za potrebe odbrane zemlje vlasnici stvari su dužni da predaju:
1) motorna, prevozna i specijalna vozila: vozila svih vrsta i kapaciteta za prevoz putnika, motocikle, vozila za prenos tereta i vuču svih vrsta i nosivosti, prikolice, poluprikolice i druge priključke za motorna vozila drumskog saobraćaja, automobilske dizalice i dizalice-viljuškare svih vrsta i kapaciteta i ostale stvari integralnog transporta (kontejnere, palete, boks-palete i uređaje na terminalima), kao i sanitetska, vatrogasna i druga specijalna vozila svih vrsta i namena;
2) građevinske i druge mašine: mašine za građevinske i inžinjerske radove svih vrsta i namena na sopstveni pogon i bez njega, agregate svih vrsta i snage, traktore, prikolice i druge priključne mašine, kazane i uređaje za topljenje bitumena, špric-mašine i pumpe za asfalt;
3) sredstva i uređaje veze: radio, radio-telefonska i radio-relejska sredstva, uređaje kriptozaštite, telefonska i telegrafska sredstva, telefonske i telegrafske linije, računare svih vrsta i namena, sredstva i uređaje za proizvodnju, prenos i emitovanje radio i televizijskog programa, zakupljene kapacitete i prava za emitovanje satelitskog, radio i televizijskog programa i druga sredstva i uređaje veza, komplete i izvore za napajanje sredstava i uređaja veza svih vrsta i namena;
4) plovne objekte, luke, pristaništa i instalacije za plovidbu, snabdevanje, održavanje i remont plovnih objekata: brodove, čamce i druga plovna sredstva pomorskog i rečnog saobraćaja svih vrsta i namena, luke i pristaništa sa uređajima za opsluživanje plovidbe, skladišnim prostorom i sredstvima za utovar i istovar, objekte i uređaje za remont brodova, morsku i rečnu rasvetu, signalne stanice, objekte i sredstva za elektronsku navigaciju, opremu i sredstva za podvodne aktivnosti svih vrsta;
5) vazduhoplove i aerodrome: vazduhoplove svih vrsta i namena, aerodrome sa hangarima i drugim objektima i uređajima za regulisanje i kontrolu vazdušnog saobraćaja, skladišta pogonskog materijala za vazdušni saobraćaj, zemaljska radio-navigaciona sredstva i opremu za održavanje veza i kontrolu letenja;
6) pumpne stanice i skladišta: benzinske stanice, skladišta pogonskog goriva i maziva, stanice za punjenje boca acetilenom, kiseonikom i propan-butanom, stanice za održavanje protivpožarnih sredstava, pumpe, kompresorske stanice i agregate za vodu, akumulatorske stanice, skladišta za smeštaj minsko-eksplozivnih sredstava, skladišta za smeštaj rezervnih delova, reprodukcionog i potrošnog materijala, skladišta ljudske i stočne hrane, opreme i drugog materijala;
7) stanice za servisiranje i stanice za tehnički pregled motornih vozila i sredstava telekomunikacija, kao i njihove pogone za remont sa pripadajućom opremom, mašinama, uređajima, instalacijama, instrumentima i laboratorijskom opremom;
8) sredstva i uređaje za pripremu, štampanje i snimanje: knjiga, časopisa, brošura, novina, revija, fotografija, slika, plakata, aero-foto snimaka; geografskih karata, kartografskih publikacija i drugog štampanog materijala; filma, fonografskih, videografskih i audio-vizuelnih sredstava informisanja;
9) lovačko i sportsko oružje;
10) jahaću, tegleću i tovarnu stoku sa pripadajućim priborom i opremom;
11) zgrade i zemljište sa uređajima, opremom i instalacijama;
12) druge potrebne stvari (proizvode od posebnog interesa za odbranu zemlje).

Član 5.

Stvari iz člana 4. ove uredbe popisuju i o njima vode evidenciju nadležni područni organi Saveznog ministarstva za odbranu (u daljem tekstu: nadležni područni organ) na osnovu evidencije koju vode organi uprave nadležni za imovinu, unutrašnje poslove, javne prihode i drugi državni organi.

Član 6.

Vlasnici stvari su dužni da nadležnom područnom organu, na njegov zahtev, stave na uvid podatke i isprave o stvarima iz člana 4. ove uredbe i da mu omoguće pregled stvari radi popisa i vođenja evidencije.
Ako se za pojedine stvari iz stava 1. ovog člana ne vodi evidencija ili podaci iz te evidencije nisu potpuni, nadležni područni organ vrši pregled tih stvari i ustrojava njihovu evidenciju.

Član 7.

Evidencija stvari popisanih za potrebe odbrane zemlje sadrži podatke o vlasnicima stvari, vrsti, tipu, marki, nosivosti, godini proizvodnje i drugim individualnim oznakama stvari, kao i druge neophodne podatke o stanju i mogućnostima njihovog korišćenja.

3. NAČIN PREUZIMANjA STVARI

Član 8.

Stvari popisane za potrebe odbrane zemlje raspoređuju se prema određenom ratnom rasporedu za potrebe Vojske, državnih organa, preduzeća i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: korisnici stvari), u skladu sa propisima o kriterijumima za raspoređivanje građana i normativima stvari za potrebe popune Vojske i druge potrebe odbrane zemlje.

Član 9.

Korisnik stvari je dužan da za preuzimanje stvari radi njihovog pregleda ili upotrebe na vojnoj vežbi blagovremeno podnese zahtev nadležnom područnom organu, tako da se vlasnik stvari može pozvati za izvršenje materijalne obaveze najkasnije 30 dana pre dana određenog za predaju.
Rok iz stava 1. ovog člana se ne odnosi na podnošenje zahteva u slučaju rata, neposredne radne opasnosti ili vanrednog stanja.

Član 10.

Stvari za potrebe Vojske preuzima komanda jedinice odnosno uprava ustanove Vojske u kojoj su te stvari raspoređene, na osnovu odobrenog plana popune nadležnog područnog organa.
Stvari za druge potrebe odbrane zemlje preuzimaju korisnici stvari na osnovu odobrenog plana popune nadležnog područnog organa.

Član 11.

Nadležni područni organ vlasniku stvari dostavlja poziv, koji sadrži: naziv stvari koju treba predati, mesto i vreme predaje, naziv korisnika, napomenu da stvari može predati i lice koje vlasnik ovlasti i upozorenje o odgovornosti vlasnika stvari u slučaju da se ne odazove pozivu.

Član 12.

Vlasnik predaje korisniku stvar u ispravnom stanju, na mestu i u vreme određenim u pozivu.
Ako se u vreme određeno za predaju raspoređena stvar ne zatekne kod vlasnika ili se nalazi na takvoj udaljenosti da se ne može blagovremeno predati korisniku, vlasnik umesto te stvari predaje korisniku drugu odgovarajuću stvar.
Ako vlasnik nema drugu odgovarajuću stvar, dužan je da o tome odmah izvesti nadležni područni organ koji obezbeđuje raspoređivanje i upućivanje druge odgovarajuće stvari.

Član 13.

Korisnik stvari za prijem stvari određuje ovlašćeno lice ili komisiju, koja utvrđuje ispravnost stvari, njihovu podobnost za upotrebu, snabdevenost odgovarajućom opremom, alatom, priborom, rezervnim delovima i tehničkom