Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu odluke Ustavnog suda IU br. 35/97, 51/97, 51/98 i 138/97 ("Sl. glasnik RS", br. 8/01) utvrđeno je da ova uredba nije saglasna sa Ustavom SRJ.
-------------------

Na osnovu člana 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 5/91 i 45/93),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O ORGANIZOVANjU DELOVA PREDUZEĆA ČIJE JE SEDIŠTE NA TERITORIJI REPUBLIKE SRPSKE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 13/97)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se način promene statusa preduzeća nastalih organizovanjem od poslovnih jedinica preduzeća čije je sedište na teritoriji Republike Srpske i poslovnih jedinica pripojenih drugim preduzećima na teritoriji Republike Srbije.

Član 2.

Vlada Republike Srbije na zahtev preduzeća čije je sedište na teritoriji Republike Srpske (u daljem tekstu: matično preduzeće) može odlučiti:
1) da se preduzeće organizovano od jedne ili više poslovnih jedinica pripoji matičnom preduzeću;
2) da se sredstva i zaposleni bivše poslovne jedinice koja je pripojena drugom preduzeću izdvoje iz tog preduzeća i pripoje matičnom preduzeću;
3) da se poslovna jedinica koja se nije organizovala u skladu sa Uredbom o organizovanju delova preduzeća čije je sedište na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije i Republike Hrvatske, pripoji matičnom preduzeću.
U slučaju iz stava 1. tačka 2. ovog člana pripajanje matičnom preduzeću vrši se sa bilansnim stanjem na dan pripajanja poslovne jedinice drugom preduzeću.

Član 3.

Odredbe člana 2. stav 1. ove uredbe primenjuju se i na preduzeća organizovana u skladu sa članom 2. Uredbe o izmeni Uredbe o organizovanju delova preduzeća čije je sedište na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije ("Službeni glasnik RS", broj 53/95), čije je matično preduzeće na teritoriji Republike Srpske.

Član 4.

Preduzeće i poslovne jedinice iz čl. 2. i 3. ove uredbe organizovaće se i poslovati u skladu sa propisima kojima se uređuje pravni status preduzeća sa sedištem na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije.

Član 5.

Odredbe Uredbe o organizovanju delova preduzeća čije je sedište na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije ("Službeni glasnik RS", br. 6/92, 51/92, 75/93, 68/94 i 53/95) ne primenjuju se na preduzeća iz čl. 1. i 2. ove uredbe, u pogledu organizovanja.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".