Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu odluke Ustavnog suda IU br. 35/97, 51/97, 51/98 i 138/97 ("Sl. glasnik RS", br. 8/01) utvrđeno je da ova uredba nije saglasna sa Ustavom SRJ.
-------------------

Na osnovu člana 2. stav 2. tačka 13. Zakona o merama za sprečavanje ili otklanjanje narušavanja ekonomskih interesa Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 6/90 i 66/91), Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O ORGANIZOVANjU DELOVA PREDUZEĆA ČIJE JE SEDIŠTE NA TERITORIJI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, REPUBLIKE HRVATSKE I REPUBLIKE SLOVENIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 6/92, 51/92, 75/93, 68/94, 53/95, 13/97 i 18/98)

Član 1.

Delovi preduzeća i drugih pravnih lica čije je sedište na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije (u daljem tekstu: poslovna jedinica) dužni su da se organizuju kao preduzeća u društvenoj svojini.
Ako preduzeće ili drugo pravno lice iz stava 1. ovog člana ima više poslovnih jedinica, te poslovne jedinice organizuju se kao jedno preduzeće u društvenoj svojini, a kao jedno preduzeće može se organizovati više poslovnih jedinica različitih preduzeća ili se te jedinice mogu pripojiti drugom preduzeću u društvenoj svojini.
Odluku u smislu stava 1. i 2. ovog člana poslovna jedinica je dužna da donese u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe i izvrši upis u registar, o čemu obaveštava ministarstvo nadležno za odgovarajuću oblast (u daljem tekstu: ministarstvo) u roku od 8 dana od dana izdavanja rešenja o upisu u sudski registar odnosno dana izvršenog pripajanja drugom preduzeću u društvenoj svojini.

Član 2.

Pre donošenja odluke o organizovanju preduzeća u društvenoj svojini, odnosno pripajanju drugom preduzeću u društvenoj svojini poslovna jedinica je dužna da u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe podnese zahtev za procenu vrednosti društvenog kapitala Direkciji za procenu vrednosti društvenog kapitala (u daljem tekstu: Direkcija) sa sledećom dokumentacijom i podacima:
1. izvod iz registra preduzeća u čijem sastavu je poslovna jedinica poslovala i nomenklaturu poslova koju je ta poslovna jedinica obavljala u okviru delatnosti preduzeća;
2. popis sredstava sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 1991. godine;
3. broj zaposlenih na dan podnošenja zahteva.
Upis u sudski registar organizovanja poslovne jedinice kao preduzeća u društvenoj svojini, odnosno pripajanju drugom preduzeću u društvenoj svojini vrši se na osnovu odluke zaposlenih o tom organizovanju koju donose zaposleni, potvrde Direkcije o proceni vrednosti društvenog kapitala i druge propisane dokumentacije.

Član 3.

Direkcija je dužna da u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva iz člana 2. stav 1. ove uredbe izvrši procenu vrednosti društvenog kapitala koji koristi poslovna jedinica na način i po postupku utvrđenim zakonom kojim se uređuju uslovi i postupak pretvaranja društvene svojine u druge oblike svojine.

Član 4.

Ako poslovna jedinica u roku iz člana 1. stav 3. ove uredbe ne donese odluku o pripajanju drugom preduzeću u društvenoj svojini ili ne o organizovanju preduzeća u društvenoj svojini i ne izvrši upis u sudski registar, odnosno ne podnese zahtev u smislu člana 2. stav 1. ove uredbe, ministarstvo će odlučiti o uslovima i načinu korišćenja sredstava poslovne jedinice (davanje u zakup drugom preduzeću, privremeno korišćenje i sl.).

Član 5.

Do organizovanja poslovnih jedinica kao preduzeća u društvenoj svojini odnosno pripajanju drugom preduzeću u društvenoj svojini poslovna jedinica ne može da otuđuje sredstva koja koristi, optereti hipotekom ili raspolaže na drugi način (zakup, zamena i sl.).

Član 6.

Preduzeća, odnosno druga pravna lica u društvenoj, mešovitoj ili privatnoj svojini nastala organizovanjem delova preduzeća iz člana 1. ove uredbe u periodu od 10. oktobra 1990. godine do dana njegovog stupanja na snagu dužna su da Direkciji dostave zahtev za procenu vrednosti društvenog kapitala sa sledećom dokumentacijom i podacima: 1. izvod iz registra preduzeća sa odlukom o organizovanju preduzeća; 2. popis sredstava sa bilansnim stanjem na dan donošenja odluke o organizovanju preduzeća i popis sredstava sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 1991. godine.
Obaveze iz stava 1. ovog člana odnosi se i na preduzeća kojima su pripojene poslovne jedinice u periodu od 10. oktobra 1990. godine do dana stupanja na snagu ove uredbe.
Preduzeća iz stava 2. ovog člana dužna su da pored dokumentacije i podataka iz stava 1. ovog člana dostave i popis sredstava sa bilansnim stanjem na dan pripajanja poslovne jedinice, te poslovne jedinice.
Preduzeća iz stava 1. ovog člana koja su se do dana stupanja na snagu ove uredbe organizovala kao društvo su dužna da pored podataka iz stava 1. ovog člana Direkciji dostave i odluku o izdavanju deonica, odnosno ulogu i evidenciju o vlasnicima deonica, odnosno uloga i uplaćenim sredstvima.
Zahtev iz stava 1. ovog člana preduzeća i druga pravna lica dužna su da podnesu u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 7.

Direkcija je dužna da u roku od 10 dana od dana prijema zahteva izvrši procenu vrednosti društvenog kapitala i o tome obavesti preduzeće, odnosno drugo pravno lice i ministarstvo.

Član 8.

Preduzeće u društvenoj svojini koje je organizovano od poslovne jedinice po izvršenoj proceni društvenog kapitala dužno je da izvrši izmene u poslovnim knjigama i uskladi podatke o vrednosti društvenog kapitala sa procenjenom vrednošću.
Obaveza iz stava 1. ovog člana odnosi se i na preduzeća kojima su do dana stupanja na snagu ove uredbe pripojene poslovne jedinice s tim što u imovinu tih preduzeća ne ulaze imovina i druga sredstva koja su im pripojena po ovoj uredbi.
U slučaju da preduzeće ne postupi po odredbama st. 1. i 2. ovog člana, Direkcija će postupiti u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuju uslovi i postupak pretvaranja društvene svojine u druge oblike svojine.

Član 9.

Preduzeće koje je organizovano od poslovne jedinice kao društvo u mešovitoj