Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 51. stav 1. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 67/93 i 24/94), Savezna vlada donosi

UREDBU

O OCENjIVANjU VOJNIH LICA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36/94, 42/94 i 16/96)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se vrsta ocene i način ocenjivanja profesionalnih vojnika, vojnika na služenju vojnog roka, slušalaca škola za rezervne oficire i lica u rezervnom sastavu dok se nalaze na vojnoj dužnosti u Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: Vojska).

Član 2.

Profesionalni vojnici, vojnici na služenju vojnog roka, slušaoci škole za rezervne oficire i lica u rezervnom sastavu ocenjuju se povoljnom ili nepovoljnom ocenom.
Učenici srednjih vojnih škola i studenti vojnih akademija ocenjuju se prema propisima kojima se uređuje vojno školstvo.

II. OCENjIVANjE VOJNIKA NA SLUŽENjU VOJNOG ROKA SLUŠALACA ŠKOLE ZA REZERVNE OFICIRE I LICA U REZERVNOM SASTAVU DOK SE NALAZE NA VOJNOJ DUŽNOSTI U VOJSCI JUGOSLAVIJE

Član 3.

Vojnik na služenju vojnog roka i slušalac škole za rezervne oficire ocenjuju se 30 dana pre završetka vojnog roka i kad treba da se donose odluka o unapređenju u čin razvodnika, desetara ili mlađeg vodnika i o određivanju na dužnost starešine.
Lice u rezervnom sastavu, dok vrši vojnu dužnost u Vojsci, ocenjuje se po završetku vojne vežbe.

Član 4.

Vojnik na služenju vojnog roka, slušalac škole za rezervne oficire i lice u rezervnom sastavu, dok vrši vojnu dužnost u Vojsci, ocenjuju se na način utvrđen propisom kojim je uređeno proveravanje i ocenjivanje borbene obučenosti u Vojsci, koji donosi načelnik Generalštaba Vojske.
Ocena lica iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o osposobljenosti za određenu dužnost, rezultatima rada, ličnim kvalitetima i fizičkoj sposobnosti.
U ocenu slušaoca škole za rezervne oficire unosi se i podatak o tome kojim vojnim jedinicama je komandovao, odnosno koju dužnost starešine je obavljao, a u zaključku ocene se konstatuje za koje oficirske dužnosti je osposobljen.
Ocena iz stava 3. ovog člana obuhvata i period koji je slušalac škole za rezervne oficire proveo na teorijskom delu školovanja. Zapažanja i mišljenje, kao i druge podatke o radu slušaoca za vreme teorijskog dela školovanja daje starešina na položaju komandira čete, njemu ranom ili višem položaju i dostavlja ih starešini nadležnom za ocenjivanje slušalaca škole za rezervne oficire.

Član 5.

Vojnika na služenju vojnog roka, slušaoca škole za rezervne oficire i lice u rezervnom sastavu, dok vrši vojnu dužnost u Vojsci, ocenjuje starešina na položaju komandira čete, odnosno samostalnog voda, njemu ravnom ili višem položaju.

Član 6.

Vojniku na služenju vojnog roka i licu u rezervnom sastavu, dok vrši vojnu dužnost u Vojsci, osim rezervnom oficiru, ocena se upisuje u matični, odnosno jedinični karton.
Slušalac škole za rezervne oficire ocenjuje se na obrascu broj 1, a zapažanja i mišljenje iz stava 4. člana 4. ove uredbe nadležni starešina daje na obrascu broj 2, koji su objavljeni uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.
Ocena za slušaoca škole za rezervne oficire piše se u dva primerka. Jedan primerak ocene dostavlja se Personalnoj upravi Generalštaba Vojske, a jedan primerak se čuva u jedinici, odnosno ustanovi Vojske ranga samostalnog bataljona ili višeg ranga ili vojnoj jedinici, odnosno vojnoj ustanovi Saveznog ministarstva za odbranu u kojoj je lice bilo na službi.
Rezervni oficir, dok se nalazi na vojnoj dužnosti u Vojsci, ocenjuje se na obrascu broj 3, a rezervni oficir letač na obrascu broj 4, koji su objavljeni uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.
Ocena za rezervnog oficira, dok se nalazi na vojnoj dužnosti u Vojsci, piše se u tri primerka. Po jedan primerak ocene čuva se uz personalni karton.

III. OCENjIVANjE PROFESIONALNIH VOJNIKA

Član 7.

Povoljne ocene iz člana 2. ove uredbe za profesionalne vojnike su: "dobar", "vrlo dobar" i "odličan".
Profesionalni podoficir, odnosno profesionalni oficir ocenjuje se prvi put posle jedne godine provedene u profesionalnoj vojnoj službi, odnosno po završetku pripravničkog staža, a zatim:
1) danom predaje dužnosti ako se raspoređuje na dužnost van Vojske ili u drugu vojnu jedinicu, odnosno vojnu ustanovu (u daljem tekstu: jedinica, odnosno ustanova), odnosno ako se razrešava od dužnosti i upućuje na školovanje, ako je od davanja poslednje ocene prošlo najmanje šest meseci;
2) ako se predlaže za smenjivanje sa dužnosti;
3) ako pretpostavljeni starešina, nadležni organ inspekcije ili viši starešina, prilikom redovnih obilazaka, odnosno kontrola utvrdi da je stanje jedinice, odnosno ustanove, organa, službe ili delatnosti kojom komanduje nezadovoljavajuće, odnosno da su rezultati rada na poslovima koje vrši slabi zbog njegovog nezalaganja i nemarnog ili neodgovornog odnosa prema službi;
4) ako je pravnosnažnom odlukom nadležnog suda osuđen zbog krivičnog dela ili mu je za disciplinski prestup izrečena jedna od kazni iz člana 164. stav 1. tač. 1. do 4. Zakona o Vojsci Jugoslavije;
5) danom isteka perioda od tri meseca od dana ocenjivanja nepovoljnom ocenom;
6) danom isteka perioda od četiri godine od dana ocenjivanja poslednjom povoljnom ocenom.
U period određen tač. 5. i 6. stava 2. ovog člana računa se vreme provedeno na dužnosti i na raspolaganju.

Član 8.

Vojnik po ugovoru, podoficir po ugovoru i oficir po ugovoru ocenjuju se prvi put posle šest meseci provedenih u profesionalnoj vojnoj službi na određeno vreme po ugovoru, a ako je bio na probnom radu - šest meseci po isteku probnog rada, a zatim:
1) ako je nastao neki od razloga za ocenjivanje iz člana 7. stav 2. tač. 3. i 4. ove uredbe;
2) danom isteka perioda od tri meseca od dana ocenjivanja nepovoljnom ocenom;
3) 30 dana pre isteka ugovorenog roka.

Član 9.

Ocena profesionalnog vojnika zasniva se na rezultatima rada koje je postigao u periodu za koji se ocenjuje, njegovim ostalim aktivnostima i sposobnostima i ispoljenim ličnim svojstvima od značaja za službu. Za sticanje uvida u ostvarene rezultate u radu služe podaci dobijeni od nadležnih organa inspekcije i viših starešina prilikom redovnih kontrola, obilazaka, analiza i ocena stanja jedinice, odnosno ustanove, organa, službe ili delatnosti kojom komanduju, kao i podaci o radu potčinjenog profesionalnog vojnika koje pretpostavljeni starešina evidentira u svojoj evidenciji.
Prilikom ocenjivanja uzima se u obzir i ocena uspeha koju je lice na pripravničkom stažu, odnosno na školovanju dobilo u toku pripravničkog staža, odnosno školovanja.

Član 10.

Profesionalni vojnik ocenjuje se na obrascu broj 5, koji je objavljen uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
U obrazac broj 5, pored opštih podataka, unose se podaci o znanju, sposobnostima i sklonostima, rezultatima rada i ličnim svojstvima lica iz stava 1. ovog člana.
Za vojnika po ugovoru, u obrazac broj 5 ne unose se podaci o platnoj grupi i podaci pod rednim brojem 4 tog obrasca.
Pri unošenju podataka o završenim školama unosi se najviša završena škola u Vojsci, najviša završena škola u građanstvu, kursevi završeni u periodu za koji se vrši ocenjivanje i najviše zvanje koje ima lice koje se ocenjuje.
Podaci o zdravstvenom stanju i o priznanjima i kaznama unose se za period za koji se lice ocenjuje na osnovu zvaničnih dokumenata.

Član 11.

Ocena za profesionalnog vojnika sastoji se od brojčane ocene i opisne ocene za kvalitete i osobine koji se ne ocenjuju brojčanom ocenom.
Brojčana ocena se daje za sledeće elemente i osobine: vojnostručna osposobljenost, fizička osposobljenost za dužnost koju obavlja, kvalitet rada, kvantitet rada, način izvršenja zadataka (samostalnost u radu, inicijativa, kreativnost, smisao za saradnju i odnos prema potčinjenima), ponašanje, ugled, autoritet i međuljudski odnosi na koje profesionalni vojnik utiče.
: