Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. tačka 6. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, Savezna vlada donosi

UREDBU

O OBRAZOVANjU SAVEZNOG JAVNOG PRAVOBRANILAŠTVA I VOJNOG PRAVOBRANILAŠTVA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 31/95, 67/2000)

1. Zajedničke odredbe

Član 1.

Ovom uredbom obrazuju se Savezno javno pravobranilaštvo i Vojno pravobranilaštvo, kao samostalni savezni organi,i utvrđuju se njihova organizacija, delokrug i način rada.

Član 2.

Savezno javno pravobranilaštvo obavlja poslove koji se odnose na preduzimanje pravnih radnji i korišćenje pravnih sredstava pred sudovima i drugim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Savezne Republike Jugoslavije i njenih organa i organizacija čije se finansiranje obezbeđuje u saveznom budžetu (u daljem tekstu: savezni organ).
Vojno pravobranilaštvo obavlja poslove koji se odnose na preduzimanje pravnih radnji i korišćenje pravnih sredstava pred sudovima i drugim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Savezne Republike Jugoslavije - Vojske Jugoslavije i Saveznog ministarstva za odbranu.
Savezno javno pravobranilaštvo i Vojno pravobranilaštvo obavljaju poslove koji se odnose na davanje mišljenja o saglasnosti sa saveznim zakonom ugovora kojima savezni organi i Vojska Jugoslavije pribavljaju ili raspolažu stvarima i imo-vinskim pravima i druge poslove u skladu sa saveznim zakonom.

Član 3.

U obavljanju poslova iz člana 2. ove uredbe, Savezno javno pravobranilaštvo i Vojno pravobranilaštvo zastupaju Saveznu Republiku Jugoslaviju, savezne organe i Vojsku Jugoslavije u postupcima pred sudovima i drugim organima.

Član 4.

Ako priroda spora dopušta, Savezno javno pravobranilaštvo i Vojno pravobranilaštvo će pre pokretanja spora pred sudom ili drugim organom preduzeti potrebne mere radi sporazumnog rešenja spornog odnosa.

2. Savezno javno pravobranilaštvo

Član 5.

Saveznim javnim pravobranilaštvom rukovodi savezni javni pravobranilac.
Saveznog javnog pravobranioca postavlja Savezna vlada za period od četiri godine.
Za svoj rad i rad Saveznog javnog pravobranilaštva savezni javni pravobranilac odgovara Saveznoj vladi.

Član 6.

Savezni javni pravobranilac ima dva zamenika.
Zamenik saveznog javnog pravobranioca zamenjuje saveznog javnog pravobranioca u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti i obavlja poslove koje mu poveri savezni javni pravobranilac.
U obavljanju poslova iz stava 2. ovog člana, zamenik saveznog javnog pravobranioca može da vrši svaku radnju u postupku pred sudom i drugim organom za čije je vršenje ovlašćen savezni javni pravobranilac.
Kad je savezni javni pravobranilac odsutan ili sprečen da vrši svoju dužnost zastupa ga zamenik koga on odredi.
Za obavljanje poslova iz st. 2. do 4. ovog člana zamenik saveznog javnog pravobranioca odgovara saveznom javnom pravobraniocu.

Član 7.

Zamenika saveznog javnog pravobranioca postavlja Savezna vlada na predlog saveznog javnog pravobranioca za vreme od četiri godine.

Član 8.

Savezni javni pravobranilac može ovlastiti zaposlenog u Saveznom javnom pravobranilaštvu, drugom saveznom organu, državnom organu i organu lokalne ili teritorijalne samouprave - diplomiranog pravnika s položenim pravosudnim ispitom da ga u određenom predmetu zamenjuje u zastupanju.
Ako po propisima strane države Savezno javno pravobranilaštvo ne može neposredno da učestvuje u postupku pred sudovima i drugim organima te države, ovlašćenje iz stava 1. ovog člana savezni javni pravobranilac može dati i drugom licu koje po propisima odnosne države može da ga zamenjuje u zastupanju.

Član 9.

Za saveznog javnog pravobranioca i zamenika saveznog javnog pravobranioca može biti postavljeno lice koje ispunjava opšte uslove za rad u saveznom organu, koje je završilo pravni fakultet, položilo pravosudni ispit i koje ima najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima pravne struke.