Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. tač. 4. i 6. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, Savezna vlada donosi

UREDBU

O OBRAZOVANjU MUZEJA ISTORIJE JUGOSLAVIJE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 43/96, 64/99, 67/2000)

Član 1.

Ovom uredbom obrazuje se Muzej istorije Jugoslavije (u daljem tekstu: Muzej), kao samostalna savezna organizacija.

Član 2.

Muzej obavlja poslove: prikupljanja, proučavanja, čuvanja i održavanja istorijsko-kulturnih dobara od značaja za Saveznu Republike Jugoslaviju i vođenja evidencije o tim dobrima; obezbeđivanja korišćenja istorijsko-kulturnih dobara u kulturne i druge svrhe njihovim izlaganjem u okviru stalnih ili povremenih izložbi i na drugi način; čuvanja i održavanja istorijsko-kulturnih dobara van Muzeja na području na kome se vrši zaštita tih dobara; organizovanja naučnih, stručnih i prigodnih manifestacija; organizovanja poseta i razgledanja predmeta istorijsko-kulturnih dobara u svojim objektima; obezbeđivanja korišćenja istorijsko-kulturnih dobara kojima raspolaže u kulturne, istraživačke, obrazovne, vaspitne, informativne i druge svrhe izlaganjem, publikovanjem ili davanjem na uvid tih dobara zainteresovanim institucijama ili pojedincima; istraživanja samostalno i u saradnji sa drugim kulturnim i naučnim ustanovama i pojedincima iz zemlje i inostranstva, istorije nastanka Jugoslavije; organizovanja stručnih i naučnih skupova posvećenih značajnim datumima, ličnostima i događajima iz istorije Jugoslavije, evidentiranja, prikupljanja, preuzimanja, sređivanja, obrade, objavljivanja, izučavanja, zaštite i korišćenja arhivske građe nastale u vezi sa vršenjem funkcije predsednika Republike i vrhovnog komandanta oružanih snaga do 1980. godine, kao i druge poslove u oblasti zaštite istorijsko-kulturnih dobara.

Član 3.

U izvršavanju poslova iz člana 2. ove uredbe, Muzej organizuje i postavlja stalnu izložbu i priređuje povremene tematske izložbe, sarađuje sa srodnim i drugim muzejima i naučnim i drugim ustanovama u zemlji i inostranstvu, objavljuje zbornike, radove, monografije, serijske publikacije, kataloge, vodiče, razglednice, dijapozitive, filmske, video i ostale audio-vizuelne i multimedijalne prezentacije na optičkim i magnetnim medijumima, vrši konzervaciju i druge radove radi očuvanja i zaštite muzejskog materijala i podataka o tim materijalima i obavlja druge poslove od interesa za upoznavanje događaja iz istorije Jugoslavije.

Član 4.

Muzeju se poveravaju na upravljanje i korišćenje istorijsko-kulturna dobra, nepokretne i pokretne stvari u svojini Savezne Republike Jugoslavije, i to:
1) Stari muzej. Kuća cveća i objekat u Botićevoj bb;
2) istorijsko-dokumentarni i umetnički materijal Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije i Memorijalnog centra "Josip Broz Tito".

Član 5.

Muzejom rukovodi direktor.
Direktora Muzeja postavlja Savezna vlada.
Direktor Muzeja predstavlja i zastupa Muzej, organizuje i rukovodi radom Muzeja, stara se o zakonitosti i odgovara za zakonitost rada Muzeja i obavlja druge poslove koji su mu povereni ovom uredbom.
Za svoj rad i rad Muzeja direktor odgovara Saveznoj vladi.

Član 6.

Direktor Muzeja ima zamenika.
Zamenik direktora Muzeja zamenjuje direktora u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti i obavlja poslove koje mu poveri direktor.
Zamenika direktora Muzeja postavlja Savezna vlada na predlog direktora Muzeja.

Član 7.

Direktor Muzeja podnosi Saveznoj vladi godišnji izveštaj o radu Muzeja.

Član 8.

Muzej ima svojstvo pravnog lica.

Član 9.

Direktor Muzeja dužan je da Saveznoj vladi podnese na saglasnost opšti akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 10.

Savezni ministar pravde, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove uredbe propisaće način preuzimanja poslova, zaposlenih, sredstava, arhiva, eksponata i dokumentacije Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije i Memorijalnog centra "Josip Broz Tito".

Član 11.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Uredbe o Saveznoj vladi ("Sl. list SRJ", br. 67/2000) prestaju da važe odredbe Uredbe o ... koje se odnose na status, postavljenje i delokrug tih organa, organizacija i službi.