Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 99. tačka 6. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, Savezna vlada donosi

UREDBU

O OBRAZOVANjU ANTIMONOPOLSKE KOMISIJE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 44 od 29. avgusta 1997; 67/2000)

Član 1.

Ovom uredbom obrazuje se Antimonopolska komisija (u daljem tekstu: Komisija) i uređuju se njena organizacija i njen delokrug.
Komisija je kolegijalni organ uprave u sastavu Saveznog ministarstva za unutrašnju trgovinu.

Član 2.

Komisija obavlja poslove koji se odnose na: praćenje, utvrđivanje i analiziranje poslovanja preduzeća i drugih pravnih lica koja imaju monopolski, odnosno dominantan položaj na tržištu, utvrđivanje tog položaja; utvrđivanje postojanja monopolističkog sporazuma; praćenje i analiziranje sporazuma o udruživanju ili osnivanju granskih ili drugih oblika udruživanja; preduzimanje mera radi sprečavanja zloupotrebe monopolskog, odnosno dominantnog položaja i zaključivanje monopolističkog sporazuma, kao i preduzimanje drugih mera utvrđenih saveznim zakonom.

Član 3.

Komisija ima predsednika i šest članova koje, na predlog saveznog ministra za unutrašnju trgovinu, postavlja i razrešava Savezna vlada.
Predsednik i članovi Komisije postavljaju se iz reda istaknutih stručnjaka, naučnih radnika i privrednika.

Član 4.

Predsednik Komisije rukovodi radom Komisije i predstavlja i zastupa Komisiju.
U slučaju odsutnosti ili sprečenosti predsednika Komisije, u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana zamenjuje ga član koga on odredi.
U postupku odlučivanja o pravima i obavezama zaposlenih u Komisiji, predsednik Komisije ima položaj funkcionera koji rukovodi saveznim organom uprave.

Član 5.

Predsednik Komisije dužan je da u roku od 30 dana od dana postavljanja podnese Saveznoj vladi na saglasnost akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Komisiji.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Uredbe o Saveznoj vladi ("Sl. list SRJ", br. 67/2000) prestaju da važe odredbe Uredbe o ... koje se odnose na status, postavljenje i delokrug tih organa, organizacija i službi.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: