Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 56. Zakona o kretanju i boravku stranaca ("Službeni list SFRJ", br. 56/80), u vezi članom 6. tačka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Jugoslaviji ("Službeni list SFRJ", br. 2/74 i 5/73), Savezno izvršno veće donosi

UREDBU

O NOVČANOJ POMOĆI I ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI STRANACA KOJIMA JE PRIZNAT STATUS IZBEGLICA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 22/75, 72/81 i 59/90)

I. NOVČANA POMOĆ

Član 1.

Strancu kome je priznat status izbeglnice (u daljem tekstu: izbeglica) pruža se novčana pomoć do sticanja uslova za samostalno izdržavanje, a najduže dve godine od dana podnošenja zahteva za priznavanje statusa izbeglice.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ograničenje trajanja novčane pomoći ne odnosi se na izbeglice koje su nesposobne za privređivanje i ne mogu samostalno da se izdržavaju.

Član 2.

Nesposobnim za privređivanje i za samostalno izdržavanje u smislu ove uredbe, smatra se izbeglica:
1) koji je potpuno i trajno nesposoban za rad i čija nesposobnost odgovara I kategoriji invalidnosti po propisima o invalidskom osiguranju;
2) koji ne ostvaruje dohodak od poljoprivredne ili samostalne profesionalne delatnosti ili po kom drugom osnovu.

Član 3.

Visina osnovne novčane pomoći i dodataka uz osnovnu pomoć iz stava 1. ovog člana usklađuje se prema prosečnoj visini socijalnih pomoći isplaćenih korisnicima socijalne zaštite u prethodnoj godini u socijalističkoj republici odnosno autonomnoj pokrajini u kojoj izbeglice imaju odobren privremeni boravak.
Novčana pomoć iz stava 1. ovog člana usklađuje se na osnovu odluke koju donosi Savezno izvršno veće.
Visina osnovne novčane pomoći i dodatka uz osnovnu pomoći iz stava 1. ovog člana usklađuje se 1. januara i 1. jula tekuće godine prema ukupnoj prosečnoj visini socijalnih pomoći isplaćenih korisnicima socijalne zaštite u prethodnom tromesečju u svim socijalističkim republikama, odnosno autonomnim pokrajinama u kojima izbeglice imaju odobren privremeni boravak.
Novčana pomoć iz stava 1. ovog člana usklađuje se na osnovu naredbe koju izdaje savezni sekretar za rad, zdravstvo, boračka pitanja i socijalnu politiku.
Nadležni republički i pokrajinski organ izveštavaju najdocnije do kraja januara, odnosno jula tekuće godine Savezni sekretarijat za rad, zdravstvo, boračka pitanja i socijalnu politiku o prosečnoj visini socijalnih pomoći isplaćenih korisnicima socijalne zaštite u prethodnom tromesečju u svojoj republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 3a.

Pod novčanom pomoći u smislu ove uredbe smatra se naknada troškova za smeštaj izbeglica u odgovarajuće organizacije udruženog rada (u daljem tekstu: domovi za strane i iznemogle).

Član 3b.

Mogućnost smeštaja u domove za stare i iznemogle obezbeđuje se izbeglici samo ako mu je takav smeštaj neophodan.
Neophodan smeštaj se obezbeđuje izbeglici koji, usled starosti, samohranosti i trajne nepsosobnosti za privređivanje, nije sposoban da se o sebi stara, veću mu je potrebna tuđa nega i pomoć.

Član 3v.

Radi utvrđivanja ocene o neophodnosti smeštaja u domove za stare i iznemogle nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini upućuje izbeglicu posebnoj komisiji radi davanja nalaza i mišljenja.
Posebnu komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Savezni komiete za rad, zdravstveo i socijalnu zaštitu, a sačinjavaju je: lekar, socijalni radnik, i po jedan predstavnik Saveznog komiteta za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu nadležnog organa republike, odnosno autonomne pokrajine u kojoj izbeglica ima odobren privremeni boravak.
Predsednik Saveznog komiteta za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu doneće uputstvo o načinu rada ove komisije.

Član 3g.

Dom za stare i iznemogle pruža korisniku, usluge iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Član 3d.

Savezni komitet za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu ugovorom koji zaključuje sa domom za stare i iznemogle utvrđuje cenu vrednosti pruženih usluge korisniku na osnovu otkupa smeštajnih kapaciteta za određeni period vremena.

Član 4.

Osnovna pomoć pruža se izbeglici u iznosu od 990 dinara mesečno.
Osnovna pomoć počinje teći od prvog dana narednog meseca od meseca u kome je podnesen zahtev za priznavanje statusa izbeglice i isplaćuje se mesečno unapred.

Član 5.

Dodatak za nesposobnost pruža se izbeglici koji je nesposoban za privređivanje i ne može samostalno da se izdržava.
Dodatak za nesposobnost iznosi 247 dinara mesečno, a ako je izbeglica i samohran - dodatak za nesposobnost iznosi 494 dinara mesečno.
Dodatak za nesposobnost teče od dana utvrđivanja nesposobnosti za privređivanje i pruža se dok ta nesposobnost traje.

Član 6.

Dodatak za stručno osposobljavanje, odnosno školovanje pruža se izbeglici koji se nalazi na stručnom osposobljavanju, odnosno školovanju na koje ga je uputio organ iz člana 12. ove uredbe.
Dodatak za stručno osposobljavanje, odnosno školovanje iznosi 247 dinara mesečno, a ako se izbeglica nalazi na stručnom osposobljavanju, odnosno školovanju van mesta stanovanja porodice - 743 dinara mesečno.
Dodatak za stručno osposobljavanje, odnosno školovanje počinje teći od dana upućivanja na stručno osposobljavanje, odnosno školovanje i traje do završetka stručnog osposobljavanja, odnosno školovanja a najduže dve godine od dana podnošenja zahteva za priznavanje statusa izbeglice.
Organ iz člana 12. ove uredbe obustaviće isplaćivanje dodatka za stručno osposobljavanje, odnosno školovanje izbeglici koji ne postiže zadovoljavajuće rezultate u osposobljavanju, odnosno školovanju.

Član 7.

Dodatak za maloletne članove porodice pruža se izbeglici za svakog maloletnog člana porodice, koji nije jugoslovenski državljanin i koji nije navršio 18 godina života. Pod maloletnim članovima porodice, u smislu ove uredbe, podrazumevaju se maloletna deca (bračna, vanbračna i usvojena deca i pastorčad) i braća i sestre koja sa izbeglicom žive u istom domaćinstu.
Dodatak za maloletne članove porodice iznosi 247 dinara mesečno za svakog maloletnog člana porodice.
Dodatak za maloletne članove porodice isplaćuje se uz osnovnu pomoć.
Organ iz člana 12. ove uredbe obustaviće isplaćivanje dodatka za maloletne članove porodice kad maloletni član porodice izbeglice navrši 18 godina života.

Član 8.

Naknada pogrebnih troškova isplaćuje se u slučaju smrti izbeglice ili maloletnog člana njegove porodice za koga prima dodatak po članu 7. ove uredbe, a isplaćuje se licu koje izvrši sahranu.
Naknada pogrebnih troškova isplaćuje se u dvomesečnom iznosu osnovne pomoći.

Član 9.

Osnovna pomoć i dodaci prestaju izbeglici u sledećim slučajevima:
1) ako izgubi status izbeglice;
2) ako se iseli iz Jugoslavije;
3) ako stekne uslove za samostalno izdržavanje;
4) ako odbije da prihvati ponuđeno zaposlenje.
Novčana pomoć prestaje od prvog dana narednog meseca od nastanka ma kog slučaja iz stava 1. ovog člana.

II. ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Član 10.

Izbeglici i maloletnim članovima njegove porodice za koje prima dodatak po članu 7. ove uredbe, pruža se zdravstvena zaštita.
Zdravstvena zaštita obuhvata:
1) lekarske preglede, lečenje i druge vrste medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama i u stanu bolesnika, osim lečenja primenom prirodnih faktora;
2) davanje lekova i pomoćnog i sanitarnog materijala potrebnog za lečenje;
3) zdravstvenu zaštitu žena u vezi sa trudnoćom, porođajem, materinstvom i kontracepcijom;
4) prevenciju, negu i lečenje zuba i zubnoteničku pomoć.
Maloltnim članovima porodice izbeglica pruža se potpuna zdravstvena zaštita.
Zubotehnička sredstva, proteze, ortopedska i druga pomagala, pomoćne i sanitarne sprave i pomagala daju se na osnovu nalaza i mišljenja lekarske komisije, koju obrazuje organ iz člana 12. ove uredbe.

Član 11.

Izbeglici i maloletnim članovima njegove porodice pružaju se zdravstvene usluge u zdravstvenim organizacijama udruženog rada (u daljem tekstu: zdravstvene organizacije) na način na koji se one pružaju jugoslovenskim državljanima.
: