Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 8. tačka 2) Zakona o zvaničnoj statistici ("Službeni glasnik RS", broj 104/09) i člana 4. tačka 9. i čl. 5. i 6. Zakona o regionalnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 51/09),
Vlada donosi

UREDBU

O NOMENKLATURI STATISTIČKIH TERITORIJALNIH JEDINICA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 109 od 25. decembra 2009, 46/10)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se Nomenklatura statističkih teritorijalnih jedinica, kao i kriterijumi po kojima se vrši grupisanje po tri nivoa - NSTJ 1, NSTJ 2 i NSTJ 3.
Nivoi grupisanja iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se agregiranjem teritorijalnih jedinica.

Član 2.

Nomenklatura statističkih teritorijalnih jedinica jeste skup pojmova, naziva i simbola koji opisuju grupe teritorijalnih jedinica sa nivoima grupisanja (u daljem tekstu: NSTJ).
Nivoi grupisanja teritorijalnih jedinica utvrđeni ovom uredbom jesu standard po kome se kroz statističke aktivnosti prikupljaju, obrađuju, prikazuju i analiziraju statistički podaci.
Prema nivoima NSTJ iz ove uredbe vrši se i prikupljanje podataka, informacija i pokazatelja o merama uspešnosti regionalnog razvoja.

Član 3.

Kriterijumi po kojima se vrši grupisanje nivoa NSTJ, baziraju se na opštim kriterijumima koji su utvrđeni standardima Evropske unije, i to:
1) broj stanovnika;
2) geopolitička pozicija;
3) prirodni potencijali;
4) postojeća teritorijalna organizacija;
5) kulturno-istorijsko nasleđe.

Član 4.

Osnovni kriterijum pri formiranju određenih nivoa NSTJ jeste broj stanovnika, tako da se, posmatrano po nivoima, veličina jedinica kreće u sledećim granicama:

---------------------------------------------------------------
Nivo Najmanji broj stanovnika Najveći broj stanovnika
---------------------------------------------------------------
NSTJ 1 3.000.000 7.000.000
NSTJ 2 800.000 3.000.000
NSTJ 3 150.000 800.000
---------------------------------------------------------------

Član 5.

NSTJ polazi od teritorijalne organizacije Republike Srbije utvrđene zakonom. Osnovni princip za uspostavljanje nivoa u nomenklaturi jeste poštovanje postojeće administrativne podele.
Nivoi u okviru NSTJ su statističke funkcionalne teritorijalne celine.
Određivanje statističkih funkcionalnih teritorijalnih celina prema nivoima izvodi se tako što nivo NSTJ 1 čine teritorijalne jedinice regioni nivoa NSTJ 2, a njih čine teritorijalne jedinice oblasti nivoa NSTJ 3.
Nivo NSTJ 3 čine jedinice lokalne samouprave u sastavu upravnih okruga.

Član 6.

Na osnovu kriterijuma utvrđenih ovom uredbom, u Republici Srbiji se na nivou NSTJ 1 obrazuju sledeće funkcionalne celine:
1. Srbija - sever je jedinica na nivou NSTJ 1 u čiji sastav ulazi Beogradski region i Region Vojvodine.