Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Uredba je prestala da važi na osnovu Uredbe o prestanku važenja Uredbe o ... ("Sl. glasnik RS", br. 9/01)
-------------------

Na osnovu člana 2. tačka 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93), a u vezi sa članom 3. Zakona o merama za otklanjanje i ublažavanje posledica primene sankcija međunarodnih organizacija ("Službeni glasnik RS", br. 46/92 i 7/95),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O NAKNADI ZARADE ZA VREME PLAĆENOG ODSUSTVA ZAPOSLENIH ZA ČIJIM JE RADOM PRIVREMENO PRESTALA POTREBA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 30 od 25. avgusta 1998; 31/01, 72/01)

Član 1.

Poslodavac može zaposlenog za čijim je radom privremeno prestala potreba da uputi na plaćeno odsustvo, u skladu sa kriterijumima utvrđenim kolektivnim ugovorom.
Za vreme plaćenog odsustva iz stava 1. ovog člana zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini 45% od zarade koju bi ostvario na radnom mestu kao da radi (u daljem tekstu: naknada zarade), s tim što tako utvrđena naknada zarada ne može da bude niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.
Isplatu naknade zarade iz stava 2. ovog člana, obezbeđuje poslodavac.
Odredbe st. 1. do 3. ovog člana primenjivaće se kod određenog poslodavca do stupanja na snagu pojedinačnog kolektivnog ugovora, kojim će se upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo urediti u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom, saglasno članu 8a Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni glasnik RS", br. 22/97 i 21/98 - u daljem tekstu: Opšti kolektivni ugovor).

Član 2.

Zaposleni koji je upućen na plaćeno odsustvo u smislu člana 1. ove uredbe i člana 8a Opšteg kolektivnog ugovora, godišnji odmor koristi srazmerno vremenu provedenom na efektivnom radu u kalendarskoj godini.

Član 3.

Isplata naknade zarade za vreme plaćenog odsustva u smislu člana 1. ove uredbe i čl. 8a i 8b Opšteg kolektivnog ugovora, vršiće se počev za mesec januar 1998. godine.
Isplata naknade zarade za vreme plaćenog odsustva u smislu stava 1. ovog člana, vršiće se do dana stupanja na snagu Kolektivnog ugovora o dopunama Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 21/98), najmanje u visini garantovane neto zarade.

Član 4.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: