Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 36. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06 i 111/09), na predlog Upravnog odbora Agencije za privredne registre,
Vlada donosi

UREDBU

O NAKNADAMA ZA REGISTRACIJU FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA, DAVANjE PODATAKA IZ REGISTRA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA I PODATAKA O BONITETU PRAVNIH LICA I PREDUZETNIKA, KAO I NAKNADAMA ZA DRUGE USLUGE KOJE AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE PRUŽA U POSTUPKU VOĐENjA TOG REGISTRA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 2 od 15. januara 2010, 2/11)

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se naknade za registraciju finansijskih izveštaja, davanje podataka iz Registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: Registar finansijskih izveštaja), kao i za druge usluge koje Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija) pruža u postupku vođenja Registra finansijskih izveštaja.

Član 2.

Naknade za registraciju finansijskih izveštaja iznose, i to za:
1) redovne godišnje finansijske izveštaje, odnosno konsolidovane finansijske izveštaje za obveznike revizije iz člana 37. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06 i 111/09 - u daljem tekstu: Zakon), 10.000 dinara;
2) redovne godišnje finansijske izveštaje za privredna društva i ogranke stranih pravnih lica, za koje Zakonom nije propisana obaveza revizije finansijskih izveštaja, kao i za preduzetnike, 3.000 dinara;
3) redovne godišnje finansijske izveštaje za mala druga pravna lica, 1.000 dinara;
4) vanredne finansijske izveštaje, 700 dinara.
Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se za registraciju finansijskih izveštaja koji su dostavljeni u propisanom roku.
Izuzetno od stava 2. ovog člana ako su pravna lica, odnosno preduzetnici redovni godišnji, odnosno konsolidovani finansijski izveštaj koji je sastavljen primenom posebne aplikacije Agencije dostavili u propisanom roku, registracija tih izveštaja se vrši bez plaćanja naknade.
Za neblagovremeno dostavljene finansijske izveštaje naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se za 3.000 dinara, a ako su ti izveštaji sastavljeni primenom posebne aplikacije Agencije, naknada iznosi 3.000 dinara.
U slučaju kad podnosilac finansijskog izveštaja na zahtev Agencije ne otkloni nedostatke u propisanom roku, plaća posebnu naknadu za dodatnu obradu finansijskog izveštaja u iznosu od 2.000 dinara.
Za registraciju zamene redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno konsolidovanih finansijskih izveštaja u skladu sa propisima, naknada iznosi 15.000 dinara - za obveznike revizije, odnosno 7.500 dinara za ostale obveznike dostavljanja finansijskih izveštaja.
Ako su finansijski izveštaji iz stava 6. ovog člana sastavljeni primenom posebne aplikacije Agencije, naknade iz tog stava umanjuju se za 50%.

Član 3.

Za objavljivanje registrovanih redovnih godišnjih finansijskih izveštaja i konsolidovanih finansijskih izveštaja obveznika revizije saglasno članu 34. Zakona, naknada se ne plaća, a za objavljivanje dokumentacije iz člana 31. Zakona dostavljene u propisanom roku naknada iznosi 3.000 dinara.
Za objavljivanje dokumentacije iz stava 1. ovog člana koja nije dostavljena u propisanom roku naknada iznosi 6.000 dinara.
Za objavljivanje dokumentacije, po zahtevu za zamenu objavljene dokumentacije u skladu sa propisima, naknada iznosi 5.000 dinara.

Član 4.

Naknade za davanje podataka iz Registra finansijskih izveštaja, u formi propisanih delova finansijskih izveštaja, iznose za:
1) redovne godišnje finansijske izveštaje, odnosno konsolidovane finansijske izveštaje, 1.500 dinara;
2) redovne godišnje finansijske izveštaje, odnosno konsolidovane finansijske izveštaje sa skeniranim izveštajem revizora, 2.000 dinara;
3) Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu, Napomene uz finansijske izveštaje, kao i za Statistički aneks, 600 dinara po delu finansijskog izveštaja.
Naknade za davanje podataka o bonitetu, u formi standardizovanih i specijalizovanih izveštaja u skladu sa podzakonskim aktom kojim se bliže uređuje davanje podataka i mišljenja o bonitetu pravnih lica i preduzetnika, kao i pružanje drugih usluga iz Registra finansijskih izveštaja, iznose, i to za:
1) sažete redovne godišnje finansijske izveštaje, odnosno konsolidovane finansijske izveštaje, 1.500 dinara;
2) sažete redovne godišnje finansijske izveštaje, odnosno konsolidovane finansijske izveštaje sa skeniranim izveštajem revizora, 2.000 dinara;
3)