Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 99. tačka 4. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, a radi izvršenja člana 10. stav 1, člana 20. stav 3, člana 24. stav 2, člana 27. stav 4, člana 28. stav 3, člana 31. stav 2, člana 34. st. 2, 3. i 4. i člana 47. stav 2. Zakona o standardizaciji ("Službeni list SRJ", br. 30/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O NAČINU UTVRĐIVANjA USAGLAŠENOSTI I O NAČINU VRŠENjA TEHNIČKOG NADZORA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 55/97, 57/97, 3/03)

I. ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se:
- način utvrđivanja usaglašenosti procesa, proizvoda i usluga, sistema kvaliteta, sistema zaštite životne sredine sa tehničkim i drugim propisima, odnosno standardima ili tehničkom specifikacijom;
- način potvrđivanja da lica koja ocenjuju sistem kvaliteta i sistem životne sredine ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa, odnosno standarda;
- način izdavanja sertifikata o usaglašenosti (u daljem tekstu: sertifikat);
- način ispitivanja proizvoda;
- način vršenja kontrole usaglašenosti;
- uslovi koje mora ispuniti proizvođač, davalac usluge ili uvoznik za davanje izjave o usaglašenosti;
- oblik i upotreba znaka usaglašenosti;
- način vršenja tehničkog nadzora i mere koje se preduzimaju u vršenju tehničkog nadzora; i
- način vođenja evidencije o izdatim sertifikatima i o tehničkom nadzoru.

II. NAČIN UTVRĐIVANjA USAGLAŠENOSTI

Član 2.

Usaglašenost procesa, proizvoda ili usluga sa tehničkim ili drugim propisom, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom (u daljem tekstu: usaglašenost) potvrđuje se:
1) sertifikatom;
2) izveštajem o ispitivanju proizvoda;
3) izveštajem odnosno potvrdom o kontroli usaglašenosti;
4) izjavom o usaglašenosti proizvođača, davaoca usluge ili uvoznika; ili
5) na drugi način određen tehničkim propisom kojim se utvrđuju tehnički i drugi zahtevi za određene procese, proizvode i usluge.
Usaglašenost sistema kvaliteta i sistema zaštite životne sredine sa tehničkim i drugim propisom, odnosno standardom potvrđuje se sertifikatom.
Potvrđivanje da lica koja ocenjuju sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa, odnosno standarda vrši se sertifikatom ili na drugi način određen tehničkim i drugim propisom kojim su propisani ti uslovi.

Član 3.

Usaglašenost procesa, proizvoda i usluga sa tehničkim propisom proverava se na način propisan ovom uredbom, odnosno tehničkim propisom.
Proizvodi ili usluge za koje se proverom potvrdi da odgovaraju određenom tehničkom propisu mogu se staviti u promet.

1. Način izdavanja sertifikata

Član 4.

Sertifikat je isprava kojom sertifikaciono telo potvrđuje da je:
1) određeni proces, proizvod ili usluga, usaglašen sa tehničkim i drugim propisom, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom;
2) sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine usaglašen sa tehničkim i drugim propisom odnosno standardom; ili
3) da lice koje ocenjuje sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine ispunjava uslove iz tehničkih i drugih propisa odnosno standarda.

Član 5.

Zahtev za izdavanje sertifikata podnosi se sertifikacionom telu.
Zahtev za izdavanje sertifikata sadrži:
1) firmu i sedište podnosioca zahteva;
2) ime lica ovlašćenog da zastupa podnosioca zahteva;
3) predmet i obim zahtevane sertifikacije;
4) naziv tehničkog ili drugog propisa odnosno standarda ili tehničke specifikacije kojima su utvrđeni zahtevi sa kojima treba potvrditi usaglašenost;
5) izjavu podnosioca zahteva da je upoznat sa zahtevima sertifikacije i da će pružiti informacije koje su neophodne za utvrđivanje usaglašenosti predmeta sertifikacije u zahtevanom obimu.
Zahtev za izdavanje sertifikata podnosi se na obrascu koji izdaje Savezni zavod za standardizaciju.
Uz zahtev za izdavanje sertifikata podnosi se i druga dokumentacija, koju zavisno od tehničkog i drugog propisa utvrdi sertifikaciono telo, kao i potvrda o uplaćenim troškovima sertifikacije.

Član 6.

Ako je zahtev za izdavanje sertifikata nepotpun i nerazumljiv, sertifikaciono telo će odrediti rok, saglasno svom opštem aktu, u kom je podnosilac dužan da otkloni nedostatke.
Sertifikaciono telo može tražiti da podnosilac zahteva za izdavanje sertifikata pre započinjanja postupka ocenjivanja usaglašenosti, preduzme mere utvrđene opštim aktom sertifikacionog tela.

Član 7.

Po prijemu zahteva za izdavanje sertifikata sertifikaciono telo sprovodi postupak ocenjivanja usaglašenosti koji obuhvata:
1) za procese, proizvode ili usluge - sistematsko ispitivanje mogućnosti procesa, proizvoda ili usluga da ispune zahteve utvrđene tehničkim ili drugim propisom, standardom ili tehničkom specifikacijom;
2) za sistem kvaliteta - sistematsko proveravanje dokumentacije i postupaka rada proizvođača ili davaoca usluga u odnosu na standarde sistema kvaliteta i dokumentaciju koja se zahteva u okviru sistema kvaliteta;
3) za sistem zaštite životne sredine - procenu zaštite životne sredine u odnosu na objavljene standarde sistema zaštite životne sredine i dokumentaciju koja se zahteva u okviru tog sistema;
4) za lica koja ocenjuju sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine - proveravanje da li ta lica ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa odnosno standarda.

Član 8.

Ako sertifikaciono telo u postupku ocenjivanja usaglašenosti na osnovu izveštaja o ispitivanju i druge dokumentacije predviđene tehničkim i drugim propisom oceni da je potrebno da podnosilac zahteva ispuni dodatne zahteve, odnosno dostavi dodatne podatke utvrđene tehničkim i drugim propisom da bi ispunio uslov za izdavanje sertifikata, odrediće mu rok, u skladu sa svojim opštim aktom za njihovo ispunjenje odnosno dostavljanje.
Po ispunjenju dodatnih zahteva, odnosno po prijemu dodatnih podataka sertifikaciono telo ceni da li treba da izvrši ponovno potpuno ili delimično ocenjivanje.

Član 9.

Sertifikaciono telo izdaće sertifikat za predmet sertifikacije iz tač. 1. do 3. člana 7. ove uredbe kad na osnovu svih rezultata ispitivanja sadržanih u izveštaju o ispitivanju i druge dokumentacije predviđene tehničkim i drugim propisom utvrdi da predmet sertifikacije odgovara tehničkim i drugim propisima odnosno standardima ili tehničkoj specifikaciji.
Sertifikaciono telo izdaće sertifikat za lica koja ocenjuju sistem kvaliteta i sistem zaštite životne sredine kad na osnovu proveravanja utvrdi da ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa, odnosno standarda.
Sertifikat sadrži: firmu i sedište sertifikacionog tela koje je izdalo sertifikat, broj sertifikata, opis predmeta sertifikacije i podatke neophodne posebno za svaku vrstu predmeta


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: