Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 67., a u vezi sa čl. 59. i 59a. Zakona o Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 43/94, 28/96, 44/99 i 74/99), Savezna vlada donosi

UREDBU

O NAČINU I USLOVIMA OSTVARIVANjA PRAVA NA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE I NA NAKNADU ZBOG PRESTANKA ZAPOSLENjA BRAČNOG DRUGA PROFESIONALNOG OFICIRA, ODNOSNO PROFESIONALNOG PODOFICIRA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 21 od 19. maja 2000, 24/00, "Sl. listu SCG", br. 4/05, 37/05, "Sl. glasniku RS", br. 11 od 22. februara 2011)

1. Osnovna odredba

Član 1.

Ovom uredbom se uređuju način i uslovi za ostvarivanje prava na penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: produženo osiguranje) i na naknadu zbog prestanka zaposlenja bračnog druga premeštenog profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira kome prestane zaposlenje zbog tog premeštaja, a u mestu u koje je profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir premešten nema mogućnosti da se zaposli (u daljem tekstu: korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja).

2. Produženo osiguranje

Član 2.

Korisnik produženog osiguranja koji pravo na produženo osiguranje ostvaruje na osnovu člana 59. Zakona o Jugoslavije, to pravo ostvaruje kod nadležnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radnika (u daljem tekstu: nadležni fond) u kome je poslednji put bio osiguran prema propisima republika članica.
Korisnik produženog osiguranja koji pravo na produženo osiguranje ostvaruje na osnovu člana 354. Zakona o Vojsci Jugoslavije, to pravo ostvaruje kod nadležnog fonda u mestu službovanja profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira.
Uz zahtev za priznavanje prava na produženo osiguranje korisnik produženog osiguranja iz st. 1. i 2. ovog člana podnosi nadležnom fondu dokaze na osnovu kojih se može utvrditi da su ispunjeni uslovi propisani za ostvarivanje tog prava.

Član 3.

Korisnik produženog osiguranja zahtev za priznavanje prava na uplatu doprinosa za produženo osiguranje iz sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije podnosi jedinici, odnosno ustanovi u kojoj se profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir nalazi na službi, uz koji prilaže pravnosnažno rešenje nadležnog fonda o priznavanju prava na produženo osiguranje i dokaz o bračnoj zajednici sa profesionalnim oficirom, odnosno profesionalnim podoficirom po osnovu koga ostvaruje pravo na produženo osiguranje.

Član 4.

Rešenje o priznavanju prava iz člana 3. ove uredbe donosi starešina iz člana 156. Zakona o Vojsci Jugoslavije.
Rešenjem iz stava 1. ovog člana određuju se iznos za uplatu doprinosa i jedinica, odnosno ustanova koja će uplaćivati doprinos za produženo osiguranje.

3. Naknada zbog prestanka zaposlenja

Član 5.

Korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja koji to pravo ostvaruje na osnovu člana 59a. Zakona o Vojsci Jugoslavije, a ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, zahtev za naknadu zbog prestanka zaposlenja podnosi jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir na službi.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja podnosi dokaz: da se u propisanom roku prijavio nadležnoj organizaciji za zapošljavanje i da se nalazi na evidenciji nezaposlenih lica; o premeštaju profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira po osnovu koga ostvaruje pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja; o bračnoj zajednici sa profesionalnim oficirom, odnosno profesionalnim podoficirom po osnovu koga ostvaruje pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja; o prestanku radnog odnosa posle premeštaja profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira po osnovu koga ostvaruje pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja; o stečenom stepenu stručne spreme.

Član 6.

Iznos naknade zbog prestanka zaposlenja se određuje, zavisno od stečenog stepena stručne spreme korisnika te naknade, u procentu od prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u Republici Srbiji, isplaćene u prethodnom mesecu, i to:
1) 19% - za studije trećeg stepena - doktorske akademske studije;
2) 18% - za drugi stepen specijalističkih akademskih studija;
3) 17% - za drugi stepen master akademskih studija, za drugi stepen specijalističkih strukovnih studija i za prvi stepen osnovnih akademskih studija sa stručnim nazivom "diplomirani";
4) 16% -